Družinski izleti, dogodki za otroke, nagradne igre, izleti po Sloveniji

Postojna - Izletko

Grad Haasberg, imenovan tudi dvorec Planina, se nahaja v bližini Planine pri Rakeku nad sotesko reke Unice. Čeprav razvaline gradu, ki se prvič omenja kot grad Unec leta 1295, pričajo o propadanju, je v njih mogoče slutiti, da je bil to nekoč eden najlepših baročnih dvorcev na Slovenskem. Je pa preživel stari hlev čez cesto, do katerega vodijo vrata, ki so vedno odprta za obiskovalce. Za njimi je z zidovi obdano magično travnato dvorišče, kjer je urejen prireditveni prostor. Na ogled je manjša etnološka zbirka z različnimi predmeti, ki so jih našli na tej lokaciji. Poleti v "grajski štali", kot ji pravijo, prirejajo razstave, koncerte in delavnice. Oživljeni zgodovinski prostor so obiskali tudi že japonski in kitajski turisti, ki so se znašli na tem koncu Slovenije. Društvo Škratovka Haasberg je s kulturnimi prireditvami znanilec novega življenja gradu. Zato otrokom pripovedujejo različne zgodbe o dolini škratov, ki so zmeraj nagajivi.

Objavljeno v Primorsko-notranjska

Tako kot očaki v živalskem svetu pokažejo mlajšim, kako se je treba boriti in preživeti, je v sodobnem času to priporočljivo narediti s svojimi najmlajšimi družinskimi člani. Seveda, še preden se odselijo in dobijo službe. Pustolovski park Postojna nudi imenitno lokacijo za super pustolovščino in zabavno preživljanje prostega časa. Zazibajte se kot opica na vrvi in splezajte na hlode – Pustolovski park Postojna vabi na družinski izlet in zabavo!

Med gozdnimi krošnjami boste lahko premagali 78 različnih zabavnih preprek, kot so mostovi, lestve, mreže, vrvi, žice in druge prepreke, in tako preizkusili svojo iznajdljivost, spretnost. Otroci lahko v Pustolovskem parku Postojna praznujejo tudi svoj rojstni dan.

Objavljeno v Primorsko-notranjska

Predjamski grad, le 10 km oddaljen od Postojnske jame, že več kot 700 let kraljuje v 123 m visoki skalni steni, mogočen, izzivalen in nepremagan. Pravšnje domovanje drznega, svojeglavega in upornega viteza Erazma Predjamskega iz 15. stoletja. Med zanimivejšimi deli gradu so bivanjski prostori, kapela in ječa, pri opremi pa prednjačijo nekateri kosi orožja, oljne slike in Pietà iz leta 1420. Iz grajske stavbe vodi mostovž do zavetja v duplini, kjer je v skalni steni opazovalnica s prelepim razgledom na okolico. Tu lahko vidite še vodnjak in vhod v legendarni Erazmov rov. Od maja do oktobra pa lahko obiščete slikovito Jamo pod Predjamskim gradom, ki velja za drugo najdaljšo slovensko jamo. Nepozaben družinski izlet!

Objavljeno v Primorsko-notranjska

Svetovno znana Postojnska jama je atrakcija za celo družino in zmeraj nepozaben izlet. Nič manj kot po stalaktitih, stalagmitih, baldahinih in zavesah je jama znana po človeški ribici, okolica jame pa po Predjamskem gradu. Vožnja z vlakcem bo navdušila najmlajše!

Objavljeno v Primorsko-notranjska

Črna in Pivka jama sta del postojnskega jamskega sveta in dobra izbira za atraktiven družinski izlet. Pivka jama ponuja enkraten vpogled v podzemsko strugo reke Pivke in je edino mesto v celotnem jamskem sistemu, kjer je možen ogled vodnih rovov. Sprehod skozi jamo razkriva skrivnost nastanka podzemnih rovov in čudovit prikaz moči tekoče vode. Skozi umeten rov se obiskovalci podajo v Črno jamo, kjer na temnih kapnikih čudovito zažarijo tisoči drobnih kristalčkov, ki pogledu dodajo pridih čarobnosti. 

