Družinski izleti, dogodki za otroke, nagradne igre, izleti po Sloveniji

Bled - Izletko

Iz Ljubljane po avtocesti in hitri cesti do odcepa za Bled in Bohinj. Vožnjo nadaljujete do Bohinjskega jezera. Ko se pripeljete do jezera, zavijete desno čez most pri cerkvi sv. Janeza, peljite še 4 km, skozi vas Stara Fužina, do vasi Studor (spremljajte kažipote). Ranč Mrcina se nahaja  na začetku vasi, na desni strani. Smerokazi vas vodijo vse do Ranča Mrcina. Na ranču imajo Islandske konje, ki slovijo po peterohodnosti (korak, kas, tölt, galop in pas), prijaznem značaju in obenem živahnem temperamentu, vzdržljivosti in robustnosti,  njihova imenitnost je tudi barvita in gosta dlaka (poznamo jih v 42 barvnih odtenkih). Kobila nosi žrebe 11 mesecev, nato poišče skrit in miren kotiček na prostem in se ožrebi. Islandci popolnoma odrastejo pri sedmih letih in živijo dolgo (35 do 40 let), jahamo jih lahko do 30. leta starosti. Na ranču domuje 16 konj (od tega 10 islandskih konj), trop mačkov, pes Kan in prašička Boško in Mici. Poleg terenskega jahanja nudijo šolo jahanja, jahanje za začetnike ter izkušene jahače. Najmlajše jahače pa peljejo (sedla z ročaji) po maneži ali krajši sprehod v naravo v spremstvu vodnika. Ranč je odprt celo leto, tako da je možno jahati kadarkoli. V zimskem času (seveda, če so snežne razmere primerne) popestrijo ponudbo z vožnjo s sanmi in adrenalinsko atrakcijo Ski jöring oz. vleko na smučeh. Nudijo vam vožnjo s kočijo ali »lojtrnikom«, kjer se lahko peljejo 3 osebe. Peljejo vas lahko do Bohinjskega jezera. Lahko pa se peljete tudi s kmečkim vozom za več oseb naenkrat in podoživite nekaj kmečkega duha. Ponujajo tudi prenočišča. Nepozaben izlet na Gorenjsko. 

Objavljeno v Gorenjska

Soteska Vintgar oziroma Blejski vintgar, kot mu pravijo, meji na tri občine: Bled, Gorje in Jesenice. Reka Radovna je med hriboma Hom in Boršt urezala veličastno sotesko z navpičnimi stenami. S številnimi brzicami, tolmuni in 16 metrov visokim slapom Šum je soteska privlačna točka za vse obiskovalce in je ob sončnem vremenu prava izbira za enodnevni družinski izlet na Gorenjsko.

Sotesko sta februarja leta 1891 odkrila gorjanski župan Jakob Žumer ter kartograf in fotograf Benedikt Lergetporer. Odkritje je bilo naključno, v času, ko je bil vodostaj Radovne izredno nizek. Skozi skoraj neprehodno sotesko sta se podala iz Spodnjih Gorij proti Blejski Dobravi. Številne naravne lepote so ju navdušile, da sta se odločila sotesko urediti za oglede. Vintgar je bil za obiskovalce urejen leta 1893.

Pred vhodom v sotesko je obiskovalcem brezplačno na voljo veliko parkirišče.

Objavljeno v Gorenjska

Mlačca je krajša soteska za Mojstrano na odcepu asfaltne ceste proti Radovni ali Bledu. Peš jo dosežete, če iz Mojstrane najprej sledite pešpoti št. 16 proti Peričniku po desnem bregu Bistrice. Pri zadnjem mostičku se Mojstrana zaključuje z naseljem Fabrka čez reko, vi pa ostanete na desnem bregu, zapustite pešpot in se povzpnete v gozd. Za teniškimi igrišči se začne soteska Mlačca.

Najbolj je poznana po atraktivnih živih jaslicah, ki v božičnem in novoletnem času privabljajo množice obiskovalcev. Na ogled je visoka stena objeta v debel led in razkošje ledenih podob, ki jih pripravlja Društvo lednih plezalcev. Zagotovo vredno ogleda za celo družino. Soteska Mlačca je tudi vrtec za ledno plezanje v katerem se učijo začetniki in kalijo profesionalci. Če vas mika preizkusiti se v lednem plezanju, vas aktivnost v prekrasni ledni soteski ne bo razočaralo.

Objavljeno v Gorenjska

Rekreacijsko turistični center Krvavec se nahaja v občini Cerklje na Gorenjskem in je od glavnega mesta, Ljubljane, oddaljen le 25 km, od Kranja 17 km in od Bleda le 35 km. Je primerna točka tako za enodnevni izlet kot za daljše počitnikovanje. Skupaj s hoteli, apartmaji na smučišču in v dolini ter bližnji okolici so za obiskovalce, ki si želijo večdnevnega smučanja na Krvavcu, pripravljeni zanimivi paketi nastanitve in smučanja. Smučišče Krvavec nudi 30 km odlično urejenih smučarskih prog, na nadmorski višini od 1.450 m – 1.971 m. Ta nadmorska višina omogoča čudovite pogoje za smučanje na naravnem in kompaktnem snegu. Smučišče jamči 100 smučarskih dni v vsaki sezoni. Proge so razgibane in primerne za smučarje rekreativce in tekmovalce. Bogata dodatna ponudba šole smučanja, izposoje in servisa smučarske opreme, proge z elektronskim merjenjem časa, poligona varne vožnje, poligona za začetnike z igrali, Mannerjevega otroškega parka, otroškega traka in vrtiljaka privabijo tudi številne smučarje začetnike.

Objavljeno v Gorenjska

Aktivna doživetja v alpski klimi, odlična ponudba wellnessa in vodnih radosti ter bogat animacijski program v Sava Hotelih Bled sestavljajo popolni počitniški mozaik za vso družino.

Alpska svežina podnevi, pestra paleta dogodkov zvečer:

Ribolov na blejskem jezeru ter na reki Savi Bohinjki
Rafting na Savi Dolinki
Kolesarjenje in pohodništvo v Triglavskem narodnem parku
Glasbeni in plesni večeri, poletni koncerti
Sprehodi z baklami ob jezeru
Zakladnica otroških doživetij pri labodku Zakiju (vsak dan v Hotelu Savica)

Objavljeno v Gorenjska

Koncept pustolovskega parka temelji na doživljajskem popotovanju po plezalnem poligonu, ki je zgrajen med krošnjami dreves tako, da si obiskovalci sami izberete sebi primerno težavnostno stopnjo. Sestavlja ga 5 različnih poti z 81 plezalnimi pustolovščinami. Na adrenalinski izlet ste vabljeni vsi, višji od 120 cm, in ste dopolnili vsaj 4 leta. Pustolovski park Bled je več kot samo zabava, je druženje v naravi in spoznavanje prijateljev, skratka je varno in urejeno igrišče, kjer vas pričakajo prijazni inštruktorji in animatorji. Praznujte rojstni dan v družbi orangutanov!

Objavljeno v Gorenjska

 V Krtini lahko obiščete koruzni labirint Krtina. Gre za tematski park, labirint v koruznem polju. Motiv labirinta je vsako leto drugačen.

V koruznem labirintu, velikem za 6 nogometnih igrišč, preživite čas kot pravi raziskovalec. Na vas čaka 15 zabavno poučnih točk, nekaj točk je prav posebej namenjenih spoznavanju tematike, nekaj točk pa je tudi skritih, neoznačenih na zemljevidu. S  pomočjo zemljevida se odpravite v labirint, poiščete označene točke, izpolnite geslo in se tako potegujete za sodelovanje v jesenskem nagradnem žrebu. Za pravilno izpolnjeno geslo lahko obiskovalci sodelujejo v nagradni igri in prejmejo nagrado, družinski celodnevni izlet v Gardaland.

Pri obiskovanju labirinta gre za kreativno rekreacijo v naravi ob čem se obiskovalci še zabavajo. Krepi skupinsko sodelovanje in orientacijo.

Koruzni labirint Krtina ima dva vhoda in dva izhoda, sredi labirinta je velik most, z razgledom na celoten labirint, pod senčniki najdete koruzni bar, kjer lahko posedite in se osvežite z brezalkoholno pijačo, pa tudi koruzno plažo in še veliko kotičkov za raziskovanje. Poskrbljeno je za parkirišče, sanitarije in Wi-fi povezavo, predvsem pa za zabavo. Labirint lahko obiščete tudi s psom ali z vozičkom.

