Štajerska

3214 Zreče

Adrenalinsko sankališče Zlodejevo na Rogli

unitur@unitur.eu http://www.rogla.eu/si (03) 75 76 000 Sobota, nedelja, prazniki: od 10.00 do 18.00, delavniki od 12.00 do 18.00 ure

Zimsko letno sankališče Zlodejevo na Rogli je pravo adrenalinsko doživetje. Udobne sani so namenjene dvema osebama, lahko pa jih vozite tudi sami. Vožnja po 1.360 m dolgi vijugasti progi je zabavna, tudi kadar dežuje ali sneži. Srčni utrip se dvigne, a je strah odveč, saj zavore vedno zelo dobro delujejo. Hitrost vožnje je v vaših rokah, vendar nikoli ne preseže 40 km/h. Odločitev je torej vaša. Lahko se peljete počasi ali pa adrenalinsko hitro. Avantura se konča na nadmorski višini 1.340, od tam pa vas vlečnica, skupaj s sanmi, pripelje nazaj na vrh. Primerno je za otroke od 4. leta dalje.

Ocena:
Maribor

Akvarij in terarij Nigrad

akvarij-terarij@nigrad.si http://www.nigrad.si 02 234 26 84 pon - pet od 8. do 19. ure; sob, ned in prazniki od 9. do 12. ure in 14. do 19. ure.

Najbolj strupene kače na svetu, kače velikanke, želve, krokodili,  legvani, varani ... Ko se odpravite na družinski izlet v akvarij in terarijin, komaj verjamete, da na svetu živijo tako nenavadne živali. Vredno si jih je ogledati od blizu.

Ocena:
3330 Mozirje

Apartmaji in wellness Korošec

korosec.rebercnik@siol.net http://turizemkorosec.com/ 031 619 634 vsak dan od 8:00 do 22:00

Vas pričakujejo v objemu narave in ponujajo obsežno paleto apartmajev. Tam boste lahko kvalitetno preživeli čas s svojimi bližnjimi ob sprostitvi in ribolovu. Za adrenalinske navdušence je v poletnih mesecih na voljo zorbing (spust v veliki žogi po posebej pripravljeni progi). Za vas imajo okoliške restavracije in terme Topolšica pripravljene raznovrstne popuste, kot na primer: 15% popust na izposojo smučarske opreme in na šolo smučanja Beli zajec- Golte in 20% popust na nakup vstopnice za Mozirski gaj.

Ocena:
Maribor

Bumbar park

bumbar@bumbar.si http://www.bumbar.si 02/ 421 56 06

V največjem pokritem otroškem parku v Sloveniji otroke čaka obilno zabave in iger na številnih igralih, ki so jim na voljo ob lepem in deževnem vremenu. Od velike gusarske ladje, kjer je glavni kapitan maskota čebelica Bumbar, tobogana, trampolinov, do bazena žogic, metanja na koše, vožnje z avtomobilčki in še in še. Ob lepem vremenu se lahko zabavate in si pripravite tudi piknik na Bumbarjevem vrtu, kjer se lahko otroci, sami ali v družbi staršev, preizkusijo v stezi za gokarte na pedala. V Bumbar parku s posebnim navdušenjem pripravljajo zabave za rojstni dan, ki se jih udeleži tudi maskota Bumbar, ter organizirajo druge tematske zabave za večje skupine.

Ocena:
Celje

Celjska koča

info@celjska-koca.si http://www.celjska-koca.si 041 718 274 ves čas

Celjska koča pod Tolstim vrhom se nahaja v bližini Celja s svojim neokrnjenim okoljem privlači številne izletnike. Ti si želijo različnih vrst sprostitve: zgolj počitek v naravi, bolj ali manj zahtevne izlete po bližnji in daljni okolici, spoznavanje zanimivih rastlinskih in živalskih vrst na “Gozdni učni poti. Za kolesarje  pomeni Celjska koča hitro dosegljiv cilj ali pa izhodišče oziroma cilj kolesarskih tur po kozjanskem hribovju. Za celo družino je tu več atrakcij: BOB Kar (poletno sankališče), poletna drča, Eko Smrkolancija (otropko igriče s prekrasnim razgledom). 

 Iz Celjske koče se odpirajo lepi razgledi na bližnjo Grmado (718 m), Celje in drugo okolico. Na Celjski koči se nahaja hotel Celjska koča in smučišče Celjska koča.

Ocena:
Celje

Center konjeniškega športa Celje

info@konji-celje.si http://www.konji-celje.si 031 644 865

Center konjeniškega športa Celje je najsodobnejši tovrstni center v Sloveniji. Na voljo so razni dogodki in dejavnosti, kot so tekmovanja v preskakovanju ovir, Dan odprtih vrat, šola jahanja, kulturni dogodki, rojstnodnevne zabave idr.. 

Ocena:
Limbuš

Drava Center

info@dravacenter.si http://www.dravacenter.si 041 648 760 Vse dni v letu.

Rekreativno turistični center v neposredni bližini Maribora, ob reki Dravi, oživlja Limbuško nabrežje in Bresterniško jezero. S prenovljeno in razširjeno ponudbo na območju nekdanje čolnarne čudovito umešča prostočasne aktivnosti na mariborsko plažo. Gostinska ponudba z Lounge barom na plaži, velikim otroškim igriščem, športnimi igrišči, organiziranimi športnimi dejavnostmi Društva Ponirek, izposojo plovil, možnostjo najema piknik prostorov z žari in organizacijo rojstnodnevne zabave za otroke, dopolnjuje turistično ponudbo mesta Maribor z okolico.

Center je dostopen z avtomobilom, kolesom, peš ali s plovili.

Ocena:
2000 Maribor

Drsališče Ledena dvorana Tabor

info@somb.si http://www.sportni-objekti-maribor.si/ledna_dvorana.html 02 320 78 10, 02 320 78 14 sre.: 17.30-19.; pet.: 20.30-22. (disco drsanje); sob.: 16.-17.30; ned.: 9.-10.30, 14.30-16., 16.30-18.

V Ledeni dvorani Tabor v Mariboru se lahko po urniku dvorane odpravite na družinski izlet rekreacijskega drsanja, otroci pa lahko ob svojem rojstnem dnevu na drsališču tudi praznujejo in se zabavajo s svojimi prijatelji. Ob petkih med 20.30 in 22. uro pa se lahko preizkusite v dico drsanju na ledu.

Vstop je plačljiv (2,5-3 evre), izposodite pa si lahko tudi drsalke (2,5 evra). 

Ocena:
3000 Celje

Drsališče Mestni park Celje

zpo@celje.si http://www.zpo.si 03/42-82-650 Pet.: 20.-22. ure (disco na drsalkah), vikendi in prazniki: 10.-11.30 ure in 15.-16.30 ure

Na drsališču lahko uživate prijetne rekreativne trenutke na drsalkah ob spremljavi dobre glasbe in disco lučeh.

Ledena dvorana, ki se nahaja ob desnem bregu reke Savinje v Mestnem parku Celje ponuja 1800 kvadratnih metrov ledene površine in 400 sedežev za obiskovalce športnih prireditev.

Od oktobra do marca poteka v Ledeni dvorani drsanje za rekreativce, pa tudi treningi umetnostnih in hitrostnih drsalcev ter hokejistov. Drsališče za rekreativno drsanje bo odprto do predvidoma 15. marca 2015.

Vstop na drsališče je plačljiv (2,50-4 evre), možna pa je tudi izposoja drsalk.

Ocena:
3325 Šoštanj

Drsališče Šoštanj

http://www.sostanj.si 03 898 43 00 9.-22. ure (po 20. uri je drsališče občasno rezervirano za igranje hokeja)

Občina Šoštanj je na rokometnem igrišču že osmo sezono zapored uredila drsališče, ki bo odprto do 1. marca 2015. Ob in na drsališču je poskrbljeno tudi za zabavni program in presenečenja! Uporaba drsališča je brezplačna in uporabna med 9. in 22. uro (po 20. uri je drsališče občasno rezervirano za igranje hokeja). Na drsališču si lahko sposodite tudi drsalke (cena 1 evro).

Ocena:
3320 Velenje

Drsališče Velenje

info@hkv.si http://www.hkv.si tel: 04 160 29 86, mobi: 041 602 986 9.-22 ure

Drsališče Velenje (Sončni park Velenje) je veliko 800 m2 in pokrito. Zato omogoča  drsanje vsak dan ob vsakem vremenu. Na drsališču, ki ga upravlja Hokejski klub Velenje, potekajo športni dnevi vrtcev in šol, tečaji drsanja za otroke starosti 3-8 let, možne so rezervacije za skupine po dogovoru, možno je  praznovanje rojstnih dnevov, v petek in soboto pa je od 20.00 ure dalje disco na drsalkah z barvnim ambientom. Drsališče omogoča prosto drsanje, kot tudi igranje hokeja in organizirano vadbo curlinga.

