Družinski izleti, dogodki za otroke, nagradne igre, izleti po Sloveniji

Piran - Izletko

Logarska dolina je ena najlepših alpskih ledeniških dolin v Evropi in se zajeda v Kamniško-Savinjske Alpe s severa. Kot del Solčavskega sta tu našla sožitje tradicija in narava in je lep primer trajnostnega razvoja. Turizem kot dodana vrednost kmetijstvu in gozdarstvu ponuja oddih v mirnem okolju krajinskega parka in številne aktivnosti pohodništva, kolesarjenja, jahanja, fotolova... Za uspešno upravljanje zavarovanega območja je park prejemnik nagrade CIPRA Prihodnost v Alpah. Napozaben oddih v naravi za vso družino.

Objavljeno v Savinjska

Zabaviščni vodni park Portorož je v poletnih mesecih prava zabava na vodi. Nahaja se na Centralni portoroški plaži. Gre za prvi največji tovrstni vodni park v Sloveniji, primeren za zabave željne otroke, mladostnike ali kar cele družine! Aktivnega dogajanja na vodnem parku ne manjka, na svojevrsten način osvajate specifične gibalne spretnosti in medsebojna druženja. Poiščite jih na Facebook strani. Ali kot enodnevni izlet ali kot počitnice, otroci te zabave dolgo ne bodo pozabili.

Objavljeno v Obalno-kraška

Talaso Strunjan ponuja zanimive aktivnosti za družinski izlet ali počitnice. Na voljo so zunanji in notranji bazen ter masažni bazeni in otroški bazen. Posebej atraktivno je, da je morska voda ogrevana ! Pomislite še na morsko plažo. Gibanje v morju je mogoče vse dni v letu! Plaža v neposredni bližini hotelov se že več kot desetletje ponaša s priznanjem Modra zastava, ki dokazuje ekološko neoporečnost kopališča. Na plaži so tudi otroška igrala, poleti tu deluje otroški klub.

Objavljeno v Obalno-kraška

Na sredini Piranskega zaliva, na najbolj južnem delu slovenskega morja, v osrčju rezervata in Krajinskega parka Sečoveljske soline, plavajo ribogojske mreže ribogojnice Fonda in v njih številni brancini. Družina Fonda predano, s polno strasti in ljubezni do morja, skrbi za delovanje svoje morske kmetije ter za skrbno in naravno vzrejo odličnega Piranskega brancina Fonda. Ljubiteljem morja in morske hrane ponuja zanimivo in nepozabno doživetje. Na izletu in ogledu boste odkrili in spoznali, zakaj je Piranski brancin tako zelo poseben, zdrav in dober. Spoznali boste vse od načina izbora ribjih mladic, krme, menjave mrež, do prikaza ročnega hranjenja rib in ne nazadnje, skrbi za okolje in zdravo rast različnih generacij brancina. Spoznali boste kako sami prepoznati res svežo ribo. Vsem kulinaričnim navdušencem pa bodo pripravili izvirne degustacije. Privoščite si drugačno, morsko doživetje. Prava primorska ideja za družinski izlet.

Objavljeno v Obalno-kraška

Muzej Čarobni svet školjk v Piranu je izjemen in edinstven muzej s trenutno okoli 3.000 primerki školjk in polžev vseh morij in kontinentov sveta. Posebno mesto in pomen imajo primerki našega, slovenskega morja. Vendar v muzeju niso zastopani le »morski« predstavniki, ampak tudi primerki iz rek, jezer, jam idr. Družbo jim delajo tudi fosili in bitja, s katerimi si školjke in polži delijo morsko dno, kot so raki, zvezde, ježi idr. Muzej je zasnovan informativno in naravovarstveno. Popelje vas skozi razstavo Čarobni svet školjk, ki vas popelje do globin morja in vas spozna z bitji, polnimi raznovrstnih oblik in vzorcev. Ogledali si boste lupino največjega polža na svetu, hišice polžev, ki so jih zaradi redkosti smeli nositi samo poglavarji oddaljenih otočij, svetleče lupine, s katerimi so v preteklosti lahko kupili sužnja, bisere in še marsikaj. Doživite čarobni svet školjk sredi Pirana. Zanimiv izlet za vso družino.