Cena vstopnice je za odrasle 10 EUR, otroška 7 EUR, družinska vstopnica pa 32 EUR. Preko spletne strani pa lahko kupite tudi darilno kartico.

V koruznem labirintu Krtina lahko preživite čas kot pravi raziskovalec vse do pozne jeseni, kjer lahko praznujete tudi rojstni dan. V zadnjem tednu oktobra pa lahko obiščete labirint za Noči čarovnic, kjer se boste zabavali na strašno zabaven način.

Več informacij o koruznem labirintu Krtina lahko najdete na spletni strani www.koruznilabirint.si
Ali na FB https://www.facebook.com/koruznilabirintkrtina/ ali na Instagramu https://www.instagram.com/labirintkrtina/

Odpirajo v mesecu juliju in vas vabijo, da se sami prepričate in doživite hojo po koruznem polju na nepozaben način. Se vidimo!

Objavljeno v Osrednjeslovenska

Šest hišk v drevesnih krošnjah za družine in avanturiste , kjer se vam bodo izpolnile otroške sanje ali želja po avanturistični dogodivščini v naravi. Zunanjost hišk je preprosta, prvinska, notranjost pa je stilsko dovršena, namenjena udobju in sprostitvi. Poleg čajne kuhinje, dveh spalnih prostorov v dveh nivojih se v hiški znajde tudi mreža za majhne in velike, in sicer za plezanje, zibanje ali sproščanje. Doživeli boste lahko še užitek jutranje kave ali večerje ob soju lampijončkov na balkonu, čarobnih hišk na drevesih … Za čarobno preživljanje časa s svojimi najbližjimi v naravnem okolju.

Objavljeno v Gorenjska

Športi na ledu imajo na Bledu dolgoletno tradicijo. Kegljanje, hokej in drsanje so športi, ki so svoje začetke imeli na zaledenelem jezeru. Sedaj pa za varno in zabavno drsanje poskrbijo v Ledeni dvorani Bled, kamor se lahko odpravite na drsalni družinski izlet. 

V zimskem času drsanje predstavlja super rekreacijo.  V Ledeni dvorani pa to popestrijo s svetlobnimi ter laser efekti, za animacijo pa poskrbi DJ, ki drsalce popelje v čas, ko so se nočne ure preživljale v soju bleščečih krogel.

 

Vstop na drsališče je plačljiv (3,50-5 evrov), na drsališču pa si lahko izposodite tudi drsalke (4,50 evrov).

Objavljeno v Gorenjska

Šest kilometrska pot okoli Blejskega jezera je ravno prav dolga za lažjo rekreacijo, na primer sprehod ali vožnjo s kolesom. Pot vodi tudi do razglednih vzpetin – na Grajski grič in bližnje hribe, od koder je čudovit razgled. Odpočijte si na eni od klopi in uživajte v razgledu na jezero z otočkom in na Karavanke v daljavi ter opazujte igro račk in labodov na vodi. Zelo priljubljena aktivnost je veslanje, saj se Bled lahko pohvali z dolgo tradicijo veslaškega športa in gostitvijo mednarodnih veslaških tekmovanj. Poleti se lahko ohladite v vodi ali uživate na grajski plaži, ki vsako leto privablja množice turistov. V zelo nizkih zimskih temperaturah pa jezero tudi zaledeni. Blejsko jezero v vseh letnih časih ponuja atraktiven izlet za vso družino.

Objavljeno v Gorenjska

Iznad gladine Blejskega jezera se dviga edini pravi otok v Sloveniji, ki vabi na enkraten družinski izlet. Otok je imel verjetno že v prazgodovini poseben pomen, slovansko svetišče na njem pa je opeval sam Prešeren. Na otok je mogoče priti s pletno, posebnim čolnom s streho, ki ga tradicionalno izdelujejo domačini. Ta čoln, ki ga upravlja en veslač z dvema vesloma, je znan le na Bledu. Na ploščadi na vrhu otoka je starejša, baročno preoblečena srednjeveška cerkev s posebej stoječim zvonikom z baročni kapo in nekaj pomožnih zgradb. Proštija je na otoku stala že v 17. stoletju, kaplanija sto let kasneje. Posebej znamenito je v baroku zasnovano kamnito stopnišče z 99 stopnicami na južni strani otoka. Cerkev je redno oskrbovana in odprta.

Objavljeno v Gorenjska

Novice

Prijavite se na Izletko Izletkove e-novice na tej povezavi.