Drsanje je brezplačno, za okrepčilo pa je tudi poskrbljeno z  gostinsko ponudbo (topli napitki, brezalkoholne, alkoholne pijače). Prav tako je možna izposoja drsalk (2 evra) in brušenje drsalk (4 evre).

Ocena:
Šmartno v Rožni dolini

Ekološka kmetija Repič

franc.mesojednik@siol.net https://www.facebook.com/EkoKmetijaRokic/info?tab=page_info 041 869 567

Ekološka kmetija Repič,  ki se nahaja v bližini Šmartinskega jezera, vas pričakuje z naravnimi sokovi in medico. Otroci se lahko na kmetiji pobliže spoznajo  z živalmi, kot so ovce, kokoši in prašiči, odrasli pa lahko uživate ob domačem narezku. Dobra ideja za družinski izlet.

Ocena:
Mozirje

Golte

info@golte.si http://www.golte.si 03 839 11 00 Vse dni v letu.

Majhni in veliki ljubitelji adrenalina ste vabljeni na Golte, kjer med toplejšimi meseci potekajo adrenalinski dnevi, pozimi pa vas pričakujejo bele strmine.

Pozimi vam je na voljo več smučišč, ki se razprostirajo po 12km dolgi progi. Poskrbljeno je za začetnike, ki se lahko spuščajo po manj zahtevnih progah. na smučišču pa vas pričakuje bogata gostinska ponudba in hotel v primeru da želite prenočiti.

V toplejših mesecih so Golte  priljubljena točka jadralnih padalcev (poletite lahko v tandemu), športnih plezalcev, kolesarjev in pohodnikov. Novost predstavlja downhil spust v dolino, nova pridobitev centra Golte pa je tudi Zip line, v okviru katere se lahko prepeljete po vrvi s hitrostjo več kot 60 kilometrov na uro in občutite občutek popolne svobode in nezadržen naval adrenalina!
Ocena:
Celje

Gostišče Hochkraut

gostisce@hochkraut.com http://www.hochkraut.com 03 427 9100 pon-čet, ned in prazniki 7.00-23.00, pet 7.00-24.00, sob 7.00-2.00,

Na relaciji Celje-Laško, v naselju Tremerje, oddaljeno 3 km od Celja, stoji gostišče s celovito ponudbo, velikim parkirnim prostorom in letnim vrtom. Poskrbljeno je tudi za najmlajše, ki se lahko zabavajo na notranjih ali zunanjih igralih.

Ocena:
Polzela

Grad Komenda Polzela

zkts-polzela@polzela.si http://zkts-polzela.si/zanimivosti/oglediinizleti 03/703 32 28 od 7. do 15. ure (pon., tor., čet., pet.); v sredo do 17. ure

Grad Komenda leži na vzpetini sredi Polzele in se preko svojih lastnikov omenja že leta 1149. Nekoč strateško pomembna stavba polzelskih plemičev je v 13. stoletju za pol tisočletja prešla v roke Malteškega viteškega reda. V kasnejših obdobjih je grad doživljal različno usodo, vendar s svojo dominantno lego ter stavbno zgodovinskimi značilnostmi predstavlja pomemben kulturni in zgodovinski spomenik. Leta 2011 je grad Komenda po temeljiti prenovi ponovno zaživel. Poleg vodenih ogledov gradu (najstarejši objekt Polzele – romanski stolp, prezentirana gotska soba – poročna dvorana, najstarejša horizontalna sušilnica hmelja v Sloveniji - obnovljena v sklopu Ekomuzeja hmeljarstva in pivovarstva Slovenije in razstava malteškega viteškega reda), vam lahko organiziramo tudi svečane grajske poroke, konference, seminarje, sestanke, izobraževanja, za otroke pa rojstnodnevne zabave različnih tematik. V gostilnici Malteški hram se lahko prepustite grajskemu kulinaričnemu razvajanju in v vinski kleti pokušate priznana vina. 

Ocena:
Nova Cerkev

Grad Lemberg

http://www.td-novacerkev.com/Predstavitev%20kraja%20-%20Lemberg.html 040 642 049

Grad Lemberg, zgrajen v 13. stoletju, je eden najpomembnjejših in tudi najredkejših ostankov gradov v Celjski kotlini. Njegova veličastna zunanja arhitektura je nastala v razcvetu srednjeveške grajske arhitekture. Na gradu Turistično društvo Nova Cerkev organizira kulturno družabno nedeljsko grajsko popldne, ki je prav poseben izlet za družine. Za datum preverite na spletni strani turističnega društva.

Ocena:
Podsreda

Grad Podsreda

kozjanski-park@kp.gov.si http://www.kozjanski-park.si 03 800 71 00 Grad je odprt vsak dan med 10. in 18. uro, razen ob ponedeljkih.V zimskem času je grad zaprt.

Grad Podsreda se nahaja na severnem pobočju Orlice, na nadmorski višini 475 m. Prvič je bil omenjen l. 1213 (Castrum Herberch). S severne strani gradu se obiskovalcu razprostre lep pogled na srednjeveški trg Podsreda, dolini Bistrice in Sotle ter Hrvaško Zagorje. Sodi med najpomembnejše objekte romanske arhitekture na Slovenskem, saj je njegovo srednjeveško jedro skozi stoletja ostalo skoraj neokrnjeno. Mogočen stolp je urejen kot razstavišče, delno skrita je še romanska kapela z apsido. Sondiranja so odkrila romanske bifore, klesane okvire oken in vrat, skromne ostanke poslikav in renesančne dozidave. Pritlične ali polkletne sobe služijo za razstavo stekla. Popularna je grajska kuhinja z velikim ognjiščem na desni strani vhodne veže. V nadstropju, ki je dostopno po različnih stopniščih, so v prezentiranih prostorih pogoste priložnostne razstave. V večji opaženi dvorani se, posebej poleti, vrstijo koncerti.
 

Ocena:
Petrovče

Grajska Mega

jasmina@l-n.si http://www.lifestylenatural.com/ 031 657 605

V grajskem poslovno-izobraževalnem središču Mega v parku Novo Celje ustvarjajo, povezujejo, gradijo in razvijajo zanimive zgodbe. Z dogodki, delavnicami, seminarji, tečaji, posveti in treningi spodbujajo osebno in poslovno rast, zdrav, aktiven in naraven življenjski slog ter ponujajo bolj kakovostno življenje.

Program dogodkov za mega otroške počitnice najdete tukaj, dogodke za mega skok v poletje pa tukaj.

Ocena:
Luče

Hiša sonca Luče

info@hisa-sonca.com http://www.hisa-sonca.com/ 070 849 991 od srede do nedelje, od 12h - 22h

Iščete oddih v naravi za celo družino? Potem je Hiša sonca Luče pravi naslov za vas, saj preseneča s širokim izborom apartmajev, dobro domačo hrano ter mirnim okoljem. Poleg tega pa vas bodo navdušili popusti za otroke in sprostitveni vikend paket, ki vključuje tri nočitve in pijačo dobrodošlice, ter zasebna uporaba wellness prostora. Odlična ideja za izlet, zabavali se bodo tako otroci kot odrasli

Ocena:
Šempeter v Savinjski dolini

Jama Pekel

info@td-sempeter.si http://www.td-sempeter.si 03 700 20 56 preverite na www.td-sempeter.si

Jama Pekel, na robu Ponikovskega krasa, je dobila ime po zanimivem skalnem vhodu, ki je podoben hudiču. Jamo je ustvaril potok Ponikvica, ki je pronical skozi apnenčasta tla in sredi Spodnje Savinjske doline ustvaril čarobno kraško jamo. Jamo sestavljata dve etaži; spodnja je prepredena z več vodotoki. Glavni vhodni rov se konča v sifonu, ki ima obliko ozkega visokega rova z jezerci in slapovi. Posebna atrakcija je slap, ki je s štirimi metri vodnega padca najvišji podzemni slap v turističnih jamah v Sloveniji. 1159 metrov dolga pot po jami je lahkotno speljana in lepo vzdrževana, zato je primeren izlet za vso družino. Ob jami je speljana gozdna učna pot.
 

Ocena:
3254 Podčetrtek

Jelenov greben

jelenov.greben@siol.net http://www.jelenov-greben.si/ (0)3 5829 046, (0)3 5829 412 Vsak dan v tednu.

Na grebenu, pod skrivnostno Rudnico, le nekaj deset metrov nad samostanom z znamenito tretjo najstarejšo lekarno v Evropi, se že vrsto let dopolnjuje pestra turistična ponudba. Najprej vam nasproti pritečejo jeleni damjaki in mufloni, če pa so morda zadržani, jih prikliče gospodar z ljubkovalnim imenom: "Pikaaaa, Pikiiii....", kot poslastico pa dobijo še koruzo. Jelenjad se prosto giblje po okoli 8 hektarov velikem ograjenem gojišču. Na Jelenovem grebenu si lahko privoščite daljši oddih ali enodnevni družinski izlet, ki bo za otroke v družbi jelenov pravo doživetje. Pot pa lahko dopolnite še z obiskom čokoladnice Olimje.

