Družinski izleti, dogodki za otroke, nagradne igre, izleti po Sloveniji

Tržič - Izletko

Šentanski rudnik leži v zaselku Lajb v Podljubeljski dolini. V njem so nekdaj kopali živosrebrovo rudo, imenovano cinabarit. Prve vesti o rudarjenju so iz leta 1557, ko je bil kameralna last dunajskega dvora, z njim pa so upravljali različni zakupniki. Leta 1875 so bili zgrajeni rudarski in metalurški objekti in začela se je proizvodnja. Konec 19. stoletja je bila v rudnik, istočasno z Idrijo, prvič uvedena elektrika. Dokončno je rudnik prenehal z obratovanjem leta 1902, ko je bil v lasti barona Borna. V letih obratovanja so pridobili 180 ton živega srebra, za kar je bilo potrebno izkopati 60.000 ton rude. Danes je eden izmed 7 rovov, Antonov rov, odprt za obiskovalce, zato vabi na raziskovalni izlet. V rudniku je mogoče opazovati zanimive živalske vrste in kraške pojave. Za voden ogled Šentanskega rudnika se lahko domenite v Turistično promocijskem in informacijskem centru Tržič. Pravi raziskovalni družinski izlet!

Objavljeno v Gorenjska

Sprejme do 50 oseb in je odprt od decembra do konca marca. V dodatni ponudbi navajajo organiziranje zabav in najem sani. Ljubelj je urejena proga za sankanje s starega mednarodnega mejnega prehoda. Na voljo vam je tako dnevno kot nočno sankanje.

Objavljeno v Gorenjska

Sprehajalna pot Napoleonska cesta nas vodi od Občin do Proseka po dobrih pet kilometrov dolgi pešpoti, ki jo bodo zmogli tudi otroci. Začetek poti je pri Obelisku na Občinah, od koder imamo čudovit razgled na tržaški zaliv. Obelisk je simbol povezave med tržaškim pristaniščem in notranjostjo Avstro-ogrskega cesarstva. Poleg razgleda na celoten Trst nam sprehod po kraškem robu, visoko nad morjem ponuja tudi čudovit razgled na del istrske obale ter Tržič. Na zadnjem delu, za nekatere najlepšem delu, je narejen velik usek v skalo iz katerega je nastalo plezališče Napoleonica. Za plezalce je to zelo priljubljena točka, saj jim poleg izzivov v steni, nudi tudi čudovit pogled na morje. Ob vikendih je “Napoleonika”priljubljena točka za sprehode Tržačanov. Pot je makadamska, nezahtevna in tako primerna za družinski izlet.

Dolžina: 5 km
Trajanje pohoda: 1 h 30 min

Objavljeno v Obalno-kraška

Novice

Prijavite se na Izletko Izletkove e-novice na tej povezavi.