Družinski izleti, dogodki za otroke, nagradne igre, izleti po Sloveniji

Cerknica - Izletko

Naravoslovna pot je speljana po enkratni kraški dolini Rakov Škocjan in predstavlja naravne zanimivosti, kot so številni kraški izviri, dva naravna mostova, udornice, jame, pestro rastlinstvo in živalstvo ter kulturno dediščino ob Raku. Pot je opremljena s tablami s poučno vsebino - kar 16 vsebinskih točk. Dolžina poti je 3 km, za povratek potrebujete še dodatna 2,5 km. Začetek poti je Mali naravni most, konec pa ruševine cerkvice sv. Kancijana na Velikem naravnem mostu. Dostop je s ceste Postojna – Unec in iz Podskrajnika skozi Zelše. To je nepozaben izlet za vso družino! Za vodenje pokličite.

Objavljeno v Primorsko-notranjska

Na naravoslovno pot Menišija se lahko podajo vsi, tudi družine z majhnimi otroki, saj je dolga le 3 km in poteka po blagem gričevnatem terenu, speljana je krožno. Med devetimi znamenitostmi s poučnimi tablami priporočamo ogled Gabrovške pozemne jame ter pitje zdravilne vode iz izvira Brejnica, po kateri menda postanete lačni. Od vseh znamenitosti pa je največ vreden sprehod po prostranih meniševskih gozdovih in drevoredih, ptičje petje in na tisoče zvezdic na nočnem nebu. Nepozaben družinski izlet v naravi! Zapustite avtocesto na izstopni postaji Unec, se peljete skozi Rakek do Cerknice, nato levo proti Begunjam in nato še enkrat levo skozi vas Bezuljak do vasi Dobec. In že ste pri slikovitem vodnjaku s kapelico, na izhodišču menišijske naravoslovne poti. Poučna pot po Notranjski za vso družino!

Objavljeno v Primorsko-notranjska

Spoznavanje svetovne atrakcije  - presihajočega Cerkniškega jezera - je lahko odličen družinski izlet. V muzeju je Cerkniško jezero predstavljeno z živo maketo, ki vas popelje po naravi v in ob jezeru. Ob strokovni razlagi natančno spoznate delovanje vodnega sistema jezera. Za še večje doživetje jezera je na ogled tudi multimedijska predstavitev v štirih letnih časih z naslovom »Jzeru je jzera nej«. V Etnološkem parku Cerkniško pa si lahko pogledate bogato kulturno dediščino območja Cerkniškega jezera.

Objavljeno v Primorsko-notranjska

Križna jama je svetovno znana kraška vodna jama, katere posebnost so številna podzemna jezera, izjemno najdišče kosti jamskih medvedov in pristna, naravna ohranjenost živali. Temperatura zraka v notranjosti je celo leto +8°C. Jama odvaja vodo iz južnega roba Bloške planote proti vzhodnemu obrobju Cerkniškega polja. Jama je četrta na svetu po številu vrst pravih jamskih živali. Preko podzemnih jezer se preliva kristalno čista voda. Enourni ogled suhega dela in vožnja s čolnom po prvem jezeru je primerna za večje skupine, štiriurni ogled s čolnom čez 13 jezer pa za največ štiri osebe. Posebna atrakcija družinskega izleta: ogled kosti izumrlih jamskih medvedov, vožnja s čolnom po enem ali pa celo po trinajstih podzemnih jezerih. Čudovit izlet na Kras za celo družino!

Objavljeno v Primorsko-notranjska

Na obrobju presihajočega Cerkniškega jezera, na mirni lokaciji stoji kmetija z nastanitvijo Tekavča ograda. Kmetija je obdana je z veliko gozda, otroci in odrasli lahko pobliže spoznate številne domače živali, kot so krave, konja, psa, mačke, kokoši, občasno pa se kmetiji pridružijo tudi prašički. Ogledate si lahko razna kmečka opravila, pri nekaterih pa se lahko tudi sami preizkusite. Na voljo sta igrišči za nogomet in košarko, lahko se preizkusite v streljanju z lokom, najamete kolesa, si priredite piknik v naravi, veliko pa je kotičkov tudi za sprehajanje in še kaj se najde. Na družinskem izletu na kmetiji vam zagotovo ne bo dolgčas.

Objavljeno v Primorsko-notranjska

Kmetija odprtih vrat Levar je le 300 metrov oddaljena od Cerkniškega jezera. Je nepozaben izlet za vso družino, saj vas gospodar okoli jezera popelje z lojtrnikom. Kadar je jezero suho, vas popelje po njegovem dnu, ob vrtačah. Na kmetiji lahko zajezdite  konjička, si ogledate domače živalice, kot so jagenjčki, kokoške, zajčki, se igrate s prijaznim psičkom, ki ob harmoniki tudi zapoje, ter mucem Murijem. V poletnem času nudijo spanje na seniku ali v šotoru, poskusite pa lahko tudi okusne tradicionalne notranjske dobrote.

Objavljeno v Primorsko-notranjska

V vasi Kal je kamnoseštvo prisotno že več kot 300 let. Domačini so uredili Kamnoseško učno pot, ki zajema dva kamnoloma, apnenico, staro kamnoseško delavnico, cerkev sv. Jerneja, Jerčinovo in Šobčevo domačijo, okolje kapelice in znamenja ter štirno. Blizu vasi, pod Osojnico, se nahajata dva kamnoloma, Hrvatov in Avscov preht, od katerih je prvi opuščen, slednjega pa uporabljajo še danes. V preteklosti so ravno kamnolomi narekovali razvoj vasi. Enega vrhuncev kamnoseške dejavnosti preteklih časov predstavlja vodni zbiralnik iz druge polovice 19. stoletja, ki mu v vasi rečejo štirna. Skoraj pravilne krožne oblike, grajen iz klesanih kamnitih rezanih blokov v gornjem premeru meri kar 17 metrov, v globino pa 9 metrov, je edinstveni tovrstni primerek ljudske gradnje v Sloveniji. Sprehajalna pot, na kateri boste obiskali devet točk, traja dve uri in pol. Poučen družinski izlet v osrčju Krasa.

Objavljeno v Primorsko-notranjska

Izletniška kmetija Kotrabantar leži v bližini Cerkniškega jezera, zato vas lahko gospodar z lojtrnikom, kočijo ali sanmi popelje do jezera ali okoli njega, v poletnem času pa si lahko privoščite tudi piknik pod kozolcem in prenočitev na seniku. Na voljo so tudi pohodi s konji. Po predhodnem dogovoru vam pripravijo tudi okusen domač obrok. Kaj še hočete več za odličen družinski izlet?

Objavljeno v Primorsko-notranjska

Presihajoče Cerkniško jezero je velika svetovna atrakcija in odlična izbira za družinski izlet. Kadar je jezero polno vode, ga zlahka najdete, saj meri do 29 km² in je največje v Sloveniji. Na svetu morda ni jezera, ki bi ponujalo toliko različnih vtisov kakor ravno Cerkniško jezero. Na njem lahko opazujete ptice, preizkušate svojo ribiško srečo, lovite ravnotežje na zamrznjenih ledenih ploskvah, zaužijete lepoto sončnega vzhoda in še bi lahko naštevali. Vendar pa se rado tudi zgodi, da stojite na jezeru in ga ne vidite. Takrat se razkrijejo s pisanim cvetjem posejani mokrotni travniki in osupljivi požiralniki. Čudovit enodnevni ali vikend izlet za vso družino!

Objavljeno v Primorsko-notranjska

Čebelarska učna pot na Cerkniškem jezeru je speljana na otoku Goričiča sredi skrivnostnega in spreminjajočega se Cerkniškega jezera. Opremljena s tablami s poučno vsebino nudi osnovna znanja o čebelji družini, življenju čebel, hrani čebel, čebeljih pridelkih, boleznih čebel, zgodovini čebelarstva, medovitih rastlinah in kaj mora vedeti mlad čebelar. Čebel ne spoznavamo le z besedili in nalogami, ki jih dobimo na koncu učne poti, spoznamo in proučujemo jih v naravi pred čebelnjakom, na izletni deski pred žrelom panja, v notranjosti na satovju v bivališču in zunaj njega. Krožna pot je dolga 250 metrov in ima 13 vsebinskih točk. Potreben čas za ogled je 1,5 ure. Začetek poti: Pretržje (med Dolenjim Jezerom in Otokom) pri društvenem čebelnjaku Čebelarskega društva Cerknica. Poučen izlet za vso družino!

Objavljeno v Primorsko-notranjska

Novice

Prijavite se na Izletko Izletkove e-novice na tej povezavi.