Primorska

Soča

Adrenalinček

matic@adrenalincek.org http://www.adrenalincek.org 041 383 663

Adrenalinčkov Eko kamp je družinam prijazen in poleg kampiranja nudi številne družinske avanture. Za najmlajše so pripravili idilično pravljično hiško, gugalnice, majhno plezalno steno, peskovnik … Starostna meja za večino adrenalinskih aktivnosti je 8 let, dobrodošli pa tudi mlajši, ki se bodo lahko učili plezati, spoznavali živali na sosednji turistični kmetiji in se igrali z Adrenalinčki Junior. Odličen izlet ali družinske počitnice.

Ocena:
5280 Idrija

Antonov rov - turistični rudnik

antonijev.rov@siol.net http://www.rzs-idrija.si (0)5 377 11 42, 031 810 194 rudnik je odprt vse leto, za odpiralne ure obiščite www.rzs-idrija.si

V Antonijevem rovu lahko doživite skrivnostno podzemlje – morda srečate celo jamskega škrata Perkmandlca!  Rudarjem je zelo rad ponagajal, jim pokazal pot do bogate rude, največkrat pa so ga slišali, kako v oddaljenih rovih koplje rudo. Če želite spoznati ta drugi največji živosrebrovi rudnik na svetu, se odpravite na družinski izlet v Idrijo.
Tu boste spoznali težko delo rudarjev, dragoceno cinabaritno rudo, kapljice živega srebra in si ogledali edinstveno podzemno kapelo. Kapelo svete Trojice so sredi 18. stoletja postavili ob koncu rova, jo opremili z reliefom treh božjih oseb in dodali kipa svojih zavetnikov - svetega Ahacija in svete Barbare. Antonijev rov je iz leta 1500 in slovi kot eden najstarejših ohranjenih vhodov v rudnik v Evropi in je tudi najstarejši del idrijskega rudnika. Oglejte si prikaz starih načinov rudarjenja: ročnega odkopavanja, nakladanja in prevažanja rude v vozičkih. Vsa dela so prikazana z originalnimi orodji, kopijami starih orodij in lutkami. Skupna dolžina odprtih rovov na tem nivoju je okoli 300 metrov. Pred rovom so v 18. stoletju zgradili mogočno vhodno stavbo Šelštev, ki je služila kot prizivnica.

Ocena:
Koper

Aquapark Žusterna - največji vodni park na slovenski obali

zusterna@terme-catez.si http://www.terme-catez.si/slovenska-obala/aquapark-zusterna/ 05 61 00 300 9.00 - 21.00

Bazenski kompleks Aquapark Hotela Žusterna  je odprt vse dni v letu in nudi pestro izbiro vodnih užitkov na 1.200 m² površin notranjih in zunanjih bazenov z morsko in sladko vodo. Tja se lahko odpravite na izlet ali počitnice kadar koli.

Razvajate se lahko v zunanjih bazenih vodnega parka Aquapark Žusterna s čudovitim pogledom na morje in staro mesto jedro Kopra. Medtem ko najmlajši uživajo v otroškem bazenu z igrali, se lahko starši sproščate v edinstvenih rimsko-irskih kopelih, v masažnem bazenu s podvodnimi masažami ali zaplavate v bazenu z valovi. Tudi v pokritem delu Aquaparka je poskrbljeno za otroke, ki se lahko predajajo igri v bazenu z igrali, rekreativcem pa je namenjen športni bazen z ogrevano slano vodo. Najmlajše poleg različnih vodnih atrakcij zabava tudi klovn Berni, maskota hotela Žusterna.

Ocena:
Piran

Aquarium Piran

akvarij.piran@guest.arnes.si http://aquariumpiran.com/ 051 602 554 za odpiralni čas preverite http://aquariumpiran.com/

Dobrodošli v Akvarij Piran, kjer boste doživeli podvodni svet slovenskega morja. Nameščenih je petindvajset bazenov, ki so osvetljeni z umetno svetlobo. Sistem razsvetljave je tak, da so morski organizmi prikazani v čim bolj naravnih barvah. Akvarijske posode so različnih dimenzij in volumnov zaradi boljše predstavitve organizmov. Priporočamo izlet za vso družino.

Ocena:
Bovec

Avantura v Bovcu

info@bovec-sc.si http://www.bovec-sc.si T: +386 5 38 86 032 I M: +386 31 263 632

Bovec šport center je družinska  športna agencija, s pestro ponudbo aktivnosti v dolini Soče. Rafting je zagotovo ena najboljših dogodivščin na reki Soči, ki je primeren za plavalce od 6. leta dalje. Ponujajo tudi izvrstno zabavo na dveh kolesih prav posebne sorte! To so spusti z gorskimi skiroji, kjer se lahko tudi najmlajši podajo na bovško avanturo in skupaj s starši uživajo na lepi panoramski vožnji s Kanina. So družinska športna agencija in imajo na voljo tudi vse velikosti koles za samostojno raziskovanje prelepe narave bovške kotline, vključno s sedeži za najmlajše člane vaše družine. Bovec šport center je unikatno doživetje za celo družino!  Kmalu bodo odprli tudi Pustolovski park Bovec, namenjen vsem od 5 let starosti naprej. Vabljeni v Bovec šport center!

Ocena:
5282 Cerkno

Bolnišnica Franja

info@muzej-idrija-cerkno.si http://www.muzej-idrija-cerkno.si/index.php/sl/lokacijerazstave/stalne-razstave/partizanska-bolnica-franja.html (05) 37 23 180 od 1. aprila do 30. septembra vsak dan: 9.00–18.00 ; od 1. oktobra do 31. oktobra vsak dan: 9.00–16.00

Partizanska bolnišnica Franja je po drugi svetovni vojni postala simbol partizanskega gibanja in njegove dobro organizirane zdravstvene dejavnosti. Spomenik je bil po povodnji, ki ga je uničila septembra 2007, skoraj v celoti rekonstruiran. Partizanska bolnišnica Franja je kulturni spomenik državnega pomena, vpisana je na Poskusni seznam svetovne dediščine pri UNESCO in nosi Znak evropske dediščine.

