Družinski izleti, dogodki za otroke, nagradne igre, izleti po Sloveniji

Išči rezultate za: Trbovlje - Izletko

Doživite izkušnjo rudnika na atraktiven in s sodobnimi tehnologijami podprt način! Kramp, lopata in navidezna resničnost skupaj pričarajo nepozabno doživetje za vse generacije.

Muzejski eksponati so zanimivi tako s tehničnega in zgodovinskega vidika kot tudi zaradi samega načina prikaza. Poudarek ni na opisovanju golih zgodovinskih dejstev, temveč na občutkih, ter z novomedijskimi tehnologijami pripovedovanih zgodbah o ljudeh. Humanizacija tehnologije. Obisk je primeren za vse generacije in je dobra ideja za enodnevni družinski izlet.

Objavljeno v Zasavska

Trbovlje so največje mesto v Zasavju. Raztezajo se v okoli 6 km dolgi in ozki dolini reke Trboveljščice z večinoma strnjeno zazidavo. Trboveljska posebnost in značilnost so rudarske kolonije. Njihova množičnost govori o izredno velikem pomenu rudarstva in rudnika, ki sta 200 let zaznamovala podobo regije. Zasavski muzej Trbovlje obiskovalcem nudi možnost ogleda etnološke poti, ki predstavlja Trbovljske rudarske kolonije kot kulturno dediščino, ki v postrudarski dobi pripoveduje o prepletanju vsakdanjega dela in življenja od okoli leta 1890 naprej. Etnološka pot lahko poteka po daljši ali krajši turi. Celotna pot povezuje šest različnih tipov kolonij in je dolga približno 3 km. Krajša pot pa je dolga 1,5 km. Rudarska kolonija Njiva je bila narejena na nekdanjih njivah gostilničarja Počivavška. Domače ime je tudi Naselje na Njivi, Kolonija v Lokah in Počivavškova kolonija. Zgradbe so nepodkletene dvonadstropnice z odprtimi hodniki ali ganki in s prizidki na dvoriščni strani. V stavbah je bilo 144 enosobnih stanovanj. Naredili so jih v letih od 1896 do 1890. Loke so do leta 1953 zajemale cel osrednji in spodnji del Trbovelj. Rudarska kolonija Njiva je etnološki spomenik, za katerega velja varstveni režim I. stopnje. Del razstave je tudi rudarsko stanovanje na Njivi. Zanimiv izlet za vso družino!

Objavljeno v Zasavska

Kulturno središče evropskih vesoljskih tehnologij v Vitanju  je objekt, ki s svojo zunanjostjo zbuja iluzijo rotiranja in lebdenja v breztežnosti. Prva stalna razstava je Herman Potočnik Noordung: 100 monumentalnih vplivov. Potočnikova arhitektura vesoljske postaje je temeljno delo, ki je vplivalo na mišljenje o vesoljskih postajah še desetletja po izidu njegove knjige. Na razstavi lahko vidite, kako je njegovo bivalno kolo vplivalo na razvoj vesoljskih postaj vse do danes. Skozi razstavo spoznate celoten razvoj raketnih tehnologij in njenih začetnikov. Od prvih načrtov in izračunov, poletov iz Zemljine atmosfere, pa do namestitve prvega umetnega satelita – Sputnika 1 – v Zemljino orbito. Nova pridobitev je Simulator MIG 21bis, ki se z uporabo VR očal, bistveno razlikuje od vseh ostalih, ker na prepričljiv način omogoča premik pogleda pilota - učenca v celotnem vidnem polju. Pilot lahko pogleda, kamorkoli kamor lahko premakne glavo - to je točno tako kot v pravem letalu. Aktualna je tudi kulturno-izobraževalna postavitev 3. KAMEN OD SONCA pri kateri so sodelovale štiri partnerske organizacije: Galerija Velenje, Ksevt, Prirodoslovni muzej Slovenije in Delavski dom Trbovlje (Idejna zasnova: Miha Cojhter in Nina Cvirn). V sklopu razstave vidite: 

- Maketa pozlačene gramofonske plošče s podatki, ki predstavljajo naše človeštvo in planet v širnem vesolju, na sondi Voyager, hologram sonde Voyager,

- razvoj vesoljske arhitekture, hrana za astronavte, kratki filmčki o bivanju na mednarodni vesoljski postaji, raznorazna literatura o vesolju 

- odlitki meteoritov, ki so padli na slovenska tla, primerjava velikosti planetov v primerjavi proti 1 cm velikem Soncu

- monolit, umetniška interaktivna inštalacija.

Zanimiv izlet za vso družino!

Objavljeno v Savinjska

Novice

Prijavite se na Izletko Izletkove e-novice na tej povezavi.