Družinski izleti, dogodki za otroke, nagradne igre, izleti po Sloveniji

Jesenice - Izletko

Soteska Vintgar oziroma Blejski vintgar, kot mu pravijo, meji na tri občine: Bled, Gorje in Jesenice. Reka Radovna je med hriboma Hom in Boršt urezala veličastno sotesko z navpičnimi stenami. S številnimi brzicami, tolmuni in 16 metrov visokim slapom Šum je soteska privlačna točka za vse obiskovalce in je ob sončnem vremenu prava izbira za enodnevni družinski izlet na Gorenjsko.

Sotesko sta februarja leta 1891 odkrila gorjanski župan Jakob Žumer ter kartograf in fotograf Benedikt Lergetporer. Odkritje je bilo naključno, v času, ko je bil vodostaj Radovne izredno nizek. Skozi skoraj neprehodno sotesko sta se podala iz Spodnjih Gorij proti Blejski Dobravi. Številne naravne lepote so ju navdušile, da sta se odločila sotesko urediti za oglede. Vintgar je bil za obiskovalce urejen leta 1893.

Pred vhodom v sotesko je obiskovalcem brezplačno na voljo veliko parkirišče.

Objavljeno v Gorenjska

Sledi težkega dela in življenja rudarjev, fužinarjev in drugih ljudi, ki so bili tesno povezani z nekdaj najbogatejšim nahajališčem železove rude na tem območju, je moč videti in začutiti še danes. Sprehod po Stari rudni poti na Jesenicah nas popelje v preteklost in nam predstavi delčke iz vsakdana ljudi, ki so kopali in tovorili železovo rudo na tem območju. Stara rudna pot je potekala od rudnikov v Savskih jamah, skozi vas Planina pod Golico, do zaselka Pejce in nato naprej do plavža na Stari Savi. Podoživite staro rudno pot in se z družino odpravite na izlet »v preteklost«. Ob najavljenem izletu skupine vas lahko na poti srečajo zgodovinski liki, ki vedo veliko povedati o rudarstvu in železarstvu v teh krajih.

Dolžina poti: 8.330 m
Višinska razlika: 600 m

Nad mestom Jesenice pa vam pogled pritegujejo tudi mogočne Karavanke. Na slovensko stran so položne in sončne, zato nudijo številne možnosti za slikovite pohode nad mestom. Sploh v mesecu maju, ko se poljane spremenijo v pravljično pokrajino čudovitih narcis. Največ belega, z rdeče obrobljenim soncem v sredini in prijetno dišečega cvetja raste na travnikih med vasicami Plavški Rovt, Prihodi, Planina pod Golico in Javorniški Rovt.

Objavljeno v Gorenjska

Stara Sava je edinstven primer tehniške dediščine, kulturni spomenik iz 16. stoletja, obenem pa prostor družabnih srečanj, kulturnega in turističnega dogajanja v mestu. To muzejsko območje je privlačno za obiskovalce vseh starosti. Na dvorišču nekdanje Korenove hiše lahko igrate na zvonove in se pomerite v igri Podkev sreče, si ogledate železarski muzej v Ruardovi graščini in delavsko stanovanje v Kasarni. Staro Savo lahko podoživite z organiziranim vodenjem, obisk pa zaključite z delavsko malico, ki vam jo postrežemo v Kolpernu, nekdanjem skladišču oglja. Odpravite se na družinski izlet z utripom življenja delavskih družin v preteklosti.

Objavljeno v Gorenjska

V Športni dvorani Podmežakla se lahko ob zimskih vikendih, praznikih in v času šolskih počitnic občani in drugi obiskovalci odpravijo na rekreacijsko drsanje, po urniku športne dvorane pa si lahko v mestu hokeja ogledajo tudi kakšno hokejsko tekmovanje. Prava izbira za kakšen vikend družinski izlet.

 

Na drsališču si je možno izposoditi drsalke (3 evre), vstop v dvorano je plačljiv (1,5-3 evre).

Objavljeno v Gorenjska

Novice

Prijavite se na Izletko Izletkove e-novice na tej povezavi.