Posebnost slovenskega odporniškega gibanja so bile skrite bolnišnice. Po kapitulaciji Italije, jeseni 1943, je dr. Viktor Volčjak po nasvetu domačina Janeza Peternelja s skupino borcev začel z izgradnjo nove bolnišnice v težko dostopni soteski Pasice v Dolenjih Novakih na Cerkljanskem. S  pomočjo domačinov je gradnja potekala postopoma vse do konca vojne, ko se je na dnu globeli ob potoku Čerinščica stiskalo 14 lesenih barak in več pomožnih objektov. Že v času vojne so jo poimenovali po partizanski zdravnici Franji Bojc Bidovec, ki jo je tudi največ časa vodila. Poučen in zanimiv izlet za vso družino.

Ocena:
Koper

Center eksperimentov Koper

info@centereksperimentov.si http://www.centereksperimentov.si 05 627 20 77 četrtek, petek: 9.00 - 13.00 in 16.00 - 19.00,; sobota: 10.00 - 13.00 in 15.00 - 18.00.

Center eksperimentov Koper je izkustveni center, kjer si obiskovalci nabirajo spoznanja s področja naravoslovja na zanimiv in zabaven način. Izvajajo delavnice za otroke in mlade, predavanja, razstave. Cena vstopnice je samo 3 evre na osebo, en spremljevalec otrok pa ima brezplačen vstop. Torej se odpravite v Center eksperimentov Koper za družinski izlet!

Ocena:
5230 Bovec

Dolina Učje

info@socarafting.si http://www.zipline.si/varovanje_narave +386 (0)41 72 44 72

Tokrat se na izlet odpravljamo tja, kjer je doma najbolj smaragdna reka, kjer se pod okriljem dvatisočakov razlegajo neverjetni razgledi in kjer je v še tako soparnem dnevu  ozračje sveže. Čez Vršič v čudovito dolino reke Soče proti Bovcu. Izlet je napihnjen z adrenalinom, tako za majhne kot za velike. Z jeklenico in ziplinom se lahko zabavate in uživate v razglednih točkah nad Sočo.

Ocena:
5282 Cerkno

Domačija Franceta Bevka

info@muzej-idrija-cerkno.si http://www.muzej-idrija-cerkno.si 05 37 23 180 vsak dan: 9.00–16.00 z vodičem iz Cerkljanskega muzeja ali z lokalnim vodičem

Vas Zakojca (710 m) je rojstni kraj pisatelja Franceta Bevka (1890–1970). Volarjeva domačija (Zakojca 10), v kateri je pisatelj France Bevk preživljal otroštvo in rano mladost, stoji v bregu pod vasjo. V hiši je več avtentično prezentiranih prostorov. V kletni etaži je majhen hlev za eno ali dve kravi in par koz. V pritličju sta najprej veža in kuhinja z ognjiščem ter vzidanim svinjskim kotlom. Osrednji bivalni prostor je seveda hiša, kjer se je družina zbirala ob hrani in še posebej ob dolgih zimskih večerih. Prostor je ogrevala krušna peč, skromen čevljarski kotiček z mizico, dvema trinožnima stolčkoma in orodjem pa pričajo, da je Bevkov oče tam tudi čevljaril. Zraven je kamra, v kateri so spali starši in najmlajši izmed otrok, potem pa še kamra za deda in babico. Po njuni smrti je to postala Francetova soba. V kot med zadnjo kamro in kuhinjo je stisnjen še skedenj za krmo, steljo in orodje. Podstrešje je preurejeno v velik razstavni prostor, kjer je z dokumenti, fotografijami, knjigami in predmeti prikazano pisateljevo življenje in delo. France Bevk je predstavljen kot pisatelj, publicist, politični in kulturni delavec.

V Zakojco se lahko pride tako iz doline Bače (Grahovo, Hudajužna) kakor s Cerkljanske. Krajša in bolj strma cesta je speljana iz doline Idrijce (Reka) čez Bukovo, daljša "panoramska pot" pa vodi s Cerkljanskega proti Poreznu in nato skozi slikovite cekljanske vasi. Vsekakor zanimiv in poučen družinski izlet.

Ocena:
Solkan

E-hiša novogoriška hiša poskusov

info@e-hisa.si http://www.e-hisa.si 051 350 384, 051 350 386 sobota in nedelja od 10. do 17. ure.

Novogoriška hiša poskusov je eksperimentalno-izobraževalni center, v katerem so zbrani poskusi, ki izpostavljajo naravo znanstvenih pojavov. To je eksperimentalno doživetje za vso družino, zato je zanimiv družinski izlet. Učenje na tak način je zabavno in prijetno ter še posebej primerno za najmlajše.

Ocena:

Evropska pešpot E7

joze.prah@amis.net http://eupoti.com/index.html 041/ 657 560

Slovenski del pešpoti E7 ali Naprudnikova pot od Soče do Mure gre od Robiča na Tolminskem do Hodoša in je imenovana po Zoranu Naprudniku (1924–2000), slavistu in začetniku evropohodništva v Sloveniji. Slovenski del E7 je bil odprt 12. 9. 1986 na Mačkovcu v počastitev svetovnega kongresa Mednarodnega združenja gozdarsko - raziskovalnih organizacij. Pot je dolga 600 km in ima 42 nadzornih točk in žigov. Obe evropskih pešpoti E7 in E6 sta dolgi približno 1.000 km in se srečata sredi gozda v Selu pri Robu v občini Velike Lašče. To je edino križišče pešpoti na balkanskem prostoru. Pot je primerna za celo družino, saj jo je mogoče prehoditi po etapah, ali se ji pridružiti le za en dan. Lahko je enodnevni izlet v neznano ali pa več - dnevni dopust za celo družino. Evropske pešpoti so poti za odkrivanje krajev in lastne duše, pa tudi za odkrivanje prijateljstev in krepitev vezi med ljudmi. Evropske pešpoti povezujejo kraje in ljudi.