Ocena:
Maribor

Jezero Radehova, Trojiško jezero in jezero Pristava

rdpesnica-lenart@triera.net http://www.slovenia.info/?reke_ribolov_slovenija=4277&lng=1 02 720 67 43

Ob reki Pesnici so pred več kot pol stoletja uredili več vodnih zadrževalnikov, ki so kmalu postali znani po dobrem ribolovu. Če želite otroke naučiti ribarjenja so ta jezera najboljša izbira. Jezera so velikosti med 28 in 44 hektarjev ter so vsega nekaj kilometrov oddaljena drugo od drugega. Radehovško jezero v celoti upravlja Ribiška družina Pesnica. Glavna ribja vrsta je seveda krap, ki tu dosega rekordne velikosti. Tu so tudi rekordni ulovi ščuk in somov. Otroci z veseljem lovijo ribe, čeprav jih ne ujamejo. Prava izbira za vse, ki obožujejo naravo in ribolov.

Ocena:
Rečica ob Savinji

Kamp Menina

info@campingmenina.com http://www.campingmenina.com/en/ 040 525 266, 03 5835 027

Kamp Menina leži 800 m od glavne ceste Mozirje - Ljubno v kraju Rečica ob Savinji. V vročih poletnih dneh za ohladitev poskrbi reka Savinja, lahko pa se okopate v jezeru znotraj kampa. Kamp leži v dolini, ki je znana po pestri ponudbi naravnih znamenitosti in mnogih možnostih za športne dejavnosti.

V kampu imajo tudi možnost najema mobilnih hišic in bungalovov, ki so odprti tudi v zimski sezoni, sicer pa kamp ponuja kar nekaj novosti: teraso gostilne, nove družinske kopalnice, veliko urejeno otroško igrišče ter igrišče za mini golf, plezalno steno in mini adrenalinski park. V poletnem času za otroke organizirajo celodnevno animacijo in varstvo.

V kampu Menina imajo bogat izbor aktivnosti. Tako je največ možnosti za eno- ali večdnevne vodene izlete v gore, veliko je označenih poti, namenjenih tudi gorskim kolesarjem. Animatorji v kampu poskrbijo, da se gostje preizkusijo v raftingu, kajakaštvu, soteskanju, ribolovu, kegljanju, namiznem tenisu, odbojki na mivki, nogometu idr. Ob kampu je povsem nov športni center z igrišči za košarko in nogomet.

Poleg Logarske doline, Matkovega in Robanovega kota ter Rinke, najvišjega slapa v Sloveniji, se kraji, nanizani okrog Rečice ob Savinji, ponašajo z mnogimi lokalnimi posebnostmi, zanimivimi za obiskovalce (Flosarski bal, Lučki dan, Solčavski turistični praznik, konjske dirke …).

Ocena:
Celje

Kavarna Miško Knjižko

info@knjiznica-celje.si http://www.ce.sik.si/si/cicibani 03 426 17 52 Vse dni v letu.

V sklopu Osrednje knjižnice Celje najdete na sončni strani ob sprehajalni poti vzdolž Savinje prijetno kavarno in slaščičarno, kjer tudi otroci najdejo nekaj zase. V notranjem delu knjižnice raziskujejo med novimi pravljicami in slikanicami, na terasi kavarne pa so jim na voljo otroška igrala - tobogan in gugalnica. Vsako tretjo soboto v mesecu v toplejših mesecih tam svoje kreacije predstavijo tudi celjski mladi umetniki v sklopu CART sejma. Ne manjka tudi poletnih dogodkov ob živi glasbi. Vabljeni, če vas pot zanese v knežje mesto!

Ocena:
Stranice

Kmetija Urška

tk.urska@siol.net http://kmetija-urska.si/sl/ 03 759 04 10 vsak dan

V bližini Rogle vas kmetija Urška pričakuje s dolgoletno tradicijo in samo za vas pripravlja posebne družinske pakete v sodelovanju s Unitur in Roglo. Programi zajemajo nastanitev in popust na smučarsko karto. Za družine nudijo posebne pakete, ki med drugim vključujejo otroško karto za MiniZoo Land, krmljenje in božanje domačih živali, nabiranje kokošjih jajc, adrenalinsko sankališče na Rogli itd. So tudi nosilci znaka Eko marjetica, kar kaže na njihovo okoljsko ozaveščenost. Če si želite malo oddiha v naravi je to lep izlet ali družinske počitnice.

Ocena:
Celje

Knežji dvorec

tic@celje.si http://www.celeia.info/index.cgi?m=51&id=243 +386 3 428 79 36/03 492 50 81 pon.-pet. ob 9.00 do 17.00, sob. ob 9.00 do 13.00

Knežji dvorec je zelo znana znamenitost Celjske kotline, saj je znano prebivališče zdaj že izumrlih Celjskih knezov. Pod zgradbo Knežjega dvorca se tudi nahaja znano starodavno mesto Celeia, mesto pod mestom. Je največje arheološko najdbišče tega starodavnega rimskega mesta.

Družine lahko v prekrasnem Knežjem dvorcu občudujejo različne razstave. Od razstave Celjskih grofov, do kaligrafske razstave, kjer se lahko tudi sami pomerite v kaligrafiji, najdete nekaj za vsakogar.

Ocena:
Podčetrtek

Koča pri čarovnici v Deželi pravljic

info@carovnica.si http://www.carovnica.si 031 309 103 soboto, nedeljo in ob praznikih od 9. do 18. ure.

Pod Olimsko goro, v Deželi pravljic in domišljije, boste vstopili v svet pravljic in ponovno spoznali Kekca, Bedanca, Krjavlja, Sneguljčico, Rdečo kapico in druge pravljične like.  Mali in veliki obiskovalci si boste v čudovitem okolju in čarovniškem vzdušju lahko ogledali veliko zanimivega. V gozdu se boste sprehodili med pravljičnimi in zgodovinskimi junaki. Imeli boste »učno uro geografije«, kjer si boste ogledali galerijo spominkov iz celega sveta. Odločite se za izlet v domišljijski svet in občiščite Kočo pri čarovnici                                       
 

Ocena:
Kozjansko

Kozjanski park

kozjanski-park@kp.gov.si http://www.kozjanski-park.si 03/800-71-00

Kozjanski park, ki je obsežno območje regijsko značilnih ekosistemov in neokrnjene narave, lahko spoznate po svojih željah: izlet lahko vključuje pešpoti, naravne lepote, oglede travniških sadovnjakov, suhih travnikov, srednjeveške trge, gradove, stare mline, romarske cerkve in še marsikaj. Lahko pa se  pridružijo  različnim aktivnosti v organizaciji parka, najavljenih na spletni strani.

Ocena:
3205 Vitanje

Kulturno središče evropskih vesoljskih tehnologij, Vitanje

info@ksevt.eu http://www.ksevt.eu 59 934517 sreda-petek: 10, 12, 14, 16.00; sobota-nedelja: 10, 12, 14, 16. 18.00

Kulturno središče evropskih vesoljskih tehnologij v Vitanju  je objekt, ki s svojo zunanjostjo zbuja iluzijo rotiranja in lebdenja v breztežnosti. Prva stalna razstava je Herman Potočnik Noordung: 100 monumentalnih vplivov. Potočnikova arhitektura vesoljske postaje je temeljno delo, ki je vplivalo na mišljenje o vesoljskih postajah še desetletja po izidu njegove knjige. Na razstavi lahko vidite, kako je njegovo bivalno kolo vplivalo na razvoj vesoljskih postaj vse do danes. Skozi razstavo spoznate celoten razvoj raketnih tehnologij in njenih začetnikov. Od prvih načrtov in izračunov, poletov iz Zemljine atmosfere, pa do namestitve prvega umetnega satelita – Sputnika 1 – v Zemljino orbito. Trenutno imajo razstavljena originalna ruska kozmonavtska oblačila. Super izlet za vso družino!

Ocena:
Solčava

Logarska dolina

info@logarska.si http://www.logarska-dolina.si/ 03 838 90 04

Družine vabljene na izlet v eno najlepših slovenskih destinacij, krajinski park Logarska dolina, ki ponuja oddih v mirnem okolju in številne aktivnosti pohodništva, kolesarjenja, jahanja, fotolova ... ob prijetnem pikniku v naravi in osvežilnem sprehodu do Slapa Rinke boste spočili telo in duha!

Ocena:
3214 Zreče

Lovrenška jezera

tic.zrece.lto@siol.net http://www.destinacija-rogla.si 03 759 04 70 Prost dostop

Lovrenška jezera na Rogli so najzanimivejša med jezerci, ki so na kakšen kilometer dolgem in 300 m širokem Lovrenškem barju, ki mu nekateri pravijo tudi Lovrenško jezerje. To barje sestavljata dve območji, med seboj ločeni le z ozkim pasom smrek. V vsakem je na šoti po 10 jezerc, barjanskih oken. Jezerca ležijo na površini okoli 16 ha med Planinko (1392 mnm) in Mulejevim vrhom (1533 mnm) v povirju potokov Radolnje, Mislinje in Velke. Ob najvišjem ležečem jezercu je postavljen lesen razgledni stolp. Zaradi nadmorske višine nam pohorska barja pričarajo pokrajinske značilnosti pojezerij in resav severne Evrope. Lovrenška jezera so naravna in turistična znamenitost Pohorja. Od hotela na Rogli je urejena in označena nezahtevna pešpot, primerna za družinski izlet.

Ocena:
Maribor

Mariborsko Pohorje PohorJET, adrenalinsko poletno sankališče

info.park@sc-pohorje.si http://www.pohorje.org (05) 925 90 23 Torek – petek: 16:00 - 20:00, sobota, nedelja, prazniki: 11:00 - 20:00

Proga PohorJET-a teče po Snežnem stadionu od Trikotne jase do ciljne arene Snežnega stadiona. Na start vas pripelje sedežnica Radvanje. Že ob pogledu na progo je očitno, da ostri zavoji med drevesi, drzni spusti v nepredvidljiva brezna in ravninski hitri deli ne bodo dopuščali ležerne in sproščene vožnje. Vedno pa lahko hitrost prilagodite lastnim sposobnostim in željam s pomočjo zavore.  
MiniJET – tobogan na zračnicah, mlajši brat PohorJET-a, se nahaja v ciljni areni Snežnega stadiona. Do starta MiniJET-a vas pripelje otroška vlečnica - trak Vali. Dolžina tobogana je kar 80 metrov z dvema zelo adrenalinsko atraktivnima zavojema. To je izvrsten adrenalinski izlet za vso družino.

Ocena:
Maribor

Mariborsko Pohorje – zračni adrenalin

info.park@sc-pohorje.si http://www.pohorje.org (05) 925 90 23 Rezervirajte

Če ste željni zračnega adrenalina, vam na Mariborskem Pohorju ponujajo dve doživetji: skok s padalom v tandemu in polet s toplozračnim balonom. Organizirajo skok s padalom v tandemu iz letala z višine 3.000 m – 4.000 m. Skoki se izvajajo na športnih letališčih po Sloveniji.
Program poleta s toplozračnim balonom vključuje hitro seznanitev padalstva tandemskega skoka, pripravo na tleh, letenje z avionom 20 – 30 minut, skok 30 – 60 sekund prostega pada, 5 – 7 minut letenja z odprtim padalom, podelitev diplome. Skoka s padalom v tandemu se lahko udeležijo osebe z maks. 90 kilogrami. Predhodne najave najmanj 10 dni pred poletom.

Ocena:
Šempeter

Mini ranč Šempeter

miniranc.sempeter@gmail.com 040 427 327 Po individualnem dogovoru.

Mini ranč Šempeter je odprt skozi vse leto, obisk pa je možen po dogovoru. Ranč ponuja mini zoo, kjer obiskovalci lahko vidijo veliko vrst živali (mini prašičke, mini ovčke, mini koze, mini pujske, račke, kokoši, konje, nosatega medvedka in rakuna)  jih hranijo in se z njimi tudi pocrkljajo. Otroci lahko jezdijo ponije, jih hranijo in negujejo ter se peljejo z vprego, pozimi pa je možna še vožnja s sanmi. Na mini ranču organizirajo tudi zanimive rojstne dneve za otroke od 4-12 let, ki potekajo v naravi, v primeru slabega vremena pa se odvijajo različne delavnice pod kozolcem. Možen je tudi ogled muzeja kmečke opreme.

Ocena:
Slovenske Konjice

Mini ZOO Land

info@minizoo.si http://www.minizoo.si 03 75 90 270 vsak dan od 9h do 18h

Mini ZOO Land je zanimiv družinski izlet v Slovenskih Konjicah, kjer si lahko ogledate razna tematska prizorišča: tropski gozd, izgubljeni otok, akvarij, avstralsko pokrajino, divji zahod, pravo gusarsko ladjo, kmečko dvorišče. Najmlajše čakajo tudi tobogani, peskovniki, spust po vrvi, vožnja z visečo železnico. Otroci lahko tudi jahajo ponija. Obiskovalce bo ob prihodu prijazno nagovoril govoreči Ara papagaj Jaka.

Ocena:
3254 Podčetrtek

Minoritski samostan Olimje

ernest.benko@rkc.si http://www.olimje.net 03 582 91 61 Cerkev v Olimju je odprta ves dan.

V Olimju pri Podčetrtku stoji že od 11. stoletja naprej olimski grad. Leta 1663 so se v njem naselili redovniki pavlinci, ki so ob gradu-samostanu zgradili prekrasno baročno cerkev in jo opremili z črno-zlatimi oltarji. Cerkev je posvečena Marijinemu vnebovzetju in je bila v začetku namenjena predvsem romarjem. V enem od grajskih stolpov so pavlinci uredili samostansko lekarno.
Cesar Jožef II. je leta 1782 samostan razpustil in ustanovil župnijo. Leta 1990 so se v samostan naselili redovniki minoriti, ki obiskovalcem radi pokažejo in razložijo umetniško in sakralno bogastvo cerkve in stare lekarne. Patri so oživili tudi tradicijo samostanskega lekarništva. V samostanskem vrtu gojijo zdravilne rastline, iz katerih pripravljajo čaje, mazila in tinkture, ki pomagajo ohranjati zdravje.V botaničnem vrtu se lahko obiskovalci seznanijo z zdravilnim učinkom mnogih rastlin, ki rastejo v tamkajšnjih vrtovih. Če se odločite za ta izredno zanimiv družinski izlet v Olimje, ne pozabite obiskati tamkajšnjo čokadnico, kjer se boste izvrstno posladkali.

Ocena:
3330 Mozirje

Mozirski gaj - park cvetja

info@mozirskigaj.com http://www.mozirskigaj.com (041) 691 939, (041) 691 938 od sredine aprila do konca septembra

Lepa krajina, prijazni ljudje – to je Zgornja Savinjska dolina. Začne se z Mozirjem, krajem, ki je že več kot četrt stoletja znan po enem najlepših parkov v tem delu Evrope, po Mozirskem gaju, parku slovenskih vrtnarjev.

Ob skrbno negovanih zelenicah se od pomladi do jeseni na njem razcveta milijone cvetov. Poseben značaj dajejo parku tudi etnografski objekti: kmečka hiša, kovačija, čebelnjak, prevžitkarska hiša, žaga venecijanka, mlin, kašča, kapelica sv. Valentina, kozolec in Kranjčeva hiša. Povečajo skrivnostno očarljivost parka, hkrati pa pokažejo, kako so v preteklih stoletjih tod živeli ljudje. V zadnjih letih smo uredili tudi več tematskih vrtov, in sicer: vrt dišavnic in zdravilnih zelišč, skalnjak, japonski vrt. Park si lahko ogledate tudi z druge perspektive – z 18 metrov visokega razglednega stolpa. Za otroke je na voljo tudi urejeno otroško igrišče, v ptičjih preletalnicah pa v poletnem času domujejo tudi papige.

Ocena:
3305 Vransko

Muzej motociklov Vransko

muzej.motociklov@gmail.com http://www.muzej-motociklov.com 00386 (0)3 705 50 66 10.00-18.00 ure

Muzej motociklov Vransko nudi eno izmed največjih in najpestrejših zbirk motociklistične zgodovine na svetu. Poleg izdelave, tekmovanj in vojaških motociklov si lahko ogledate tudi muzejsko delavnico, v kateri motocikle restavrirajo in jih obnovijo tako, da izgledajo kot novi. Otroci uživajo ob pogledu v svet zgodovine, ki jim je neznan, zato je to prava odločitev za popestren izlet v sončnem ali deževnem dnevu.

Ocena:
3252 Rogatec

Muzej na prostem Rogatec

tic.rogatec@siol.net http://www.rogatec.net/muzej.asp 03 81 86 200, 040 373 000 od 1. aprila do 31. oktobra med 10. in 18. uro, vse dneve razen ponedeljka
Muzej na prostem Rogatec je največji muzej na prostem v Sloveniji. Ohranja ljudsko stavbno dediščino in kulturno izročilo Obsotelja od 18. do 20. stoletja: Šmitova hiša, gospodarsko poslopje, poljsko stranišče, vodnjak - štepih na čapljo, čebelnjak, svinjak - štalunci, kozolec, lodn - trgovina z mešanim blagom, viničarska hiša. Muzej ponuja tudi programske vsebine, ki so zanimive za vso družino: etnološke dalavnice: pripravo in peko kruha v Šmitovi hiši, izdelavo rož iz krep papirja, pletenje kitic iz ličja (izdelava zapestnic), obisk pri kovaču (prikaz ročnega kovanja žebljev), voščilnice z žigi iz krompirja, hojo po hoduljah, izdelavo piščali iz lubja, ličkanje ali luščenje koruze - delavnice organizirane glede na letni čas - preverite na spletni strani. Podajte se na izlet v Rogatec.
Ocena:
3320 Velenje

Muzej premogovništva Slovenije

trgovina@rlv.si http://www.rlv.si/muzej 03 587 09 97 torek - nedelja: ob 9.00, 12.00 in 15.00

Muzej Premogovništva Slovenije v Velenju je eden najbolj sodobnih tehničnih muzejev v Evropi. Ogled muzeja je razdeljen na dva dela. Na vodenem ogledu podzemnega dela, do katerega se v nekaj sekundah spustimo z  dvigalom 160 metrov pod površje zemlje, obiskovalci ob pomoči vodnika in multimedijske predstavitve spoznajo nastanek, odkritje in pridobivanje premoga nekoč in danes. Zgodbo oblikuje 18 scen in 15 lutk rudarjev, ki oživijo s sodobno avdiovizualno opremo. Vsi obiskovalci dobijo rudarsko malico in se popeljejo s podzemno železnico. V muzeju se nahaja tudi najgloblje ležeča jedilnica v Sloveniji s pet členskim lesenim poligonom, kot so to desetletja delali rudarji za zavarovanje jamskih prostorov.
Drugi del omogoča ogled stalne razstave o razvoju slovenskega premogovništva. Predstavljeni so vsi slovenski premogovniki, posebna pozornost pa je namenjena bivanjski kulturi rudarjev pred letom 1930. S pomočjo filmske zgodbe obiskovalci spoznajo nastanek kolonij in življenje v njih. Zelo pomembna pa je tudi multimedijska predstavitev scena stare rudarske tradicije - skoka čez kožo. Obisk muzeja je atraktiven izlet za vso družino.
Otroci lahko v Muzeju premogovništva praznujejo tudi "Ligijev rojstni dan".

Gre za edini podzemni muzej v Sloveniji, ki doživetja omogoči tudi invalidom, slabovidnim in naglušnim ljudem.

Ocena:
Celje

Otroški muzej Hermanov brlog v Muzeju novejše zgodovine Celje

info@muzej-nz-ce.si http://www.muzej-nz-ce.si 03 428 64 28 tor-pet 9.00-17.00, sob 9.00-13.00, ned in prazniki 14.00-18.00

Ste vedeli, da je v Celju edini slovenski otroški muzej Hermanov brlog? Vsebine razstav so prilagojene otrokom do 12. leta in predstavljajo bogato zakladnico slovenske in svetovne kulturne dediščine.  Poleg interaktivnega ogleda in doživljanja razstav ponujajo številne programe: družinske ustvarjalnice, lutkovne predstave, praznovanja, bolšje sejme… Od leta 1995 deluje pod streho Muzeja novejše zgodovine Celje in navdušuje otroke vseh starosti. Razširite svojemu otroku obzorja in se odpravite na izlet k Lisjaku hermanu!

Ocena:
Celje

Pelikanov atelje

tajnistvo(at)mnzc.si http://www.muzej-nz-ce.si/stalne-razstave/fotografski-atelje-josipa-pelikana.html +386 3 428 64 10 torek-sobota: od 9.00 do 13.00 ure nedelja in prazniki: od 14.00 do 18.00 ure

Stekleni fotografski atelje izvira iz konca 19. stoletja, Josip Pelikan pa je v njem začel delovati v ranih 20. letih 20. stoletja. Njegov atelje pričuje ustvarjalnost in iznajdljivost tistega časa. 

Družine lahko vidijo v kakšnih oblačilih so pozirali za takratne portrete in se celo fotografirajo s camero obscuro.

Ocena:
3302 Griže

Pizzerija Verdi Verdi

tomaz.verdi@gmail.com http://www.verdi-verdi.com 03 571 82 10, 041 80 50 68 pon-čet 12-23h, pet-sob 12-24h, ned 12-22h

Pizzerija Verdi Verdi v idiličnem naravnem okolju se nahaja v Grižah, nedaleč od Celja in je lahko dostopna iz avtoceste proti oz. iz smeri Ljubljane. Za najmlajše je na voljo notranja igralnica, zunanje igrišče, pa tudi televizija z otroškim risanim programom. Če ste na izletu na Celjskem, je to zmeraj prijeten postanek.

Ocena:
Celje

Pokrajinski muzej Celje

info@pokmuz-ce.si http://www.pokmuz-ce.si 03 428 09 50 mar-okt: TO-NE, 10.00-18.00, PO in prazniki zaprto. Nov-feb, TO-PE, 10- 16, SO 9.00-13.00. NE, PO in prazniki zaprto.

Pokrajinski muzej Celje je kulturna ustanova, ki evidentira, zbira, varuje, raziskuje in razstavlja materialno kulturno dediščino Celja in širše celjske regije od prazgodovine do 1. svetovne vojne. V muzeju je trenutno poleg domačih in gostujočih občasnih razstav urejenih še šest stalnih postavitev. V Stari grofiji, kjer je muzej po 2. svetovni vojni dobil razstavne prostore, so urejene štiri stalne postavitve: Kulturna in umetnostnozgodovinska zbirka, Lapidarij, Alma M. Karlin - Poti ter razstava Od gotike do historizma po korakih (za obiskovalce z okvaro vida). Ob 130 - letnici ustanovitve muzeja smo v prenovljenem Knežjem dvoru uredili še dve novi stalni postavitvi: in situ arheološko razstavišče Celeia - mesto pod mestom in razstavo Grofje Celjski. Čez poletje v muzeju potekajo zanimive otroške in družinske delavnice (glej rubriko Predlagamo)!

Ocena:
Celje

Pravljična dežela Celje

tic@celje.si; celje.pravljicnadezela@gmail.com http://www.celeia.info/ (03) 428 79 36, 492 50 81 od 10. do 12. ure in od 17. ure do 19. ure / glej program

Pravljična dežela v Celju odpira svoja vrata v petek, 12. decembra, ob 17. uri, v srcu mesta, na Glavnem trgu, ko v naši družbi pričakujemo prihod Božička, pravljičnih vil, pravljičnega zborčka in drugih pravljičnih junakov. Pravljična dežela bo odprta vsak dan od 10. do 12. ure In vsako popoldne od 17. do 19. ure z edinstveno pravljično zgodbo in prigodami pravljičnih vil. V našo družbo bo prišel sam Božiček in kasneje Dedek mraz. Odprta bo pravljična PRODAJALNICA s pravljičnimi slaščicami pri Sladkem Toniju, pravljičnimi cekini. Na pravljičnem odru se bo v dvajsetih dneh Pravljične dežele zvrstilo več kot 500 nastopajočih. V Pravljično deželo bo vozil vsak dan Pravljični vlak iz različnih koncev Slovenije. Vožnja s pravljično kočijo od 17. do 19. ure.
Napovedujemo edinstveno OTROŠKO SILVESTROVANJE 31. 12. s pričetkom ob 10. uri. Točno opoldne bomo vstopili v Novo leto in rajali bomo
vse do 13. ure, ko se pravljična vrata zapro . Za najlepša pravljična doživetja vabljeni v Pravljično deželo. Nepozabni pravljični izlet za vso družino!

Ocena:
3335 Solčava

Pravljični gozd, Logarska dolina

razpotje@siol.net http://www.logarska-pravljicnigozd.si 031 249 441 10.00 - 18.00 h

Pravljični gozd je gozd in so pravljice. Vsako od 35 pravljic v Pravljičnem gozdu spremlja kratka uokvirjena obnova z izvirnim naslovom pravljice in navedbo avtorja/ice. Večina pravljičnih postaj je obogatenih z vizualno predstavitvijo: lesene hiške, lesene podobe junakov in različni predmeti, povezani z vsebino pravljice. Vsebina pravljice je tematsko povezana s senzorično oziroma motorično nalogo in z učno vsebino o gozdu, ki sta na voljo ob vsaki pravljični postaji. Vsi trije elementi se zlijejo v celovito nepozabno doživetje za otroke, starše oziroma vse željne pravljičnih prigod in novih znanj. Vabljeni na družinski izlet na pravljična, čutna in učna doživetja v osrčju Logarske doline, kjer ima prav vsak letni čas svoj poseben čar!
 
 

Ocena:
2250 Ptuj

Ptujski grad

ptujski.grad@pmpo.si http://www.muzej-ptuj-ormoz.si (02) 748 03 60 od 15. okt. - 1. maja od 9. -17. ure , od 1. maja -15. okt. vsak dan od 9. -18. ure, ob sob. in ned. v jul. in avg. 9. - 20. ure

Ptujski grad, katerega zgodovina sega v prvo polovico 12. stoletja, ko  so salzburški nadškofje kot fevdalni gospodarji Ptuja pozidali nov grad, od katerega se je ohranil mogočni palacij - današnji Leslijev trakt, je danes urejen kot muzej.  V pritličju si obiskovalci lahko ogledajo glasbila, s katerimi so pred stoletji igrali plemičem in meščanom. Instrumente iz različnih obdobij oživljajo zvočni posnetki stare glasbe. V prvem nadstropju so najlepše grajske sobane. Ambientalna postavitev pohištva, tapiserij, slik in drobnega inventarja predstavlja fevdalno bivalno kulturo od druge polovice 16. do druge polovice 19. stoletja. V drugem nadstropju so predstavljene tradicionalne pustne maske in liki s Ptujskega in Dravskega polja, Haloz in Slovenskih goric, kot so znameniti koranti, orači, ploharji in drugi. V grajski galeriji hrani muzej še nekatere izjemne primerke gotskih in baročnih umetnin na Slovenskem. Prijeten in poučen družinski izlet.

Ocena:
Maribor

Pustolovski park Betnava

info@pustolovski-park.si http://www.pustolovski-park.si 031 787 425 mar-apr, sep-okt: vikendi, prazniki 10-18h; maj-jun: vikendi, prazniki 10-19.30h, pon-pet 15-19.30h; jul-avg vsak dan od 10-20h

V pustolovskem parku Betnava lahko plezajo že triletniki, zgornje starostne meje ni. Na sedmih progah vas čaka vrsta izzivov, primernih za vso družino. Časovno niste omejeni, zato je to lahko izvrsten celodnevni družinski izlet.

Ocena:
Celje

Pustolovski park Celjska koča

info@celjska-koca.si http://www.celjska-koca.si 041 718 274 sobota, nedelja in prazniki: od 10:00 do 18:00 ure

Pustolovski park Celjska koča s poligoni za vse starostne skupine (predšolski otroci, otroci do 15 let, odrasli), ponuja možnost za spoznavanje okolja na drugačen način. Park obsega 3 poligone različnih težavnostnih stopenj s skupno 35 različnimi elementi. Primeren je za otroke od 5 leta starosti dalje oziroma od višine 150 cm z iztegnjenimi rokami ter odrasle. Preizkusili se boste lahko v premagovanju ovir, kot so brvi, mostovi, mreže, plezalna stena, U-zanke in podobno. Za najbolj željne adrenalina pa je tu še ‘Monkey tree’, ki vam bo dobro pognal kri po žilah. Družinski izlet v celjski pustolovski park ponuja zanimive možnosti za šport in rekreacijo ter za pustolovščino.

Ocena:
Slovenske Konjice

Ranč Dravinja

info@ranc-dravinja.com http://www.ranc-dravinja.com 031 769 212

Ko posije sonce na Dravinjsko dolino in prvi sončni žarki obsijejo ranč, se vsakodnevni podeželski "živžav" začne. Petelini in kokoši povzdignejo glasove, goske glasno negodujejo, da so še zaprte v svojem kurniku, neučakano hrzanje konj se razlega iz hleva. Na klopi pred kmetijo se leno pretegujeta mucka, kuža pa nestrpno pogleduje proti vratom. Oglašajo pa se že tudi lačni želodčki oslička, kozic, zajčkov in pavov.

Postanite del podeželskega „živžava“ in izkusite programe, ki so jih pripravili za vas! Za otroke poteka mini šola jahanja, jahanje na ranču, jahanje v maneži, možnost praznovanja rojstnih dni, organizirani poletni tabori, kuharske delavnice, plesne delavnice in delavnice učenja tujega jezika. Dan na ranču je lahko nepozaben družinski izlet.

Ocena:
Celje

Ranč Kaja in Grom

ranckaja@gmail.com http://www.ranckajaingrom.com/ 03 427 0118, 041 639 822, 031 414 283

Za Ranč Kaja in Grom že več kot 23 let velja, da je prostor, kjer se ljudje in živali lahko pogovarjajo. Kraj, kjer so ljudje, živali in narava, bitja, povezana med seboj in se trudijo živeti v sožitju. Prav zato so njihovi gostje večinoma otroci, ki še čutijo in odrasli, ki želijo občutiti to sožitje. Za vse tiste, ki želijo nekaj več na področju izkustvene ponudbe, imajo na ranču bogate programe za otroke, vrtce, šole, odrasle, prav posebno pa bodo tam uživali vsi člani družin, ki imajo radi živali, naravo in pravljična bitja, katera jim bodo razodela skrivnostni svet prijaznih palčkov.

Več informacij o posameznih programih je na voljo na http://ranckajaingrom.com/ranc-kaja-in-grom

Ocena:
Bizeljsko

Repnice

info@bizeljsko.si http://www.bizeljsko.si/zanimivosti/repnice.html Po dogovoru

Repnice so veličastno delo narave in človeških rok. Zakaj? Narejene iz kremenčovega peska, so bile popolne za shranjevanje različnih poljskih pridelkov in še posebej vina. Zaradi idealne temperature in vlage so bile dobro izkoriščene. Dandanes pa jih uporabljajo za zorenje vina, shranjevanje poljskih pridelkov, sadja in zelenjave... Danes je za ogled odprtih šest repnic, kar je svetovna posebnost Bizeljskega. Obiskovalci lahko degustirajo odlična vina bizeljsko-sremiškega vinorodnega okoliša. Zanimiv izlet za družine in raziskovalce slovenskih posebnosti. 

 

Ocena:
3272 Rimske Toplice

Rimske terme

info@rimske-terme.si http://www.rimske-terme.si/ 00386 3 574 20 00

Rimske terme s številnimi bazeni in savnami v rimskem slogu privabljajo vse generacije. V različnih kopelih se lahko razvajate kot bogovi, po katerih se kopeli imenujejo. Za dodatno razvajanje so tukaj še masaže, wellness in maske. Izlet za razvajanje s stilom torej, za vso družino.

Ocena:
3214 Zreče

Rogla

unitur[@]unitur.eu http://www.rogla.eu/si/poletje/dogodek/n/unitur-bike-camp/ +386 (0) 3 75 77 100 9h - 16h, nočna smuka: 17h - 21h

V zimski sezoni oživi smučišče Rogla, ki ponuja vrsto izzivov  za začetnike, ter spretnejše smučanje. Začetnikom priporočamo predvsem smučišča Jurgovo in Uniorček, ostali pa boste veselje našli tudi na Košuti,  Mašinžagi , Planji ter drugih. Za tiste, ki si upajo več pa je na voljo tudi adrenalinski Fun park z ovirami. Na približno 100ha urejenih prog za začetnike, rekreativce, vrhunske smučarje in deskarje ter tekmovalce se nahaja 11 vlečnic in 2 štiri sedežnici ter več deset kilometrov urejenih prog za smučarje tekače. Rogla je odličen naslov za sprostitveni izlet. Ponujajo zanimive in atraktivne stvari tako pozimi, kot poleti. Poleti vas na Rogli čaka prav posebna ponudba aktivnosti, kot so tek, plezanje, pohodi, kolesarjenje... Za zagrete kolesarje in prav tako za začetnike, je tu tudi UNITUR BIKE CAMP, ki traja od 27. 6. 2014 do 29. 6. 2014. Njihova ponudba je prav tako prijazna družinam, ki si želijo izletov v naravo in oddih.

Ocena:
3232 Ponikva

Rojstna hiša Antona Martina Slomška

zupnija.ponikva@rkc.si http://www.podezelje.com 03 748 20 25, 031 552 191 po predhodni najavi

V vasi Uniše pri Ponikvi se je leta 1800 rodil blaženi Anton Martin Slomšek. Njegova rojstna hiša, ki predstavlja tudi primer hiše bogatega kmeta iz začetka 19. stoletja, je obnovljena in na ogled obiskovalcem skozi vse leto. V njej je prikazana življenjska pot velikega duhovnika, vzgojitelja in narodnega buditelja od njegovega zgodnjega otroštva prek odločitve za duhovniški poklic in škofovske službe pa vse do beatifikacije leta 1999. Posebno sobo, tako imenovano sobo svetništva, je poslikal Ivo Kisovec. Na Ponikvi si lahko ogledate še baročno cerkev sv. Martina, v bližini je tudi rastišče velikonočnice, zaščitene cvetlice, ki cveti zgodaj spomladi.

Ocena:
Maribor

Slack Line Park pod Mariborskim Pohorjem

u1miha@gmail.com http://www.u1fun-slackline.com 040 462 192 Rezervirajte

V slackliningu - vrvohodstvu po napeti elastični vrvi na različnih višinah se lahko preizkusite pod Mariborskim Pohorjem, pri spodnji postaji Pohorske vzpenjače. Slacklining je lahko zanimiva sprostitev tudi  za rekreativce in nepozabno adrenalinsko doživetje.

Ocena:
Celje

Šmartinsko jezero

tic@celje.si http://www.smartinsko-jezero.com 3 428 79 36, 3 492 50 81 Vse dni v letu.

Ste vedeli, da je Šmartinsko jezero po dolžini obale največje slovensko umetno jezero? Do tja vodi lična kolesarsko sprehajalna pot, ob kateri se lahko na igralih in soku ustavite pri Pušn šanku. Marsikdo se tja rad vrača zaradi Zelen`dola, vasice s tremi finskimi lesenimi kočami, do katerih se lahko pripeljete z ladjo Jezerska kraljica ali s pedolinom. Mladi in mladi po srcu lahko preizkusite zorbing. V vročih mesecih tudi kopalcev v jezeru ne manjka. Veliko možnosti torej za izvrsten družinski izlet!

Ocena:
2000 Maribor

Smučarski center Mariborsko Pohorje

info.scp@sc-pohorje.si http://www.pohorje.org/mariborsko-pohorje-pozimi/ (0)2 220 88 42 Gondola obratuje od 8.00 do 20.00 vsako polno uro ter zadnja vožnja ob 22.00 uri.

Na osrednjem grebenu Pohorja sredi gozdov vas čaka prelepo smučišče, ki poskrbi za vse okuse in za vse člane družine ter vabi na krajši izlet ali večdnevni dopust. Smučarski center Mariborsko Pohorje vam ponuja več kot 41,5 km urejenih smučarskih prog vseh težavnostih stopenj, na nadmorski višini od 325 m do 1327 metrov. Na grebenih Pohorja se razprostira 27 km tekaških prog. Smučišča povezujejo 5 sedežnic, 16 vlečnic in ena krožno- kabinska žičnica. Do krožne - kabinske žičnice lahko pridete kar z mestnim avtobusom. Na smučišču je poskrbljeno za varnost, ponujajo servis in izposojo opreme, šolo smučanja in deskanja za vse nadobudne začetnike ter brezplačen internet na smučišču. Poleg tega ponujajo tudi nočno smuko. 

Ocena:
2316 Zg. Ložnica

Smučišče Trije Kralji

hotel@jakec.si http://www.jakec.si/ +386 2 803 45 06 8h - 17h

Na vzhodnem delu bistriškega Pohorja se na 28 hektarih razteza smučišče Trije kralji, kamor rade zahajajo družine in rekreativni smučarji. Poskrbljeno je tudi za začetnike, ki lahko smučajo po manj zahtevni progi. Odlično tako za enodnevni izlet, kot za družinsko počitnikovanje.

Ocena:
Raduha

Snežna jama na Raduhi

crni.galeb.prebold@gmail.com http://www.snezna-jama.com 03 572 48 66, 041 413 111 preveriti na www.snezna-jama.com

Snežna jama na Raduhi je najvišje ležeča turistična jama v Sloveniji z nadmorsko višino vhoda 1530 m, urejena za turistične oglede in izlete. Njeno starost ocenjujejo na 10 – 12 milijonov let. Posebnost Snežne jame je sožitje ledu in sige, ki je na takšni višini prava redkost. Z obiskom Snežne jame lahko doživite nenavadni podzemni svet in spoznate zgodovino davno minulega časa kilometer in pol dolgega jamskega sistema.

Kako do jame? V Mozirju  na drugem krožišču zavijete v smeri za Logarsko dolino. Peljete se mimo Nazarij in Ljubnega do naselja Struge, kjer zavijete desno v smeri Koče na Loki in Snežne jame. Smerokazi vas usmerjajo na vsakem odcepu.

Ocena:
Celje

Stari grad Celje

tic.grad@celje.si http://www.grad-celje.com +386 3 544 36 90 09:00 – 21:00

Stari grad Celje vam kot najstarejši slovenski srednjeveški grad ponuja vse za izlet. Poleg obiska Friderikovega stolpa in Barbarinega kotička je tu še kulinarično doživetje v Kavarni Veronika. Za popestritev  izleta ob sobotah in nedeljah nudi še animacijski program Živa zgodovina, kjer se obiskovalci lahko mečujete z vitezi, streljate z lokom in se učite raznovrstnih srednjeveških trikov. Mlajši otroci se bodo na delavnici naučili veliko o srednjeveški kulturi in se ob tem zelo zabavali. Spoznajte tudi Celjske grofe in se spustite v svet mitov in legend.

Ocena:
2321 Makole

Štatenberg - dvorec z vrtom

dvorecstatenberg@gmail.com http://www.dvorecstatenberg.si 040 870 835 rezervirajte

Razkošen  baročni dvorec Štatenberg so pričeli zidati grofje Attemsi najverjetneje že leta 1696. Tvorijo ga štirje dvonadstropni trakti s poudarjenim osrednjim poslopjem z odprtim stopniščem, v katerem je stebrna dvorana v pritličju, viteška dvorana pa v nadstropju. Levo od viteške dvorane je pet ohranjenih soban s čudovitimi freskami, ki predstavljajo muzejski del gradu, desno je poročna dvorana, kjer se lahko izvede civilna poroka. V dvorcu deluje tudi restavracija.

Okolico gradu krasi drevored divjih kostanjev in park z zanimivim rastlinjem. Za gradom leži naravni gozd, po katerem vodi desetminutna pešpot do petih ribnikov. Ribniki nudijo možnost ribolova in umirjenih kotičkov v neokrnjeni naravi. V okolici gradu nam lovskim domom je tudi vzletišče za jadralno padalstvo in modelarstvo, od koder se razprostira pogled na Makole. Prijezen izlet za vso družino.

Ocena:
Podčetrtek

Termalni park Aqualuna in Terme Olimija

info@terme-olimia.com http://www.terme-olimia.com 03 829 77 00 Vsak dan 10.00-18.00.

Termalni park Aqualuna navdušuje s prijetnim valovalnim bazenom, sprostitvenim masažnim bazenom, pristajalnim bazenom z devetimi tobogani, mlako z dvema tobogančkoma z vznemirljivimi vodnimi drčami, stezami za spuste hitrosti in divjimi zavoji. Vaši otroci bodo navdušeni nad atraktivno Aquajunglo, ki ponuja valovito kačo, krokodil, otok opic, kočo s tobogani, palmo s špricajočimi kokosi in druge zanimivosti. V Aquajungli bodo otroke zabavali tudi adrenalinski stolpi z enajst zanimivimi tobogani in drugimi vodnimi atrakcijami, efekti in dodatki, ki spodbujajo interaktivno igro ... zabavjte se med prekucnimi vedri, vodnimi drčami, vodnimi pištolami, vodnimi stožci, mrežami, vodnimi izbruhi, pletenico, tornadom in drugimi adrenalinskimi dogodivščinami!                                                    Poleg adrenalinskih doživetij so tu še Terme Orhidelia, Spa Amala in Spa Armonija, ter fitnes centri in centri zdravja. Čaka vas pa še kulinarično doživetje v restavracijah.

Termalni park Aqualuna nudi tudi številne dogodke za otroke, med njimi vsakodnevni mini klub z animatorji, praznovanje rojstnega dne na bazenu, iskanje zlata in nagrade za najboljše, živali v naravni velikosti  in slikanje z njimi, safari z živalmi idr. V Aqaluni je tudi najbolj adrenalinska kača KING KOBRA!

Ocena:
Dobrna

Terme Dobrna

info@terme-dobrna.si http://www.terme-dobrna.si terme-dobrna.si ponedeljek – četrtek: 07.30 – 21.00, petek, sobota in prazniki: 07.30 – 22.00, nedelja: 07.00 – 21.00

V Termah Dobrna imajo notranje in zunanje bazene, tudi za otroke, s termalno vodo (ob izviru ima temperaturo okolu 35 stopinj Celzija) v Hotelu Vita in v Zdraviliškem domu. Pohvalijo se tudi s termalnimi kopeli. Za družine je atraktiven urejen park v termalnem kompleksu z otroškimi igrali in urejene sprehajalne poti v neokrnjeni naravi.

Ocena:
Ptuj

Terme Ptuj

info@terme-ptuj.si http://www.sava-hotels-resorts.com/sl/ptuj/ (02) 749 45 00 •vsak dan od 7. do 22. ure, petek, soboto in dan pred praznikom do 23. ure; zunanje kopališče v sezoni: vsak dan od 9. -20. ure

Termalno kopališče Term Ptuj ponuja štiri zunanje bazene (z valovi in s toboganom) in šest notranjih bazenov z whirlpoolom in vodno-zračnimi masažami ter tobogan in savne. Termalni Park obsega skupaj z notranjim in zunanjim kopališčem 4200 m² vodnih površin z zdravilno mineralno vodo. Na razpolago je dvanajst bazenov z valovi, s tobogani in počasno reko. Park slovi po največjem toboganu v Sloveniji, ki se imenuje Tajfun. Zabavni izlet za vso družino!

Ocena:
Rogaška Slatina

Terme Rogaška Slatina

info@hotel-sava-rogaska.si http://www.rogaska.si/si/ (0)3 / 811 40 00

Kot naravna danost Rogaške Slatine je že stoletja priznana z minerali bogata pitna voda (Tempel, Styria, Donat), ki ima posebno mesto pri zdravljenju prebavnega trakta. Pred desetletjem se je temu daru narave pridružila še nova zdraviliško-rekreacijska možnost - arteški izvir termomineralne vode. Nahajališče je globoko 1700 m.

Ocena:
3326 Topolšica

Terme Topolšica

info@t-topolsica.si http://www.terme-topolsica.si (03) 896-3100 (recepcija), (03) 896-3170 (wellness) Bazeni: pon. - čet. 6.00 do 21.00; pet. in sob. 6.00 do 22.00; ned. in prazniki 8.00 do 21.00

Terme Topolšica se nahajajo v okolici gorskega zraka, odmaknjeno od mestnega vrveža in hitrih cest. Poleg hotelov je nastanitev možna tudi v apartmajskem naselju s 27 sodobnimi in okolju prijaznimi objekti. V termah se lahko sprostite v wellness centru s savnami, masažami in kozmetičnimi sobami ter fitnesom, vse leto pa se lahko na vodnih površinah, ki se razprostirajo na 1.760 m², zabavate v vodnih aktivnostih. Topli vrelci, bazen za otroke, masažne prhe, whirlpool in prave rimske kopeli, notranji pol olimpijski bazen, zimsko-letni bazen s podvodnimi masažami in whirlpooli zagotavljajo, da vam tudi pozimi ne bo dolgčas. Poleti pa je odprt tudi zunanji vodni park, kjer so na voljo atraktivne termalne površine, prelivajoči se bazeni, vodne atrakcije, tobogani idr. Na voljo so tudi individualni ali skupinski tečaji plavanja, tako za otroke kot za odrasle. Otroci lahko v termah praznujejo tudi svoj rojstni dan. Najmlajšim obiskovalcem so na voljo vsakodnevne delavnice z različnimi zabavnimi in poučnimi vsebinami, metuljčica Zala pa otroke zabava s svojimi prikupno simpatičnimi zgodbami. Izlet za vso družino ob vsakem letnem času.

Ocena:
214 Zreče

Terme Zreče

blagajnat[@]unitur.eu http://www.terme-zrece.eu/si (03) 75 76 268 Pon-čet.: od 9.00 do 21.00 ure, pet., sob.: od 9.00 do 22.00 ure, nedelja, prazniki: od 9.00 do 21.00 ure

Terme Zreče ponujajo vodna doživetja v termalni vodi v sožitju z naravo v vseh letnih časih. Temperatura vode v bazenih je od 27° do 35° celzija. Nudijo notranje bazene, tudi z masažo, malčkom je namenjen čofotalnik. V zunanjih bazenih se lahko sprostite v zimsko-letnem bazenu s počasno reko, letnem bazenu in gozdnem vodnem parku s hitrimi drčami, toboganom in otroškim čofotalnikom.

Ocena:
Laško

Thermana Laško

info@thermana.si http://www.thermana.si 080 81 19 (brezplačna številka) Vse dni v letu.

Velike vodne površine v bazenih Thermane Laško so kot nalašč za družinski izlet - celodnevni ali nekajurni oddih, vse dni v letu. Notranji in zunanji bazeni ponujajo obilico zabave ob vsakem vremenu. Hitra reka, bazen z valovi, tobogani in otroško vodno zabavišče bodo zaposlili najmlajše, Kneippov kotiček, whirpool bazeni in masažni bazen s slapovi in talnimi izviri pa razvajali utrujene. Željni daljšega plavanja se lahko poleti rekreirajo v zunanjem plavalnem bazenu.

Ocena:
Laško

Turistična kmetija Pirc

info@kmetijapirc.si http://www.kmetijapirc.si 03 573 14 55, 031 704 930 Vse dni v letu.

Na domačiji pri Pirc lahko z vašimi otroki občudujete, božate, pomagate hraniti in čistiti kar nekaj domačih živali: krave molznice s teleti, koze, ovce, kokoši in zajčke ter psa Medota in več muc. Sodelujete lahko pri kakšnem drugem opravilu, da občutijo pravo kmečko življenje. Na dvorišču lahko igrate namizni tenis, košarko ali z loki streljate na tarče. Pri Pirčevih lahko dobite sveže domače eko dobrote (kravje mleko, jajca, domačo marmelado in sok, jabolčnik ter jabolčni kis in suhomesnate izdelke, po dogovoru pa tudi potico, sveži sir in skuto…). Z veseljem sprejmejo tudi skupine otrok ali odraslih in jim predstavijo življenje na naši kmetiji. Pri hiši je urejen prostor za piknike z otroškim igriščem, vrtno uto in možnostjo izvajanja raznih športnih aktivnosti (košarka, namizni tenis, lokostrelstvo …). Predajte se počitku, se sprehodite po travniških poteh ali zavijte v bližnji gozd in si naberite novih moči!

Ocena:
Ptuj

Vejkanje

vpptuj@gmail.com http://www.wakepark.si 031 48 84 15 rezervacija potrebna

Vejkpark Ptuj je prvi slovenski Vejkpark. Ponuja edinstven tečaj z dvotočkovno vlečnico, primerno tako za začetnike kot za profesionalce. Poleg vejkanja ponuja Vejkpark za nepozabne izlete za družine ali posameznike tudi Wakeskating, Waterskiing, kneeboarding, vožnjo s tubo, hojo po vodi in kolesarjenje na vodi. Popolni izleti na Ptujskem morju.

Ocena:
3320 Velenje

Velenjski grad

info@muzej-velenje.si http://www.muzej-velenje.si 03 898 26 30 torek - nedelja: 10.00 - 18.00

Velenjski grad je eden najlepše ohranjenih gradov v Sloveniji. V zgodovinskih virih se prvič omenja leta 1270. V grajskih prostorih je na ogled stalna razstava Šaleška dolina med 10. in 17. stoletjem, poleg tega pa so na ogled še zbirka afriške umetnosti češkega kiparja Františka Foita, galerija z deli slikarja Lojzeta Perka in galerija slovenskega slikarstva XX. stoletja. V prostorih nekdanje konjušnice hranijo ostanke mastodonta, najdene v neposredni bližini Velenja, v grajski kapeli pa zbirko baročne umetnosti iz porušene cerkve sv. Jurija v Škalah. Ena od sob je namenjena priložnostnim razstavam. Za obiskovalce pa sta gotovo najbolj zanimivi rekonstrukciji trgovine in gostilne iz 30. let tega stoletja.

Ocena:
Velenje

Velenjsko jezero

http://www.velenje.si/3538

Velenjsko jezero, ki je enako veliko kot Blejsko, postaja destinacija za izlete družin in posameznikov, saj nudi številne aktivnosti:  surfanje, plavanje, zorbing, jadranje... Na Velenjskem jezeru  organizirajo  prireditve in festivale, npr. Pikin festival... Pot okoli Velenjskega jezera je  prijetna, saj je lepo urejena. Za najmlajše so na voljo najrazličnejša igrala. Nekaj za vsakogar, ne glede na starost.

Ocena:
3215 Loče pri Poljčanah

Žička kartuzija

zickakartuzija@siol.net http://tic.konjice.si 03 759 31 10, 03 752 37 32 April - okt.: tor-ned: 10.00 - 18.00, november: tor-ned: 10.00 - 16.00; dec. - marec: sob.-ned-: 10.00 - 16.00

Žička kartuzija iz leta 1165,  nahaja se v dolini sv. Janeza pri Slovenskih Konjicah, je edinstven pomnik zgodovine življenja menihov. Bratovski samostan je razpadel v 18. stoletju, ostale pa so meniške hišice, obednica, kuhinja in redovna cerkev. Rokopisi iz Žičke kartuzije dajejo kljub okrnjenosti vpogled v več stoletij nepretrganega razvoja srednjeveške knjige. Danes je znanih približno 120 srednjeveških rokopisov in skoraj 100 fragmentov.  Razstava je na ogled v prenovljenih prostorih Žičke kartuzije. Med obzidjem pa se skriva tudi lončarsko - slikarski atelje, kjer praktično prikazujejo oblikovanje različnih izdelkov iz gline. V starih obokanih kleteh kartuzijanskega samostana Žiče zorijo konjiške penine.  

Če se odločite za izlet v Žičko kartuzijo, se lahko sprehodite po urejenih zeliščnih vrtovih, obiščete Zeliščarico Viva Sana, ki med svojimi zidovi skriva zakladnico zeliščnih napitkov in zdravilnih pripravkov, ali eno najstarejših še delujočih gostiln Gastuž. Poleti preverite, kdaj v tem čarobnem ambientu prirejajo koncerte. Posamezni obiskovalci si Žičko kartuzijo lahko samostojno ogledajo s pomočjo avdiovodnikov.
 

Ocena:
Braslovče

Žovneško jezero in grad Žovnek

http://www.gradovi.net/grad/zovnek_grad

Grad Žovnek stoji na vzpetini nad Žovneškim jezerom jugozahodno od Braslovč. Nekoč eden največjih gradov na Slovenskem je dobil ime po svobodnih gospodih Žovneških, poznejših Celjskih grofih. Žovneško jezero je umetno zajezeno akumulacijsko jezero, ki se nahaja v občini Braslovče. Površina jezera je 49 ha, povprečna globina jezera pa 7 m. V prvi vrsti je bilo načrtovano zaradi poplavne varnosti. Služi tudi kot vir namakalne vode in gojišče rib. V bližini si lahko ogledate Ekomuzej hmeljarstva, Grajsko vas in Trg Braslovče. Je lep celodnevni izlet za družine z otroci.

Ocena: