Družinski izleti, dogodki za otroke, nagradne igre, izleti po Sloveniji

Pivka - Izletko

Črna in Pivka jama sta del postojnskega jamskega sveta in dobra izbira za atraktiven družinski izlet. Pivka jama ponuja enkraten vpogled v podzemsko strugo reke Pivke in je edino mesto v celotnem jamskem sistemu, kjer je možen ogled vodnih rovov. Sprehod skozi jamo razkriva skrivnost nastanka podzemnih rovov in čudovit prikaz moči tekoče vode. Skozi umeten rov se obiskovalci podajo v Črno jamo, kjer na temnih kapnikih čudovito zažarijo tisoči drobnih kristalčkov, ki pogledu dodajo pridih čarobnosti. 

Objavljeno v Primorsko-notranjska

Park vojaške zgodovine Pivka je muzejsko doživljajsko središče, ki obiskovalcem ponuja edinstven vpogled v bogato vojaško-zgodovinsko dediščino strateško izjemno pomembnega območja današnje Slovenije. V Parku domuje ena največjih tankovsko-artilerijskih zbirk v tem delu Evrope. Poleg topov, tankov in številnih preostalih oklepnih vozil so razstavljeni tudi zanimivi eksponati iz časa slovenskega osamosvajanja, kot je na primer helikopter gazela TO-001 Velenje. Največ zanimanja pa med obiskovalci vsekakor vzbuja diverzantska podmornica P-913, ki si jo je moč ogledati tudi v notranjosti, ter tako spoznati in podoživeti skrivnostni svet podmorničarjev. Zelo poseben izlet za vso družino.

Objavljeno v Primorsko-notranjska

V vasi Kal je kamnoseštvo prisotno že več kot 300 let. Domačini so uredili Kamnoseško učno pot, ki zajema dva kamnoloma, apnenico, staro kamnoseško delavnico, cerkev sv. Jerneja, Jerčinovo in Šobčevo domačijo, okolje kapelice in znamenja ter štirno. Blizu vasi, pod Osojnico, se nahajata dva kamnoloma, Hrvatov in Avscov preht, od katerih je prvi opuščen, slednjega pa uporabljajo še danes. V preteklosti so ravno kamnolomi narekovali razvoj vasi. Enega vrhuncev kamnoseške dejavnosti preteklih časov predstavlja vodni zbiralnik iz druge polovice 19. stoletja, ki mu v vasi rečejo štirna. Skoraj pravilne krožne oblike, grajen iz klesanih kamnitih rezanih blokov v gornjem premeru meri kar 17 metrov, v globino pa 9 metrov, je edinstveni tovrstni primerek ljudske gradnje v Sloveniji. Sprehajalna pot, na kateri boste obiskali devet točk, traja dve uri in pol. Poučen družinski izlet v osrčju Krasa.

Objavljeno v Primorsko-notranjska

Ekomuzej Pivških presihajočih jezer pričara igro narave v besedi in sliki, tudi v času, ko jezera izginejo in ozelenijo. Prikaže lastnosti krasa, opiše vpliv vode na našo apnenčasto podlago ter življenje človeka s to pokrajino. V muzeju lahko spoznate prebivalce tega območja, tako v vodi, na mokrih in suhih travnikih ter v gozdovih Javornikov, ki so kot streha, katere žleb je na eno stran speljan v Pivško pokrajino, na drugo stran pa na Cerkniško polje s Cerkniškim jezerom. Ekomuzej odkriva podrobnosti o kraških pojavih, jezerih ter biotski pestrosti. Poleg tega je ekomuzej točka, od koder se lahko odpravite na izlet po gozdnih poteh, na pohodniške hribe v okolici, najbližja je Sv. Trojica, ali pa vam bo vodnik v ekomuzeju dal kak namig za ostale turistične točke in vas usmeril dalje po Zelenem krasu. Pot pod noge in na družinski izlet kraških znamenitosti.

Objavljeno v Primorsko-notranjska

Novice

Prijavite se na Izletko Izletkove e-novice na tej povezavi.