Ocena:
5280 Idrija

Grad Gewerkenegg Mestni muzej Idrija

tajnistvo@muzej-idrija-cerkno.si http://www.muzej-idrija-cerkno.si 05 372 66 00 odprto vsak dan: 9.00–18.00

Idrijski grad nad starim delom mesta je ohranil zgodovinsko ime Gewerkenegg, kar v nemškem jeziku pomeni rudniški grad. Sezidan je bil v letih 1522–1533 za potrebe Rudnika živega srebra. Renesančni grajski kompleks s tremi okroglimi vogalnimi stolpi in čelnim stolpom je sredi 18. stoletja doživel baročno predelavo – uredili so notranje arkadno dvorišče in ga poslikali z dekorativnimi freskami. Današnjo podobo je dobil v prvi polovici 90. let 20. stoletja. V gradu je na ogled stalna razstava Pet stoletij rudnika živega srebra in mesta Idrije, na kateri je prikazan poltisočletni razvoj rudnika v podzemlju in vzporedno z njim rast mesta na površini. Predstavljeni so tehnološki procesi, zgodovinski dogodki in življenjske zgodbe. Pri tem so v pomoč originalni predmeti, replike in kopije, rudniške karte, zemljevidi, sheme, risbe, makete in številne fotografije. Muzej navduši tudi z razstavo o Partizanski bolnici Pavla, razstavo donacij Valentine Orsini Mazza, Bevkovo spominsko sobo in seveda z razstavo o idrijski čipki. Za raziskovalno družino je to izlet, na katerem odkrijete veliko zanimivosti.  

Ocena:
6210 Sežana

Jama Vilenica

vilenica@siol.net http://www.vilenica.com/ 05 734 42 59, 051 648 711 vsako nedeljo: od 1. aprila do 31. oktobra ob 15:00 in 17:00 od 1. novembra do 31.marca samo za skupine po dogovoru

Jama Vilenica pri Lokvi je najstarejša turistična jama v Evropi. Do sredine 19. stoletja je slovela kot naljepša, največja in najbolj obiskana jama matičnega Krasa. Dolgo zapuščena je ponovno zaživela leta 1963, ko je skrb zanjo prevzelo Jamarsko društvo Sežana. Člani društva so v svojem prostem času postopoma obnovili poti in uredili električno razsvetljavo. Jama je nekoč močno burila domišljijo obiskovalcev in domačini verjeli, da v njej prebivajo dobre vile. Tako je Vilenica dobila svoje ime. »Vilenica« se imenuje tudi Mednarodna literarna nagrada, ki jo vsako leto podelijo v Plesni dvorani. Za obiskovalce je Vilenica opremljena in osvetljena v dolžini 450m. 

Ocena:
5222 Kobarid

Kamp Lazar

info@lazer.si http://www.lazar.si 05 388 53 33 sezona od 1.aprila do 31. oktobra; brezplačne rezervacije po e-pošti

Kamp Lazar se razprostira na 2 ha travnatih površin ob Smaragdni reki Soča, nedaleč od zgodovinskega mesteca Kobarid. V srcu kampa stoji večja lesena koča, v kateri so bar, žar, palačinkarna ter recepcija. Koča služi tudi kot zavetje v primeru dežja, kjer je ob hladnejših dneh vedno tudi zakurjeno. V kampu deluje tudi brezplačna wifi povezava. Ob  reki je plaža za poležavanje in sončenje. V bližnji okolici je veliko možnosti za izlete oziroma aktivno preživljanje oddiha. Reka Soča omogoča soteskanje, raftanje, vožnjo s kajaki, ribolov in številne druge možnosti. Najbolj pogumni se lahko tudi kopate. Gostje kampa lahko kolesarite, jahate ali osvajate bližnje vrhove.

Ocena:
Sežana

Kobilarna Lipica

otroci@lipica.org http://www.lipica.org 041 639 822 preverite na spletni strani www.lipica.org

V Kobilarni Lipica so pripravili povsem nove otroške programe, prilagojene njihovi starosti in neizmerni radovednosti. Izkušeni vodniki bodo otrokom predstavili ponije in lipicance ter jim razložili, kako se konjički sporazumevajo med sabo in kako z njimi pravilno ravnati. Otroški in družinski programi vključujejo jahanje ponijev, rojstondenvne zabave v družbi lipicancev in ponijev ter poletne izlete in počitnice, na katerih se otroci zaljubijo v te plemenite živali! Več informacij o posameznih porgramih je na voljo na http://www.lipica.org/si/otroski-in-solski-programi.

Ocena:
6320 Portorož

Krajinski park Sečoveljske soline

kpss@soline.si http://www.kpss.si 05 672 13 30 V topli polovici leta je park odprt med 8. in 20. uro, pozimi pa med 8. in 17. uro.

Krajinski park Sečoveljske soline odstira stoletno tradicijo pridelave soli. Zaradi arhitekturnih in zgodovinskih posebnosti ter izjemne rastlinske in živalske (tu se pojavlja 270 vrst ptic) pestrosti je 650 ha veliko območje Sečoveljskih solin danes zavarovano kot krajinski park in kulturni spomenik. Kaj lahko obiskovalci doživite v parku?