Objavljeno v Primorsko-notranjska

Otoška jama leži pri vasi Veliki Otok ob cesti Postojna – Predjama. Suha, vodoravna kapniška jama, je bila nekdaj eden od vhodov v postojnski jamski sistem. Veliki rovi Otoške jame so nadaljevanje Zgornjega Tartarja iz Postojnske jame, le da je povezava zaradi podorov prekinjena. Zaradi edinstvenih lepot je bila Otoška jama v preteklosti večkrat prizorišče snemanja filmov domačih in tujih filmskih mojstrov. Turistični del je dolg 600 metrov. Ogled traja 45 minut. Zelo zanimiv izlet za vso družino.

Objavljeno v Primorsko-notranjska

Naravoslovna pot je speljana po enkratni kraški dolini Rakov Škocjan in predstavlja naravne zanimivosti, kot so številni kraški izviri, dva naravna mostova, udornice, jame, pestro rastlinstvo in živalstvo ter kulturno dediščino ob Raku. Pot je opremljena s tablami s poučno vsebino - kar 16 vsebinskih točk. Dolžina poti je 3 km, za povratek potrebujete še dodatna 2,5 km. Začetek poti je Mali naravni most, konec pa ruševine cerkvice sv. Kancijana na Velikem naravnem mostu. Dostop je s ceste Postojna – Unec in iz Podskrajnika skozi Zelše. To je nepozaben izlet za vso družino! Za vodenje pokličite.

Objavljeno v Primorsko-notranjska

Če se odpravljate na družinski izlet v okolico Postojne, je vredno obiskati Modrijanovo domačijo, ki leži malo pred ponorom reke Pivke pri vhodu v Postojnsko jamo. Na domačiji je na ogled vodni mlin, kakršnih je bilo še pred desetletji na Pivki veliko, Modrijanov mlin pa je zadnji v Pivški kotlini, ki je prenehal z mletjem leta 1972. Ob mlinu se nahajata tudi žaga, ki je obnovljena po vzoru starih notranjskih žag, in stanovanjsko poslopje. V mlinu je predstavljeno delo mlinarja, v pritličju stanovanjske hiše pa vam postrežejo z domačo malico, svežim domačim kruhom, slastnim pršutom, sirom, kozarcem vina in z domačim pecivom. V poletnih mesecih vam z dobrotami postrežejo tudi v senčnem vrtu Modrijanove domačije.

Objavljeno v Primorsko-notranjska

Dopolnite sprehode med kraškimi pojavi in drugimi zanimivostmi kraškega sveta z ogledom stalne razstave Muzej krasa v Notranjskem muzeju Postojna. Razstava vas strokovno in nazorno popelje od nastanka kraške pokrajine do sodobnega življenja na krasu. Raztapljanje apnenca, neandertalska družina iz Betalovega spodmola, neprecenljiv zaklad iz Predjamskega gradu in drobnovratnik pod drobnogledom so le nekatere dragocenosti, ki se vam bodo za vedno vtisnile v spomin. Od odprtja razstava vabi na ogled vse radovedne in vedoželjne obiskovalce: od najmlajših do tistih največjih. Muzej krasa je zamišljen kot dinamično srečevališče, v katerem se odvijajo razstave in izobraževalni dogodki, pri čemer lahko svojo radovednost tešijo tako šolarji in skupine kakor tudi turisti ter družine. Če ste za izobraževanje o krasu in njegovih značilnostih, je to prava izbira za družinski izlet. Kras vas vabi!

 

Objavljeno v Primorsko-notranjska

Novice

Prijavite se na Izletko Izletkove e-novice na tej povezavi.