 

Objavljeno v Obalno-kraška

V Muzeju podvodnih dejavnosti v Piranu si boste lahko ogledali prikaze potapljanja od njegovih začetkov pa do danes. Seznanili se boste s potapljanjem v skafandrih, o potapljaških nesrečah, s športnim potapljanjem, potapljanjem v vojnih mornaricah, reševanjem iz potopljenih podmornic, delovanjem podmornic, podvodnimi fotografijami itd. Razstavljeni so: starodavna potapljaška oprema, ročne tlačilke, skafandri in športna potapljaška oprema, ki so jo uporabljali naši predniki, dedje in očetje. Videli boste diverzantsko potapljaško opremo, podvodno orožje, modele podmornic, uniforme podmorničarjev ter osebne predmete posameznikov, ki predstavljajo našo bogato zgodovino podvodnih dejavnosti. Predmeti, fotografije in ostalo gradivo vam bodo pričarali življenje starih potapljačev in podmorničarjev ter njihov skrivnostni podvodni svet, ki jih je obdajal pri nevarnem in težaškem delu, pri raziskovanju podvodnih globin ali zabavi. Privoščite si  vikend izlet v podvodni svet, cela družina se bo zelo zabavala!

Objavljeno v Obalno-kraška

Krajinski park Sečoveljske soline odstira stoletno tradicijo pridelave soli. Zaradi arhitekturnih in zgodovinskih posebnosti ter izjemne rastlinske in živalske (tu se pojavlja 270 vrst ptic) pestrosti je 650 ha veliko območje Sečoveljskih solin danes zavarovano kot krajinski park in kulturni spomenik. Kaj lahko obiskovalci doživite v parku?

• Sprehajalne in kolesarske poti, opremljene tudi z informacijskimi tablami.
• Postopek pridelave soli sicer traja skoraj vse leto, najbolj zanimivo pa je med junijem in septembrom, ko se kristali soli izločajo iz zgoščene slanice.
• Trgovina Lera v prenovljeni solinski stavbi. V pritličju je trgovina s soljo, s soljo povezanimi izdelki in drugimi lokalnimi proizvodi. V prvem nadstropju je pripravljen prostor za razstave umetnikov.
• V parku so objekti z dvorano, v kateri se vrtijo filmi o solinah, multimedijska soba in razgledna ploščad. 
• Soline so izvrsten prostor za opazovanje ptic. Na Fontanigge, območje izjemnega krajinskega pomena, kjer se med ostanki solinarskih hiš sprehajajo bele čaplje in nad njimi spreletavajo galebi, vodi makadamska pot ob reki Dragonji. Do tega vhoda v park pridete tako, da prečkate slovensko kontrolno točko na mejnem prehodu Sečovlje, tik pred mostom čez Dragonjo pa zavijete na desno, na makadamsko pot. Dolga je dobre 4 km in vodi do izliva Dragonje v morje.
• Muzej solinarstva, ki prikazuje tradicionalni, srednjeveški način pridelave soli in notranjost solinarske hiše. Muzej je za obiskovalce odprt med 1. aprilom in 31.
oktobrom.

Nepozaben izlet na Primorsko za vso družino!

Objavljeno v Obalno-kraška

Akvarij Piran kljub majhnosti skriva presenetljivo število raznolikih živali, ki jih srečamo v prav tako majhnem slovenskem morju. Pričakalo vas bo okoli 140 različnih vrst organizmov, med katerimi so seveda številčno najbolj zastopane ribe (brancini, ciplji, orade, črniki, salpe, kavali, fratri, špari, ugorji, murene, kirnije itd.). Seveda je tu še par dolgonosih morskih konjičkov, navadni morski psi, morska mačka in balestra. Ne manjkajo niti številni raki, od drobne žagaste kozice pa vse do mogočnega jastoga in raroga. Akvarije si delijo s številnimi mehkužci, tako školjkami kot polži, pa tudi s hobotnico in sipami. K barvitosti in razgibanosti akvarijev vsekakor prispevajo tudi številne vrste spužev, ožigalkarjev in predvsem iglokožcev, kot so morske zvezde, kumare, ježki in kačjerepi. Zanimiv izlet na slovensko Primorje, za vso družino!

Objavljeno v Obalno-kraška

Adrenalinčkov Eko Plac je družinam prijazen in poleg kampiranja nudi številne družinske avanture. Gre za prvi “samooskrbni” eko/avanturistični center v Evropi. Za najmlajše so pripravili idilično pravljično hiško, gugalnice, majhno plezalno steno, peskovnik … Starostna meja za večino adrenalinskih aktivnosti je 8 let, dobrodošli pa tudi mlajši, ki se bodo lahko učili plezati, spoznavali živali na sosednji turistični kmetiji in se igrali z Adrenalinčki Junior. Eko Plac nudi sprostitev v neokrnjeni naravi, adrenalinske športe, nenavadne namestitve ter nepozabna doživetja. Odličen izlet ali družinske počitnice.

Objavljeno v Goriška

Novice

Prijavite se na Izletko Izletkove e-novice na tej povezavi.