Sprehajalne in kolesarske poti, opremljene tudi z informacijskimi tablami.
• Postopek pridelave soli sicer traja skoraj vse leto, najbolj zanimivo pa je med junijem in septembrom, ko se kristali soli izločajo iz zgoščene slanice.
Trgovina Lera v prenovljeni solinski stavbi. V pritličju je trgovina s soljo, s soljo povezanimi izdelki in drugimi lokalnimi proizvodi. V prvem nadstropju je pripravljen prostor za razstave umetnikov.
• V parku so objekti z dvorano, v kateri se vrtijo filmi o solinah, multimedijska soba in razgledna ploščad.
• Soline so izvrsten prostor za opazovanje ptic. Na Fontanigge, območje izjemnega krajinskega pomena, kjer se med ostanki solinarskih hiš sprehajajo bele čaplje in nad njimi spreletavajo galebi, vodi makadamska pot ob reki Dragonji. Do tega vhoda v park pridete tako, da prečkate slovensko kontrolno točko na mejnem prehodu Sečovlje, tik pred mostom čez Dragonjo pa zavijete na desno, na makadamsko pot. Dolga je dobre 4 km in vodi do izliva Dragonje v morje.
Muzej solinarstva, ki prikazuje tradicionalni, srednjeveški način pridelave soli in notranjost solinarske hiše. Muzej je za obiskovalce odprt med 1. aprilom in 31.
oktobrom.
Nepozaben izlet za vso družino!

Ocena:
6330 Piran

MEDIADOM PYRHANI - Kulturno središče in multimedijski muzej

info@mediadom-piran.si http://www.mediadom-piran.si +386 30 703 110 Delovni čas je napisan pod opisom destinacije*

Vabimo vas, da pri načrtovanju obiska Pirana ne zamudite doživetij, ki vam jih ponuja Mediadom Pyrhani, novo odprto kulturno središče in multimedijski muzej, v katerem s pomočjo najsodobnejše tehnologije  spoznate zgodovino in kulturni razvoj mesta. S pomočjo IKT tehnologije in medijev, ki so otrokom zelo blizu, postane še tako oddaljena preteklost nadvse zanimiva, v jedrnatih tekstih in odlično zasnovanih filmih – animacijah pa spoznavajo in odkrivajo bogato zgodovino našega očarljivega mesta Piran na slikovit in sproščen način. Stoletja, v katerih so nastajale soline in se je razvijalo strnjeno ribiško mesto obdano z mogočnim obzidjem, so predstavljene v dveh odlično animiranih filmih s kratkimi dokumentarnimi posnetki in atraktivnem filmu v 3D tehniki.  Za otroke je nadvse zanimiva kinetična igrica »Sestavi Piran«, pri kateri je potrebno znamenitosti mesta pravilno vstaviti v zemljevid Pirana. Glede na uspešnost, vsak igralec dobi tudi častni naziv. Vse vsebine Mediadoma Pyrhani so v petih jezikih (SLO, IT, ANG, NEM, RUS). Za šolske skupine nudijo tudi delovne liste in skupinske naloge. Primerno tudi za družine. Poučen in zabaven izlet vabi!

*okt, nov, dec, jan, feb, mar - 10h-16h (od četrtek- do nedelje, prazniki)
apr, sep - 10h-17h (vsak dan, ponedeljek zaprto)
maj, jun - 9h-12h, 16h-19h (vsak dan, ponedeljek zaprto)
jul, avg - 9h-12h, 18h-22h (vsak dan, ponedeljek zaprto)

Ocena:
5222 Kobarid

Muzej na prostem prve svetovne vojne, Zaprikraj

info@potmiru.si http://www.potmiru.si 05 3890 166 rezervirajte
Na območju med planinama Zaprikraj in Predolina je urejen muzej na prostem. Tu lahko vidite dobro ohranjene, očiščene in obnovljene položaje italijanske prve obrambne črte – strelske jarke, kaverne in utrjene položaje. V bližini se nahajajo še ostanki barak, topniški in minometni položaji ter obnovljeno spominsko obeležje. V planini Zaprikraj lahko v poletni sezoni kupite domači sir in skuto, ob povratku v Drežnico pa si lahko ogledate zasebno zbirko prve svetovne vojne.
Ostaline prve italijanske obrambne črte se nahajajo na obeh straneh makadamske poti pri razcepu gozdne poti in poti v planino Predolina. Obiščite tudi informacijski center”Pot miru” v Kobaridu, kjer si lahko brezplačno ogledate novo interaktivno razstavo o Poti miru.
Ustanova Fundacija Poti miru v Posočju organizira vodene izlete po Poti miru, vse muzeje na prostem in drugih prizoriščih soške fronte.
 
Kam? Z osebnim avtom iz Kobarida zavijete proti vasi Drežnica, od tam pa proti Drežniškim Ravnam (7km). Pred strnjenim delom Drežniških Raven je križišče, v katerem zavijete desno in po slabem kilometru pridete do korita, kjer se asfalt konča. Tu parkirate in peš nadaljujete po makadamski poti do planin Zapleč in Zaprikraj (5km). Ko pridete do meje Triglavskega narodnega parka, je do muzeja na prostem še 30 minut lahke hoje po makadamski cesti. Primeren izlet za vso družino.
Ocena:
Piran

Muzej podvodnih dejavnosti Piran

info@muzejpodvodnihdejavnosti.si http://www.muzejpodvodnihdejavnosti.si/ 041 685 379, 041 963 136 od 1.06. do 30.9.: od 10:30 do 20:00, vsak dan; od 1.10. do 31.5.: od 11:00 do 18:00, petek, sobota, nedelja in praznik

V Muzeju podvodnih dejavnosti v Piranu si boste lahko ogledali prikaze potapljanja od njegovih začetkov pa do danes. Seznanili se boste s potapljanjem v skafandrih, o potapljaških nesrečah, s športnim potapljanjem, potapljanjem v vojnih mornaricah, reševanjem iz potopljenih podmornic, delovanjem podmornic, podvodnimi fotografijami itd. Razstavljeni so: starodavna potapljaška oprema, ročne tlačilke, skafandri in športna potapljaška oprema, ki so jo uporabljali naši predniki, dedje in očetje.
Videli boste diverzantsko potapljaško opremo, podvodno orožje, modele podmornic, uniforme podmorničarjev ter osebne predmete posameznikov, ki predstavljajo našo bogato zgodovino podvodnih dejavnosti. Predmeti, fotografije in ostalo gradivo vam bodo pričarali življenje starih potapljačev in podmorničarjev ter njihov skrivnostni podvodni svet, ki jih je obdajal pri nevarnem in težaškem delu, pri raziskovanju podvodnih globin ali zabavi. Privoščite si izlet v podvodni svet!
 

Ocena:
Piran

Muzej školjk in polžev Piran

svet.skoljk@gmail.com http://www.svet-skoljk.si/ 040 758 900

»Muzej školjk« je stalni muzej školjk in polžev, ter drugih mehkužcev in njihovih sosedov, postavljen na Tartinijevem trgu v Piranu. S to vsebino je muzej v Sloveniji edinstven in tudi v Evropi eden redkejših. V muzeju školjk lahko vidite preko 4.000 izbranih eksponatov polžev, školjk in ostalih nenavadnih bitij iz celega sveta ter tudi naših gozdov, rek in morja. Tu so tudi izjemno redki primerki, ki jih redko vidimo tudi v drugih muzejih svetovnega formata. Velikega formata je tudi orjaška zeva Liza, morska školjka, katere lupini tehtata 150 kg! Ta je sedaj največja školjka v Sloveniji, njena domovina pa je Tihi ocean.

V muzeju lahko vidite tudi:

-         Odlične animacije

-         3D notranjost polžjih hišic

-         Mikro svet pod digitalnimi mikroskopi

-         Lupino največjega polža na svetu

-         Školjke bisernice in naravne bisere.

Ocena:
Sežana

Napoleonska cesta

info@viladane.com http://www.viladane.com/ 0038640 293 802

Sprehajalna pot Napoleonska cesta nas vodi od Opčin - Opicina do Proseka po dobrih pet kilometrov dolgi pešpoti, ki jo bodo zmogli tudi otroci. Začetek poti je pri openskem obelisku v naselju Opčine - Opicina, od koder imamo čudovit razgled na tržaški zaliv. Obelisk je simbol povezave med tržaškim pristaniščem in notranjostjo Avstro-ogrskega cesarstva. Poleg razgleda na celoten Trst nam sprehod po kraškem robu, visoko nad morjem ponuja tudi čudovit razgled na del istrske obale ter Tržič. Na zadnjem delu, za nekatere najlepšem delu, je narejen velik usek v skalo iz katerega je nastalo plezališče z imenom Napoleonsko plezališče oziroma po italijansko Strada Napoleonica. Za plezalce je to zelo priljubljena točka, saj jim poleg izzivov v steni nudi tudi čudovit pogled na morje. Ob vikendih je “Napoleonika”priljubljena točka za sprehode Tržačanov. Pot je makadamska, nezahtevna in tako primerna za družinski izlet.

Dolžina: 5 km

Trajanje pohoda: 1 h 30 min

 

Ocena:
Nova Gorica

Nova Gorica

tzticng@siol.net http://www.novagorica-turizem.com +386 5 330 46 00

Nova Gorica, mestece ob meji z Italijo, že dobrih šest desetletij predstavlja srce sončne Goriške. Nastala je po drugi svetovni vojni kot nadomestek Gorici, ki je ostala za mejo. Mesto z blago klimo, zeleno in cvetoče vse leto, mlado in živahno, je prijazno domačinom in obiskovalcem z vseh koncev sveta. Je tako rekoč mlajša sestra Gorice, s katero prihodnost pišeta skupaj. Kot edinstven primer v Evropi dve mesti stojita tik ob meji, a brez mejnih prehodov ter v vedno večjem sožitju na vseh ravneh.

Nova Gorica je mesto vrtnic. To je privlačno mesto zabave za vse generacije, saj v vseh letnih časih različna prizorišča pod streho ali na prostem ponujajo bogat izbor dogodkov. Koncerti, festivali, gledališke predstave, sejmi, razstave in druge kulturne, kulinarične in etnološke prireditve bogatijo življenje domačinov in gostov. Željni miru bodo navdušeni nad široko razprostranjenim Trnovskim gozdom, ki vabi na kolesarske poti in planinske steze. Zeliščni center Grgarske Ravne ljubiteljem rastlinstva ponuja spoznavanje pridelovanja, predelave in uporabe zelišč. Proti vzhodu se razliva vinorodna in zelena Vipavska dolina. Veliko raziskovanja za družinski izlet.

Ocena:
6215 Divača

Park Škocjanske jame

psj.info@psj.gov.si http://www.park-skocjanske-jame.si 05 708 21 10, 05 708 21 00 preveriti na spletni strani www.park-skocjanske-jame.si

Škocjanske jame zavzemajo s prostornostjo dvoran in podzemne soteske posebno mesto med več kot osem tisoč jamami v Sloveniji. Sestavlja jih splet enajstih jam, udornic, ponorov, naravnih mostov…
Jame lepšajo številni raznobarvni in orjaški kapniki različnih oblik, orgle in prelepe ponvice. Skozi Škocjanske jame teče reka Reka, ki daje celotnemu spletu poseben pečat.

Poleg jamskega sistema, ki je odprt vse dni v letu, lahko obiskovalci v parku izbirajo še med drugimi možnostmi spoznavanja Krasa in njegovih zanimivosti, med katerimi izstopajo:
Muzejske zbirke v Škocjanu, ki so na ogled v vasi Škocjan, in sicer etnografska v J’kopinovem skednju, zbirka o zgodovini odkrivanja Škocjanskih jam v Jurjevem skednju ter biološka, geološka in arheološka zbirka v naravoslovnem centru.
Obisk jame v zimskem, zgodnjespomladanskem in poznojesenskem času, ko so skupine manjše kot na višku sezone v poletnih mesecih.
Srednje zahtevna krožna učna pot Škocjan, ki sprehajalce v dobri uri in pol popelje okrog udornic Velike in Male doline v osrčju parka. Na informativno-izobraževalnih tablah je mogoče spoznavati glavne značilnosti kraških pojavov, številne zanimivosti rastlinstva in živalstva na Krasu ter bogato kulturno dediščino in zgodovino teh krajev. Izjemen izlet za vso družino!

Ocena:
Ankaran

Pokopališče školjk Ankaran

prost dostop

Pravi pustolovski izlet za vso družino je obisk Pokopališča školjk v Ankaranu. Del obale, kjer lahko najdete ogromno različnih školjk in polžkov, se nahaja med Ankaranom in Luko Koper. Lokacija, ki je za otroke izjemno zanimiva, je dokaj skrita. Strokovnjaki so tam našli več kot 230 vrst mehkužcev. Med najlepšimi so školjka srčanka, pokrovača, ladinka in polžje hišice čokati volek, Petrovo uho, rožiček, bodičasti volek, pelikanovo stopalce…Dokler  je ta čudovit košček obale še na voljo, ga velja obiskati. Gotovo bo nepozaben izlet, posebej z otroki.

Kako ga najti? Z avtoceste zavijte proti Ankaranu in se vozite do levega odcepa za zaliv sv. Katarina, ki se nahaja nekaj sto metrov za vojašnico, nasproti avtopralnice. Nato po stranski cesti do majhne marine in  nogometnega igrišča, kjer lahko parkirate. Shojena stezica vas nato vodi ob vzhodnem robu marine do sipine.

Ocena:
Koper

Pokrajinski muzej Koper

info@pokrajinskimuzejkoper.si http://www.pokrajinskimuzejkoper.si 05 66 33 570 tor-čet 9.00-17.00, pet 9.00-19.00, sob 11.00-21.00 in ned 11.00-17.00, ob ponedeljkih zaprto

Zakaj bi se odpravili na družinski izlet v  Pokrajinski muzej Koper? Morda vas prepričajo trije ključni razlogi! Ker boste doživeli lepoto in blišč renesančnega in beneškega obdobja Kopra. Ker v njem hranijo čudovite najdbe iz prazgodovinske in rimske dobe in ker lahko uživate v čudovitem vrtu muzeja, lapidariju.

Zgodovina koprskega muzeja je več kot stoletna. V čudoviti palači Belgramoni Tacco hranijo plemiške grbe, slike, orožje, renesančne kipe, starinska glasbila, pa tudi medalje in uniforme obdobja novejše zgodovine. Na ogled je razstava o času narodnoosvobodilnega boja in vprašanja določitve meje med Jugoslavijo in Italijo, ki je temu sledilo. Vabljeni, da podoživite zgodovino slovenskega pristaniškega mesta!

Ocena:
6320 Portorož

Ribji vrt Fonda

info@fonda.si http://www.fonda.si, FB: Ribogojnica Fonda 051605605 Potrebna predhodna rezervacija termina. Ogledi potekajo le ob lepem vremenu.

Na sredini Piranskega zaliva, na najbolj južnem delu slovenskega morja, v osrčju rezervata in Krajinskega parka Sečoveljske soline, plavajo ribogojske mreže ribogojnice Fonda in v njih številni brancini. Družina Fonda predano, s polno strasti in ljubezni do morja, skrbi za delovanje svoje morske kmetije ter za skrbno in naravno vzrejo odličnega Piranskega brancina Fonda. Ljubiteljem morja in morske hrane ponuja zanimivo in nepozabno doživetje. Na izletu in ogledu boste odkrili in spoznali, zakaj je Piranski brancin tako zelo poseben, zdrav in dober. Spoznali boste vse od načina izbora ribjih mladic, krme, menjave mrež, do prikaza ročnega hranjenja rib in ne nazadnje, skrbi za okolje in zdravo rast različnih generacij brancina. Spoznali boste kako sami prepoznati res svežo ribo. Vsem kulinaričnim navdušencem pa bodo pripravili izvirne degustacije. Privoščite si drugačno, morsko doživetje. Prava primorska ideja za družinski izlet.

Ocena:
Duino Aurisina

Rilkejeva pešpot

urp@comune.duino-aurisina.ts.it http://www.duinotourism.it +39 040 208120

Vzdolž roba prepadnih sten in ostankov vojaških postojank, med novim Devinskim gradom in Sesljanskim zalivom v naselju Sesljan - Sistiana, je speljana Rilkejeva pešpot, ki je bila odprta leta 1987. S pešpoti se odpira čudovit razgled na Tržaški zaliv, od izliva Soče do Savudrije na Hrvaškem. Število obiskovalcev Devinskih sten se je močno povečalo po odprtju Rilkejeve pešpoti leta 1987. Pešpot je bila poimenovana po pesniku Rainerju Marii Rilkeju, ki je bil leta 1912 gost princese Marije v novem Devinskem gradu in ki je napisal delo Devinske elegije. S tem delom je postal Devin s svojimi stenami znan po vsem svetu. Za preureditev Rilkejeve pešpoti sta poskrbeli Tržaška pokrajina in Občina Devin Nabrežina - Comune di Duino Aurisina, ki sta pešpot uredili na že obstoječi stezi. V sklopu tega načrta so 1.700 metrov dolgo stezo razširili in posuli z gramozom. Izpostavljene in nevarne točke so zaščitene z leseno ograjo. Razgledišča, od katerih sta dve zgrajeni na ostankih vojaških postojank iz 2. svetovne vojne, so urejena in primerno zavarovana. Leta 2000 so pešpot še dodatno uredili in podaljšali po robu sten do vasi Devin - Duino. Pripravili so tudi nov 250 metrov dolg dostop za osebe z omejeno mobilnostjo, ki pelje iz Devina do nove razgledne točke na stenah nad morjem. Pot je primerna za celo družino in je prava poslastica izleta v naravo. 

Ocena:
5000 Nova Gorica

Samostan Kostanjevica

info@samostan-kostanjevica.si http://www.samostan-kostanjevica.si (05) 330 77 50 Odprto vsak dan od 9.00 do 12.00 in od 15.00 do 17.00, nedelja in prazniki od 15.00 do 17.00. Knjižnica le po predhodni najavi.

V neposredni bližini mestnega središča Nove Gorice, na 143 m visokem griču na Kostanjevici, se nahaja cerkev Gospodovega oznanjenja Mariji in k njej prizidan frančiškanski samostan. Na Kapeli, kot temu kraju pravijo domačini, stoji staro božjepotno svetišče s pestro zgodovino in bogatimi zakladi preteklosti.  Za Kostanjevico že 180 let skrbijo očetje frančiškani. Je duhovno središče, spomenik sakralne umetnosti ter zgodovinski in kulturni spomenik (grobnica zadnjih pripadnikov francoske kraljeve dinastije Burbonov in bogata samostanska knjižnica). Po vojni je bil tu sedež apostolskega administratorja.

 

Ocena:
6210 Sežana

Sežanski botanični park

info@ksp-sezana.si 05 731 12 00, 041 688 625 preveriti odpiralni čas

Sežanski botanični park se nahaja v samem središču Sežane, v bližini Vile Scaramanga (Vile Mirassaso), v kateri ima danes prostore Mestna hiša. Začetki Sežanskega botaničnega vrta segajo v leto 1848, ko je bogata trgovska družina Scaramanga iz Trsta od domačinov kupila posest ter na njej sezidala vilo Mirasasso. Družina je z leti dokupovala zemljo in park, ki so ga zasadili okoli vile. Park se je širil in rastel, ker so ga neprestano zasajevali z različnimi semeni in sadikami. Te so prinašali takratni lastnik parka Giovanni Scaramanga di Hiccolo Cavaliere in mornarji.

Danes Sežanski botanični park upravlja Komunalno stanovanjsko podjetje d.d. Sežana. Razteza se na površini enega hektarja ter je zaščiten kot hortikulturni spomenik. V parku je več 100 različnih vrst eksotičnih lončnic in 198 lesnatih vrst. Ogledamo si lahko lesnate rastline iz različnih predelov sveta. Med najpomembnejšimi drevesi so Kavovec, Sinja libanonska cedra, Bornmullerjeva jelka in druge.

Palmarij je bil v botaničnem parku dograjen leta 1890 in predstavlja manjšo verzijo schönbrunskega rastlinjaka pri Dunaju. V njem si lahko ogledamo različne vrste kaktusov, palme in drugo cvetje. Poleg palmarija si obiskovalci lahko ogledajo tudi Naravoslovni muzej, kjer nudijo naslednje zanimivosti: multivizija o parku v multimedijskem prostoru, razstava Drevesa Krasa, Geološka zbirka, Dendrološka zbirka, arheološka zbirka, zbirka Minerali v slovenskih kraških jamah, zbirka Dinozavri s Kozine, ogled fotografske razstave parka iz časa družine Scaramanga ter rastlin parka.

Ocena:
Solkan

Soča fun park Solkan

info@socafunpark.si http://www.socafunpark.com 040 377 477 vikendi in prazniki: 10:00 - 21:00; med tednom obvezna najava

Park se nahaja v Solkanskem športnem parku v neposredni bližini mesta Nova Gorica. Posebnost parka je bližina reke Soče, preko katere se z raftom pripeljemo v park. Prijazni in usposobljeni inštruktorji poskrbijo, da se v parku počutimo varne in da uživamo v avanturi, ki nam jih nudi neokrnjena narava.

Družinski izlet si lahko zamislite v obliki dogodivščine v Soča fun parku  v Solkanu. Park ponuja tri poligone s skupno 36 postajami, primernimi  tako za najmlajše kot za starejše, kateri si željo več pustolovskega dogajanja ter preizkušanja v spretnostnih nalogah na različnih postajah.

Za konec pa še »poslastica« - edinstven, vznemirljiv, atraktiven  spust poguma čer reko Sočo, kjer na zabaven ter pustolovski način sklenete obisk parka.. vabljeni!

Ocena:
5230 Bovec

Soča rafting

info@socarafting.si http://www.socarafting.si 041 724 472 potrebna rezervacija

Dolina reke Soče je prava zakladnica doživetij. Preživite počitnice aktivno ali si privoščite nepozaben izlet. Smaragdna reka, ki jo objemajo planine, in čudovita neokrnjena narava, vas bo navdušila. Vse  aktivnosti so primerne za družine. Za najmlajše je primeren družinski rafting izlet Kreda, saj se ga lahko udeležijo otroci, ki so višji od 110 cm.  Poteka po nezahtevnem odseku reke Soče. Starejši, ki znajo plavati, se lahko udeležijo standardnega rafting programa Boka. Če vaši otroci presegajo višino 140 cm, pa se lahko udeležijo vseh naših aktivnosti: rafting, kanjoning, hydrospeed, spust s kajakom, šola kajaka … V športnem centru izposojajo tudi gorska kolesa za raziskovanje okolice Bovca. Na voljo so tudi otroški sedeži.   

Ocena:
6222 Štanjel

Štanjel

tic.stanjel@komen.si http://www.komen.si 05 769 00 56, 041 383 986 prost vstop

Štanjel je idilična utrjena kraška vas, v kateri so mnogi puščali svoje sledi: Rimljani, Turki, Benečani, Habsburžani in drugi. Štanjelski grad je bil sezidan že v srednjem veku. Takrat je bil fevd goriških grofov. Po njihovem izumrtju je leta 1500 prešel v habsburške roke, ki so ga podelili grofom Cobenzl, ki so mu dali današnjo renesančno podobo in ga razširili proti središču naselja. V vasi lahko občudijete Ferrarijev vrt, Cerkev sv. Danijela, ki je bila zgrajena v sredini 15. stoletja in je eden izmed ključnih spomenikov gotske arhitekture na Krasu, kraško hišo, v kateri je urejena etnološka zbirka ter še in še. Za raziskovalce naše dediščine je ta izlet prava poslastica.

Ocena:
Strunjan

Talaso Strunjan

booking.strunjan@terme-krka.si https://www.terme-krka.si/si/strunjan/salia/ 05 67 64 100

Talaso Strunjan ponuja zanimive aktivnosti za družinski izlet ali počitnice. Na voljo so zunanji in notranji bazen ter masažni bazeni in otroški bazen. Posebej atraktivno je, da je morska voda ogrevana ! Pomislite še na morsko plažo. Gibanje v morju je mogoče vse dni v letu! Plaža v neposredni bližini hotelov se že več kot desetletje ponaša s priznanjem Modra zastava, ki dokazuje ekološko neoporečnost kopališča. Na plaži so tudi otroška igrala, poleti tu deluje otroški klub.

Ocena:

X Point Outdoor Center

info@xpoint.si http://www.xpoint.si 031 605 990, 041 692 290 Od aprila do oktobra.

Družine lepo vabljene na aktivni oddih ali enodnevne izlete v Dolino Soče. Čudovita narava, neštete možnosti aktivnega preživljanja prostega časa ter lep kraj, znan po bogati preteklosti, ter tradicionalni in moderni kulinariki, vam zagotavljajo nepozabna doživetja.

Rafting je primeren tudi za najmlajše, saj težavnost spusta prilagodijo starosti najmlajšega udeleženca! Za nekoliko starejše ponujaj hydrospeed, kajak šole, spuste s kanuji, polet z jadralnim padalom v tandemu ... Izposojajo tudi kolesa različnih velikosti. Na voljo so tudi sedeži za najmlajše.  Zapeljite se na kopanje do čiste in tople reke Nadiže, osvojite vrhove bljižnjih vzpetin, spustite se v Tolminska korita ali obiščite bližnje vasi.

Ocena:
Portorož

Zabaviščni vodni park Portorož

wibit.slovenija@gmail.com https://www.facebook.com/pages/Zabavi%C5%A1%C4%8Dni-VODNI-PARK-Portoro%C5%BE/459940670747363 041 778 030 (Petra Jerman) Pon - ned: 8:00 - 20:00

Zabaviščni vodni park Portorož je novost na Centralni portoroški plaži. Gre za prvi največji tovrstni vodni park v Sloveniji, primeren za zabave željne otroke, mladostnike ali kar cele družine! Aktivnega dogajanja na vodnem parku ne manjka, na svojevrsten način osvajate specifične gibalne spretnosti in medsebojna druženja. Poiščite jih na Facebook strani.

Ocena:
Ankaran

Zdravilišče Debeli rtič

debeli-rtic.mzl@mzl-rks.si http://www.zdravilisce-debelirtic.org 05) 909 70 00 vse dni v letu

Debeli rtič leži na enem izmed najlepših kotičkov slovenske obale - tik ob morju. Slovi kot prvovrstno letno obmorsko klimatsko zdravilišče. Blagodejne učinke klime in morja preizkušajo otroci, mladostniki in vsi, ki si želijo aktivnega oddiha v zeleni oazi miru in neokrnjene narave. Če si želite športne rekreacije, vam je na voljo pokrit 25 m bazen z ogrevano morsko vodo, fitnes in telovadnica. Tudi na prostem se ponujajo možnosti različnih aktivnosti: lahko se preizkusite v nordijski hoji, telovadite na trim stezi, se pomerite v košarki, odbojki in nogometu ali se sprehodite po razgibanih stezicah po slikoviti pokrajini in bogato odkrivate botanično dediščino zdraviliškega vrta. Debeli rtič je lahko dobra ideja za celodnevni družinski izlet ali za daljše počitnikovanje.

Ocena:
Bovec

ZIP LINE Park Bovec

info@ziplineslovenia.si http://www.ziplineslovenia.si 031653417, 040639433

Zip line je adrenalinsko spuščanje po jekleni vrvi med dvema točkama, ki sta precej oddaljeni. V primeru Zip line parka Bovec je to med 500 in 700 metri. Vodnik vas pripne z varovalnim pasom za škripec in že letite kot ptica oddaljeni postojanki nasproti.

Avantura se začne že v Bovcu, kjer se vkrcate v 4x4 vozilo spremljevalnih vodnikov. Čaka vas razburljiva 10 kilometrov dolga vožnja do prve Zip line točke. Ko boste prispeli na štartno mesto, vam bodo vodniki razložili osnove, vas s posebnim pasom pripeli jekleno vrv in pripravljeni boste na polet. Zip line park nad Bovcem vam omogoča okoli 2,4 kilometra dolgo adrenalinsko letenje v višini do 200 metrov nad tlemi.

Tamkajšnji vodiči še posebej poskrbijo za naše najmlajše. Skozi igro jih naučijo osnove zippanja, in se po potrebi tudi spustijo z njimi v tandemu. Kadar pa gre staršem zelo dobro od rok, se lahko na zadnjih jeklenicah tudi sami pripnejo v tandem s svojimi mladimi korenjaki in skupaj poletijo do naslednje postojanke. Vseskozi se vam odpirajo čudoviti pogledi na dolino Zgornjega Posočja. Izkušnja je nepopisna, ne smete je zamuditi! Privoščite si družinski izlet - nepozabno dogodivščino.  Za spust v Zip line parku ne potrebujete posebnih spretnosti ali opreme. Le športno oblačilo in obutev ter željo po dogodivščini.  

Ocena: