Osrednja Slovenija

Radomlje

Arboretum Volčji potok

vasja.dornik@arboretum.si http://www.arboretum.si 01 831 23 45, 031 608 748 april-avgust, 8h-20h

Arboretum Volčji Potok je edini samostojen arboretum v Sloveniji. V njem uspeva približno 3.500 vrst in sort iglavcev in listavcev, trajnic ter samoniklih zelnatih rastlin. Drevesa in grmi pripadajo tako osnovnim botaničnim vrstam iz Evrope, Severne Amerike in Azije kot tudi kultivarjem, ki so bili vzgojeni v okrasne namene. V Arboretumu so med listavci najbogateje zastopane zbirke javorjev, lip, brez in bukev, med njimi še posebno kultivarji pahljačastega javorja. Pomembne pa so tudi zbirke luskastih iglavcev, slečev in vrtnic. V Arboretumu Volčji Potok je izvrstna izbira za družinski izlet, saj organizirajo otroške in druge delavnice ter številne druge dogodke. 

Med 21. marcem in 10. junijem je v Arboretumu na ogled postavljena največja razstava dinozavrov v Sloveniji, s kar 65 dinozavri. Nekateri od njih se tudi premikajo, dihajo, obračajo oči in spuščajo zvoke.

Ocena:
1360 Vrhnika

Cankarjeva spominska hiša

tic@zavod-cankar.si http://www.visitvrhnika.si (0)1 755 10 54 Odpiralni čas: od aprila do oktobra vsak teden od torka do petka 9.00-13.00, sobote, nedelje in prazniki 14.00-18.00.

Slovenski pisatelj Ivan Cankar (1876-1918) je izhajal iz revnih slojev, kar je med drugim tudi odločilno zaznamovalo njegov opus. Hiša, v kateri se je rodil, je bila lesena in krita s slamo. Potem ko je pogorela, so jo njeni novi lastniki leta 1880 prenovili in ji dali podobo, kakršno je ohranila do danes. Hiša, v kateri je muzej, posvečen pisatelju, s pohištvom in drugo opremo iz tistih časov ponazarja življenje družine Cankarjevih. Obisk Cankarjeve spominske hiše na Vrhniki  je poučen in zanimiv izlet za vso družino.

Ocena:
1000 Ljubljana

Drsališče Tivoli Ljubljana

http://www.sport-ljubljana.si 01 431 51 55 čet.: 19.-20.30; sob.:

Družinski izleti v zimskem času so lahko prav tako zabavni in polni doživetij kot poleti, ob toplih dneh. Preživeti dan z družino na kakšnem drsališču je lahko lep dopoldanski ali popoldanski izlet. Tudi v glavnem mestu Ljubljana se lahko v Tivoli odpravite na rekreacijsko drsanje, kjer si lahko tudi izposodite drsalke. Vstop je plačljiv (2 evra).

Ocena:
Ljubljana

Drsališče Zalog

boris.makoter@sport-ljubljana.si http://www.sport-ljubljana.si/park-zalog-623/drsalisce-zalog-653/ 01/528-30-44 Sobota od 12.30 do 14.00 nedelja od 11.30 do 13.00

Drsališče v Zalogu so pokrili leta 2007, pokritju drsališča je sledila tudi dozidava dodatnih prostorov v katerih se nahajajo garderobe in gostinski lokal. Danes na drsališču potekajo hokejske dejavnosti hokejskih klubov in rekreativnih skupin, rekreacijsko drsanje, od konca leta 2010 pa se v Zalogu lahko ukvarjate tudi s curlingom. Dvorana je torej namenjena predvsem hokeju in drsanju in danes ponuja ne le dobre pogoje za treninge in tekme športnim ekipam temveč tudi vsem tistim, ki se s hokejem, drsanjem in curlingom ukvarjajo ljubiteljsko oz. rekreativno. Poskrbljeno je torej tako za zabavo in rekreacijo otrok kot staršev. Aktiven enodneven izlet za celo družino. Drsanje je plačljivo. 

Ocena:
1252 Vače

Družinsko gledališče Kolenc - izlet v središče Slovenije

jani.kolenc©siol.net http://www.druzinsko-gledalisce-kolenc.si 01/ 8976 – 680, 040/ 895 – 852

Ste že bili v središču Slovenije?  Tu, na območju Vač in GEOSSA so se »znašle« številne kulturne, etnološke, zgodovinske in naravne znamenitosti. Vaška klepetulja Družinskega gledališča Kolenc vas popelje od trga Vače v cerkev Svetega Andreja, po aleji ustvarjalnosti mimo sušilnice lanu do situle z Vač, ustavimo se tudi na fosilni morski obali in nazdravimo na GEOSSU. Na poti srečamo tudi palčka in skrivnostneža, ki na pokaže čisto pravo čarovnijo …Vodenje po središču Slovenije je zabavno, nenavadno in doživeto, primerno pa za čisto vse družinske člane, ki se radi zabavajo, uživajo v naravi in se sproti še kaj zanimivega naučijo! Pridite kdaj k nam na družinski izlet.

 

Ocena:
Ljubljana

Gostilna pri Peclju

gost.pri.peclju@siol.net http://www.gostilnapripeclju.si/ 01 528 12 41 vsak dan od 10h do 22h

V mirnem okolju neokrnjene narave vas s svojo gostinsko ponudbo pričakuje Gostilna pri Peclju. Ponujajo pestro izbiro menijev, hkrati pa organizirajo različne dogodke po vaši želji kot npr. seminarje, obletnice in zabave na prostem. Odlikuje jih smisel za estetskost in prijazno osebje. Poskrbijo za najzahtevnejše goste in otroke, ki lahko uživajo na igralih v okolici gostišča. V okolici obstaja več poti, ki jih lahko izkoristite za pohod ali kolesarjenje, npr. Mačji kašelj, pohod po okolici Sostrega. Iz mestne ravnice vodi pot okoli Kašeljskega hriba in nas skozi dolino Besnice pripelje do Babne gore, od koder se odpre  razgled na Ljubljano.

Ocena:
Ljubljana

Gostilna, pizzerija in bar Jurman

pizzeria.jurman@siol.net http://www.jurman.si/ 051 358 358 malice: pon-pet 9.30-17.00, gostišče: vsak dan 11.00-22.00, bar: pon-pet 6.00-24.00, son,ned 8.00-24.00

Če greste na izlet v Ljubljano ali bližnjo okolico, vabljeni v Gostilno, pizzerijo in bar Jurman, kjer se vaši otroci lahko igrajo na zunanjem ali notranjem igrišču, ne manjka pa niti Playstation. Primerno tudi za obiske večjih skupin, saj je na voljo veliko parkirišče, primerno tudi za avtobuse in avtodome.

Ocena:
1275 Šmartno pri Litiji

Grad Bogenšperk

bogensperk@siol.net http://www.bogensperk.si 01 898 78 67, 01 898 76 64 preveriti na www.bogensperk.si

Grad Bogenšperk stoji na slemenu nad zaselkom Dvor jugovzhodno od Litije. Natančen čas nastanka gradu ni znan, prvič je bil omenjen l. 1533. L. 1672 ga je kupil znameniti ljubljanski polihistor Janez Vajkard Valvasor, ki si je v njem uredil bogato knjižnico in grafično zbirko ter ustanovil grafično delavnico in tiskarno za bakroreze. Deloma je grad preuredil, poglobil vodnjak, zgradil podzemno klet in kapelo Matere božje. Grad je kasneje zamenjal več lastnikov, zadnji so bili od l. 1853 do druge svetovne vojne knezi Windischgraetzi. Kasneje so v gradu živeli jezuiti in različni najemniki. Grad že več desetletij uspešno prenavljajo.  V gradu so redno odprte Valvasorjeva grafična zbirka z rekonstruirano tiskarsko prešo, Slovenska geodetska zbirka, lovska zbirka (zbirke Tehniškega muzeja Slovenije) in čarovniška zbirka. Nekaj sob je namenjenih lokalni zgodovini. V nekdanji knjižnici je urejena poročna dvorana, saj je grad ena najbolj popularnih poročnih postojank v Sloveniji. Grajski vrt je prosto dostopen. Obisk gradu Bogenšperk je zelo zanimiv družinski izlet.
 

Ocena:
Ljubljana

Hiša eksperimentov

info@he.si http://www.he.si 01 30 06 888 ob sobotah in nedeljah od 11. do 19. ure.

Hiša eksperimentov je center znanosti, kjer so postavljeni eksperimenti tipa »izvedi sam«. Znanost, učenje, umetnost in humor se v dejavnostih Hiše eksperimentov prepletajo v celoto. S tem  vzbudijo radovednost ter na enostaven in zanimiv način približajo naravne zakonitosti in pojave iz vsakdanjega življenja. Hiša eksperimentov je zanimiva za vso družino. Če niste doma v Ljubljani ali v okolici, je to poučen in zabaven družinski izlet. S svojimi dogodivščinami z zelo zanimivimi imeni, kot so barvologija, jajčkologija, malovelikologija, mehurčkologija, plinologija, spominologija, vonjologija in drugi, pa vas lahko kdaj obiščejo tudi v vašem domačem kraju, v sklopu aktivnosti "Bliža znanosti se cesta, nje se Ljubca! veselim".

Ocena:
Muljava, 1295 Ivančna Gorica

Jurčičeva domačija, Muljava

tatjana.lampret@guest.arnes.si http://www.jurcic.si 01 787 65 00 preveriti po telefonu

V rojstni hiši prvega velikega slovenskega pripovednika Josipa Jurčiča na Muljavi lahko doživite pestrost kulturne dediščine in pristnost kmečke arhitekture. Hišo je leta 1826 postavil pisateljev ded in do danes ni bila predelana. Njen talni načrt je značilen za osrednjo slovensko kmečko hišo 19. stoletja. Sestavlja jo pet opremljenih prostorov: veža s črno kuhinjo in ognjiščem, »hiša«, »kamra« in na drugi strani veže »štiblc« in klet. Na severni strani pa je podaljšana za majhen hlev, nad katerim je bil včasih lesen skedenj. Danes je na tem delu predstavljeno Jurčičevo življenje in delo. Slovenski etnografski muzej je v letih med 1966 in 1979 domačijo dopolnil z dodatnimi objekti: čebelnjakom, kaščo in sušilnico za lan. Ob gozdiču je postavil leseno bajto -Krjavljevo kočo.

Za Jurčičevo domačijo je čudovit naraven amfiteater, kjer domača gledališka skupina tradicionalno uprizarja Jurčičeva dela. Poučen in zanimiv družinski izlet!

Ocena:
Ljubljana

Laguna Ljubljana mestna plaža

info@laguna.si http://www.laguna.si 01 589 01 41 Od 15. 6. do 1. 9. med 9. in 20. uro.

Laguna Ljubljana mestna plaža z bazeni je že 8 let najboljše slovensko letno kopališče, ki se ponaša s čistočo bazenske vode, urejenostjo bazenskih in travnatih površin in aktualnim dogajanjem. Obiskovalcem nudi sprostitev in preživljanje prostega časa v treh zunanjih bazenih z ogrevano vodo in na tlakovanih ter travnatih površinah ob bazenih. Kopališče ponuja tudi več hidromasažnih bazenov ter otroški bazen z igrali, za počivanje, igre in različne prireditve pa je na voljo idilična plaža parka. Laguna je v celoti zasnovana v skladu z načeli FENG SHUI in ponuja idilično naravno okolje za sprostitev in dobro počutje vseh obiskovalcev.Če niste iz Ljubljane, je to prav poseben družinski izlet.

Ocena:
1000 Ljubljana

Ljubljanski grad

info-center@ljubljanskigrad.si http://www.ljubljanskigrad.si 01 306 42 93 v zimskem času (od 1.10. do 30.4.), 10.00-21.00; v poletnem času (od 1.5. do 30.9.), 9.00-22.00

Ljubljanski grad je najbolj opazna značilnost Ljubljane in obvezna postojanka izleta po slovenskem glavnem mestu. Grič, na katerem stoji, je bil prvič dokazano naseljen v 12. st. pr. n. š. Iz najzgodnejših časov so na grajskem griču ohranjeni ostanki kulture žarnih grobišč. Grad je privlačna turistična točka in prizorišče številnih kulturnih prireditev, koncertov, gledaliških predstav, razstav, kongresov in protokolarnih sprejemov, ki v slikovitem okolju gradu dodajajo poseben pečat utripu mesta. Ogledi gradu potekajo od 1. junija do 15. septembra ob 10.00 in 16.00, od 16. septembra do 30. maja pa so na voljo po dogovoru. Ogled se prične na dvižnem mostu pred glavnim vhodom na grajsko dvorišče. Posebna atrakcija sta Virtualni muzej in Razgledni stolp.

Ocena:
Ljubljana

Mega lunapark v BTC City

- http://www.visitljubljana.com/si/prireditve/25946/detail.html - vsak dan od 13.00 do 23.00 ure, ob sobotah in nedeljah pa od 12.00 do 23.00 ure.

V velikem zabaviščnem parku v nakupovalnem središču BTC City v Ljubljani je do konca leta na voljo vrsta adrenalinskih pustolovščin za vso družino, med njimi rollercoaster, orjaški vrtiljaki, simulacije voženj z vlaki smrti in drugimi najhitrejšimi vozili, prosti pad in še številne druge. Zares adrenalinski izlet!

Ocena:
1000 Ljubljana

Muzej iluzij

info@muzejiluzij.si http://muzejiluzij.si 01 320 54 66 Od ponedeljka do nedelje od 9.00 do 22.00 ure.

Vstopite v zanimiv svet iluzij, zaradi katerega več ne boste verjeli svojim čutom in boste pri tem še navdušeni. V svet, ki vas bo popolnoma zmedel, ampak tudi naučil o marsičem. Vstopite v Muzej iluzij! Ljubljanski Muzej iluzij odpira prostor za družabni in zabavni izlet v svet, ki navdušuje vse generacije. To je popolno mesto za nova doživetja in uživanje s prijatelji ali družino, največje takšno v tem delu Evrope. To ni samo mesto za otroke, ki ga obožujejo, to je mesto za starše, pare, dedke in babice. Nadvse primerno je tudi za družinske izlete, saj lahko vanj vstopite tudi z družinsko vstopnico. Na voljo je več sob, med katerimi so anti-gravity soba, obrnjena soba, neskončna disco soba, ames soba in vortex predor, inštalacij, kot so iskreno ogledalo, glava na pladnju, privid, Rubinova vaza, votel obraz Alberta Einsteina, stereogram, kalejdoskop, ter razne foto-iluzije, hologrami in optične iluzije.

Raziskovanje Muzeja iluzij bo razigralo vaše sive možganske celice. Zato ima muzej tudi pametno igralnico, v kateri se obiskovalci vseh starosti lahko igrajo, tekmujejo in učijo. Igralnica spodbuja učenje in zabavo po konceptu Dilemma games, lesene igrače in igre spodbujajo kognitivne sposobnosti ter igralnico spreminjajo v pravi fitnes center za možgane.

Ocena:
Ljubljana

Muzej in galerije mesta Ljubljane - MGML

info@mgml.si http://www.mgml.si/druzine 01 241 25 06 torek - nedelja: 10.00-18.00; četrtek: 10.00-21.00

Mestni muzej Ljubljana se nahaja v Turjaški palači, ki je arhitekturni spomenik in hrani večtisočletno kulturno dediščino ljubljanskega prostora. Ta zajema preteklost od 4500 stare prazgodovinske koliščarske naselbine do današnje privlačne prestolnice Slovenije, od antičnega mesta Emona do nastajanja sedanjega gospodarskega, političnega, upravnega in ustvarjalnega središča.V MGML prirejajo zabavne in poučne družinske sobote v družbi radovedne žabice Ljube, vabijo na raziskovalne poti z razigranim otroškim vodnikom po muzeju ali po rimski Emoni, še in še ... Raziskovanje zgodovine še nikoli ni bilo tako zabavno! Zato se na družinski izlet odpravite kar v Muzej in galerije mesta Ljubljane.

Ocena:
Ljubljana

Muzej športa

muzej.sporta@siol.net http://www.muzejsporta.si 01 431 8340 od ponedeljka do petka od 9. do 14. ure.

Muzej športa je najmlajši državni muzej, v katerem so na ogled številni zanimivi muzejski predmeti iz zgodovine slovenskega športa – vrsta opreme, orodja in rekvizitov različnih športnih panog najbolj uspešnih slovenskih športnikov. Zadnja pridobitev se navezuje na najboljšo smučarko na svetu - Tino Maze, spomnili pa se boste tudi odličnega smukača, Andreja Jermana, in nekdanjega uspešnega telovadca Mira Cerarja. Ste športna družina? Potem si privoščite izlet v muzej.

Ocena:
Ljubljana

Muzej za arhitekturo in oblikovanje

mao@mao.si http://www.mao.si 01 548 42 80/70 od torka do nedelje, od 10. do 18. ure

Muzej ponuja razvejano doživljanje arhitekture in oblikovanja s sodobnimi, privlačnimi predstavitvami. Deluje kot prostor raznolikih dejavnosti, primernih za širok krog občinstva, s poudarkom na vsebinah za vse starosti ljudi. Spodbujajo zanimanje o preteklih in sodobnih arhitekturi ter oblikovanju med različnimi skupinami ljudi. Pridružite se ob obisku razstav in nedeljskih ustvarjalnicah, na katerih na igriv način spoznavamo arhitekturo, oblikovanje in fotografijo, spodbujamo ustvarjalnost, razvijamo ročne spretnosti in uživamo v druženju. Obisk muzeja je zagotovo prav poseben družinski izlet. 

Ocena:
Ljubljana

Narodni muzej Slovenije

info@nms.si http://www.nms.si 01 24 14 400 Prešernova: vsak dan od 10. do 18. ure, ob četrtkih do 20. ure; Metelkova: od torka do nedelje med 10. in 18. uro

Narodni muzej Slovenije vabi za muzejske zidove, kjer vam v dveh razstavnih palačah v Ljubljani (Prešernova in Metelkova) predstavijo najzanimivejše predmete naše preteklosti! Do konca oktobra vas v NMS – Metelkova pričakujejo tudi čisto pravi vitezi, ki vas popeljejo preko nevarnih bojišč  v toplo zavetje grajskih zidov. Da bi bilo spoznavanje zgodovine še razburljivejše, so za mlade radovedneže pripravili Arheozabave – doživljajsko ustvarjalne delavnice, v okviru katerih se prelevite v pirate in poiščete zaklad na muzejskih hodnikih, obiščite Emonskega meščana, se izurite v arheoloških izkopavanjih ali obiščite srednji vek. Delavnice potekajo ob sobotnih dopoldnevih, lahko pa si privoščite. Vsako drugo soboto v mesecu pa v NMS – Metelkova odpotujejo v srednji vek. Za majhne in velike ljubitelje srednjega veka na ploščadi pred muzejem zrase pravi viteški tabor, pred katerim potekajo viteški dvoboji, igre in odzvanja srednjeveška glasba, na katero se lahko, po hitrem tečaju srednjeveškega plesa, tudi zavrtite. Ste za historično-doživljajski družinski izlet?

Ocena:
Ljubljana

Otroški bazar

info@proevent.si http://www.otroskibazar.si/ljubljana/domov/ 01 300 32 21 Poteka enkrat letno v septembru

Otroški bazar je največji sejem za družine, ki vedno postreže z izobraževalnim, kulturnim in zabavnim programom. Dopolnjuje ga dogajanje v sejemskih dvoranah, medgeneracijski program, športno dogajanje in mini živalski vrt na prostem, številne informacije za starše z majhnimi otroki, novorojenčki, in vse, ki načrtujejo družino. V sklopu sejma poteka tudi tržnica rabljene otroške opreme in akcija zbiranja šolskih potrebščin. Sejem poteka enkrat letno v septembru.

Ocena:
Domžale

Picerija in gostilna Paparotti

info@marabela.si http://paparotti-2.si/ 080 17 66 pon-pet 9.00-22.00, sob, ned in prazniki 11.00-22.00

Če se odpravljate na izlet v okolico Domžal, družine z otroki vabi Picerija in gostilna Paparotti, saj ima veliko ograjeno zunanje igrišče (trampolin, plezala, tobogane, hiško, poganjalce). Tla na igrišču so iz posebne mehke podlage, ne manjkajo pa niti stolčki trip trap in otroške pizze. Igrišče je snemano s kamero, tako da lahko starši prek notranjega ekrana spremljajo dogajanje na igrišču.

Ocena:
Izlake

Pizzeria Čebelica

picerija.cebelica@siol.net http://www.picerija.net/Cebelica.htm 03 567 41 37 pon, sre, čet 9.00-22.00, pet, sob 9.00-23.00, ned 11.30-22.00, ob torkih zaprto

Prijazni do družin z majhnimi otroki, ki se lahko med čakanjem na kosilo zamotijo na zunajem ograjenem igrišču s tremi gugalnicami, vrtiljakom in toboganom.

Ocena:
1355 Polhov Gradec

Polhograjska graščina

info@grad-polhovgradec.si http://www.grad-polhovgradec.si 01/ 3645 694 Za voden turistični ogled je potrebna predhodna najava.

V Polhograjski graščini in njenem kompleksu (Grajski hlevi, izvir, pralnica, sušilnica lanu idr.) si lahko ogledate bogato naravno in kulturno dediščino, možni pa so tudi vnaprej dogovorjeni vodeni ogledi za kulturne spomenike in znamenitosti po Polhovem Gradcu in Polhograjski dolini. Večkrat letno se na območju Polhograjske graščine zvrstijo tudi razne prireditve, kot so  Miklavžev sejem, ki je namenjen predvsem otrokom, vsako leto meseca junija se izvaja koncert zdravniškega orkestra Camerata Medica, tradicionalna prireditev pa so Mozartovi družinski dnevi ob zadnjih nedeljah v mesecu. Klekljarsko društvo Polhov Gradec vsako leto pripravi razstavo čipk, v graščini pa se vsako leto odvijajo tradicionalni Dnevi medu Čebelarstva Božnar.

Ocena:
Ljubljana

Prokarting

info@karting-ljubljana.si http://www.karting-ljubljana.si 041 28 08 00 potrebna je rezervacija

Prokarting na 400m dolgi stezi z 11 ovinki ponuja možnost za nepozabno doživetje in izlete, hkrati pa zagotavlja popolno varnost tako voznikov kot gledalcev ob stezi.Na voljo je tudi ekskluzivno svetovanje s področja tehnike vožnje pod vodstvom večkratnega avtomobilskega prvaka Vladimirja Stankoviča. Popolna ideja za dirkalne izlete.

Ocena:
Slivna

Pustolovski park Geoss

Info@pustolovski-park-geoss.si http://www.pustolovski-park-geoss.si 030 332 332 1.4.-23.6. in 1.9.-29.9.: sob, ned in praz. 10h-18h; 24.6.-31.8.: vsak dan 10h-19h; 30.9.-1.11.: sob, ned in praz. 10h-17h

V Pustolovskem parku Geoss se boste lahko dvignili od tal med drevesne krošnje in doživeli prave pustolovščine. Ponujajo šest plezalnih poti različnih težavnostnih stopenj za otroke od 4. leta dalje in odrasle. Če se želite rekreirati v naravi, je Geoss pravi družinski izlet.

Zadnji vstop v park je vsaj 2 uri pred zaprtjem parka. Za skupine možni obiski po predhodni najavi tudi izven navedenih terminov.

Ocena:
LJUBLJANA-POLJE

Ranč Mufko

ranc.mufko@gmail.com http://rancmufko.si/ 031 344 389 Za klice so na voljo med 09:00 in 19:00 vsak dan v tednu.

Na Ranču Mufko pripravljajo dogodke za otroke, povezane s konji. Druženje je sproščeno, predvsem pa otrokom prilagojeno in konjem prijazno. Otroci skozi zabavo spoznavajo konje, njihove lastnosti in obnašanje. Aktivni del programa poteka v sedlu, ko se otroci spoznajo z jahanjem. Na ranču domujeta dva ponija in dva večja konja, tako da lahko jahajo otroci vseh velikosti in starosti. Za sproščeno igro je na voljo velik travnik, za ustvarjalne delavnice pa konjičkova hiška.

Ocena:
Ljubljana

Rečni transport Ljubljana

info@ladjica.si http://www.ladjica.si (041) 684 196 Vsak dan, tudi med prazniki od 9:00-19:00.

Vožnja po Ljubljanici s turističnimi ladjicami nudi prav poseben pogled na slovensko prestolnico. Poleg klasičnih voženj po starem mestnem jedru ponujajo tudi vožnje s turističnim vodičem. Privlačno doživetje na družinskim izletu.

Ocena:
Stična, 1295 Ivančna Gorica

Samostan v Stični

info@mks-sticna.si http://- 01 787 71 00 Samostan je urejen za obisk. Muzej je redno odprt.

Samostan v Stični je najstarejši in edini še delujoči cistercijanski samostan na Slovenskem in obenem eden največjih kulturnih, sakralnih in arhitekturnih spomenikov pri nas. Njegovi začetki segajo v leto 1132, v čas romanike. Samostan je kmalu postal versko, cerkveno, kulturno in gospodarsko središče Kranjske. Samostanska knjižnica je do jožefinskih reform varovala dragocene iluminirane Stiške rokopise v latinščini iz 12. in 13. stoletja. V Stični je leta 1428 nastal za slovensko slovstvo pomemben Stiški rokopis, eden prvih pisnih spomenikov v slovenščini. Vse do danes je ohranjeno najstarejše jedro samostana, ki ga tvorita križni hodnik in redovna cerkev. V času reform Jožefa II. leta 1784 je bil samostan razpuščen. Po 114 letih, leta 1898, so se beli menihi vrnili v Stično.  Stična je znova verski in odličen kulturni center z zbirko verskega muzeja. V muzeju sta predstavljena zgodovina krščanstva v Sloveniji in razvoj cistercijanov, posebej je postavljena kulturnozgodovinska zbirka. Obiskovalci si radi ogledajo galerijo slikarja patra Gabrijela Humka in spominsko razstavo patra in zeliščarja Simona Ašiča.

Ocena:
Zgornje Jezersko

Sankališče jezersko- Mali vrh

info@feelgreen.si http://www.jezersko.info/sankanje.html 031 203 930 po dogovoru, od 10h do 22h

Z atraktivnimi terenskimi vozili vas odpeljejo na start proge, kjer se vam ponuja prekrasen pogled na Jezersko, kar je lepa popotnica za uživaški spust v dolino. Na startu proge prejmete ene najboljših športnih sank; na voljo so vam tako eno- kot dvosede sanke, primerne za otroke, družine, nepozabno zaljubljene pare in tiste, ki ste željni več adrenalina. Pred samim spustom vas inštruktor seznani s pravili sankanja in vedenjem na progi, na cilju proge pa vam  postrežejo s čajem. Vsem, ki se boste odločili za nočno sankanje, priskrbijo tudi čelne svetilke.

Proga je nadvse primerna predvsem za otroke in odrasle, ki si želijo varnega sankanja. Za sankanje ne potrebujete predhodnega znanja.

Ocena:
SI-4220 Škofja Loka

Sankališče Mišouh

info@misouh.si http://www.misouh.si/ 041-583-900, 041-774-527 nočno sankanje: od 17-22 ure; dnevno: po dogovoru

Sankališče Mišouh se nahaja samo pol ure vožnje iz Ljubljane (25km) proti Škofji Loki in nato proti Železnikom. Pri gostilni Pr’ Birt – na levi strani (6 km iz Škofje Loke) bodite pozorni na most čez reko Soro, ki je 50m naprej v isti smeri vožnje, na desni strani ceste. Prečkajte ga in ste na cilju. Poleg parkirišča je gostinska brunarica, kjer se obiskovalci javijo vodji sankališča. Tam dobijo vse potrebne napotke za sankanje. Med tednom je dnevno sankanje organizirano za prej najavljene skupine vsaj 20 ljudi. Med zimskimi počitnicami, ter soboto in nedeljo je sankanje tudi za posameznike. Od 9h-13 se obiskovalci na vrh odpravijo peš. Sanke lahko najamejo pri njih. Od 13h-16h je organiziran prevoz z sanmi za 20 oseb ali traktorskim vozom. Trajanje ene vožnje: 45 min. Nočno sankanje poteka od 17-22 ure. Sankače odpeljejo na vrh sankališča. Tam prejmejo čelno svetilko in sani. Okrepčajo se s toplim napitkom. Po kratki šoli sankanja in navodilih za varno sankanje se ob soju bakel spustijo v dolino. Cilj je ob gostinski brunarici (na parkirišču). Trajanje ene vožnje: 1 ura. Zelo zabavno in primerno za družinski izlet. 

 

 

Ocena:
Ljubljana

Slovenski etnografski muzej

etnomuz@etno-muzej.si http://www.etno-muzej.si 01/ 300 87 00 torek - nedelja: 10.00 - 18.00; vsako prvo nedeljo v mesecu prost vstop

Slovenski etnografski muzej je muzej "o ljudeh, za ljudi", muzej kulturnih istovetnosti, prostor dialoga med preteklim in sedanjim, med svojo in drugimi kulturami, med naravo in civilizacijo. Ponuja lepo priložnost za družinski izlet, ki vas bo popeljal v tradicionalno kulturo na Slovenskem in ponekod na tujem.

Kot osrednji etnološki muzej s slovenskimi in zunajevropskimi zbirkami s področja materialne, socialne in duhovne kulture skrbi za njihovo ohranjanje, preučevanje, spoznavanje in razumevanje.

Prek letnega cikla razstav in drugih prireditev - slovenskih (zamejskih, izseljenskih), drugih evropskih in zunajevropskih, bogatih izobraževalnih programov in publikacij predstavlja in sporoča védenja o tradicijski kulturi na Slovenskem in o kulturah nekaterih drugih ljudstev sveta; o materialni kulturni dediščini vsakdanjih in prazničnih načinov življenja ter o neoprijemljivi dediščini znanj, vrednotenj, tehnik, modrosti in ustvarjalnosti v slovenskem etničnem prostoru, v diaspori in drugod.

Za otroke in odrasle v ateljejih pripravljajo raznovrstne delavnice, kjer se lahko poučite o tradicionalnih slovenskih obrteh in tudi sami izdelate katerega od izdelkov. 

Ocena:
1242 Stahovica

Smučišče Velika Planina

info@velikaplanina.si http://www.velikaplanina.si/Zimske-aktivnosti/Smucanje 01 832 72 59, 031 680 862 Vozni red nihalke od pon do ned: 8.00 - 18.00 h

Smučišče se razprostira na višini med 1412 in 1666 m ter ponuja 3 km smučarskih prog, od katerih večina sodi med srednje zahtevne proge. Ravno zaradi svojih terenov je planina že nekaj let poznana kot priljubljeno družinsko smučišče v bližini Ljubljane. Ljubiteljem smučarskih radosti sta poleg dvosedežnice Šimnovec na voljo še dve vlečnici, poskrbljeno pa je tudi za pestro dodatno ponudbo ob samem smučišču. Tik ob vznožju dvosedežnice Šimnovec se nahaja vlečnica Jurček, ki je namenjena najmlajšim ter smučarjem začetnikom. V bližini se nahaja manjši poligon za sankanje. Primerno za enodnevni izlet ali večdnevno počitnikovanje!

Ocena:
1353 Borovnica

Tehniški muzej Slovenije

info@tms.si http://www.tms.si 01 750 66 70 torek–petek 8.00–16.00 , torek–petek (julij, avgust) 10.00–18.00, sobota 9.00–17.00, nedelja in prazniki 10.00–18.00

Tehniški muzej Slovenije ima več kot 6000 m² razstavnih površin v kartuzijanskem samostanu Bistra v Bistri pri Vrhniki. Na ogled ponuja zanimive stalne zbirke s področja kmetijstva, prometa, gozdarstva, lesarstva, lovstva, ribištva, tekstila, tiskarstva in elektrotehnike. Organizira tudi različne dogodke, eksperimente, delavnice. To je lahko zelo poučen, tudi zabaven izlet za vso družino!

Ocena:
Ljubljana

Turistična kmetija pri Lazarju

info@pri-lazarju.si http://www.pri-lazarju.si/ 041 807 146 Petek, sobota, nedelja od 8h do 22h

Turistična kmetija pri Lazarju je kmetija s smislom za naravo, kot sami pravijo. Za vas organizirajo tako izletniški kot stacionarni turizem. Ponudba pijač, kosil, organizacija piknikov in možnost nočitev – vse to in še več vam ponuja Turistična kmetija pri Lazarju, kjer lahko v mirnem okolju uživate z družino in prijatelji. Otrokom je na voljo preživljanje počitnic, kjer lahko spoznavajo živali – ovce, koze, prašiče, pse, naravo, zdravo prehrano, ekologijo in življenje na kmetiji.

Ocena:
Škofljica

V pravljici

vpravljici@gmail.com http://vpravljici.puzl.com/kdo-smo +386 (40) 610 140 po dogovoru - vedno

V pravljici

Na kmetiji v Škofljici družina »sedmih veličastnih« piše svojo pravljico. Družina Lavrič, ki jo sestavljata mama in oče ter njunih pet otrok na kmetiji »prispevajo vsak svoj kamenček v mozaiku Pravljice«. V svojo družbo vabijo vse željne narave, radosti, druženja z domačimi živalmi, ustvarjanja, in še in še. Za družine in otroke nudijo družinske pravljične vikende, pravljične tabore, kuharske tabore in pravljična praznovanja rojstnih dni. Lahko jih obiščete tudi le za en sam dan, vsakega so veseli, saj pravijo:  »V pravljici lahko zdaj vsak najde zase tisto kar potrebuje, na način kot je za njega najbolj primerno: sprostitev, spoznanje, navdih in moč za akcijo. Pridite in se nam pridružite na poti življenja in spet boste našli svojo pravljico, ki jo je vredno živeti.«

Ocena:
Kamniška Bistra

Velika planina

info@velikaplanina.si http://www.velikaplanina.si 01 832 72 59, 031 680 862 Obratovanje naprav od 14.6.2013 dalje; nihalka: 8.00-18.00 (vsako polno uro od pon. - četr.),8.00-20.00 (pet. - ned.)

Velika planina  je največja visokogorska pašna planina na Slovenskem. Na njej so pastirji zgradili več pastirskih naselij z več kot sto pastirskimi kočami posebne oblike, ki so med največjimi ohranjenimi v Evropi. Na planoti sta tudi naravni znamenitosti, imenovani Velika in Mala Vetrnica. Naselje posebej zaživi v mesecu juniju, ko koče zapolnijo pastirji, ki s svojo živino ostanejo na paši vse do meseca septembra. Z veseljem vas povabijo na pokušino domačih mlečnih dobrot ali na pravo pastirsko malico - kislo mleko in žgance. Preskarjev muzej se nahaja v pastirskem naselju in je odprt vsak dan v času pašne sezone. Prepoznavna je že njegova zunanjost, saj se kot majhna, siva pastirska bajta nahaja v kamnitem odseku v naselju. Posebnost družinskega izleta dajeta vožnja s sedežnico ali nihalko!

Spodnja postaja nihalke na Veliko planino se nahaja v Kamniški Bistrici, le 3 km pred koncem te doline. Iz mesta Kamnik je oddaljena 10 km.

Ocena:
Ljubljana

Vodno mesto Atlantis

vodnomesto@btc.si http://www.atlantis-vodnomesto.si 01 585 21 00 ponedeljek - četrtek: od 9.00 do 21.00 ure; petek - nedelja in prazniki: od 09.00 do 22.00 ure

Spust po toboganu, ki vam požene kri po žilah, in osvežujoč pljusk v bazen, trenutki preprostega uživanja na valovih, navdušujoče plavanje s tokom skozi podzemno jamo, uživanje v razkošju whirlpoolov ... Zveni zanimivo? Najmlajši obiskovalci vodnega mesta se lahko zabavajo v dveh bazenih, ki sta namenjena otrokom različnih starosti in še bi lahko naštevali. Za družine so na voljo tudi družinski paketi s kosilom ali brez. Odkrijte Svet doživetij in se odpravite na pravi kopalni izlet za otroke in odrasle kar sredi mesta, v BTC City Ljubljana.

Ocena:
Logatec

Vojni muzej

- http://www.logatec.si 01 754 27 81 ob nedeljah od 10. – 12. ure; oziroma po predhodni najavi za skupine.

Vas zanimajo vojaške in vojne dogodivščine? Potem je družinski izlet v Vojni muzej Logatec za vas prava izbira. Muzej je po bogastvu gradiva izjemen. Predstavlja vojno in vojaško zgodovino Slovencev in slovenskega ozemlja od kamnite sekire preko keltskega in rimskega obdobja, srednjega veka ter I. in II. svetovne vojne - vse do vojne za samostojno Slovenijo in razvoja nove Slovenske vojske. Posebnost muzeja je zbirka več kot 2800 odlikovanj z vsega sveta.

Posebna celota je prva svetovna vojna. Med granatami je tudi ena izmed 305 mm granat, ki so jih leta 1999 potegnili iz Soče. Razstavljenih je več kot 700 avstroogrskih znakov enot, bojišč in patriotskih motivov, kar predstavlja največjo tovrstno zbirko na Slovenskem. Drugo svetovno vojno predstavlja orožje sil osi zaveznikov, med drugim tudi nemška jurišna puška iz leta 1944 in partizanska puška z vrezanim znakom srpa in kladiva na kopitu

Ocena:
Ljubljana

Železniški muzej Slovenskih železnic

- http://www.slo-zeleznice.si/podjetje/onas/zelezniskimuzej 01 29 12 818 vse dni razen ponedeljka od 10:00 do 18:00,

V osrednjem objektu, rotundi, je na ogled del zbirke parnih lokomotiv in drugih muzejskih vozil. Stalna razstava drugih ključnih strok, potrebnih, da železnica lahko deluje, je v bližnjem pomožnem objektu rotunde. Tu je mogoče v prvem prostoru podoživeti ozračje prometnega urada manjše železniške postaje iz zadnjih let avstro-ogrske monarhije, ki je opremljen z vsemi potrebščinami za izvajanje prometa in prodajo vozovnic. V drugem prostoru je devet tipov tirnih polj iz različnih obdobij in železniških uprav, kakor so se pač menjavali oblastniki pri nas. Mala tirna vozila, drezine, ki stojijo na njih, so nekoč služila nadzornikom proge in vzdrževalcem. O nekdanjem težavnem vzdrževanju pričajo ročna orodja in pripomočki. Razvoj železniškega omrežja na Slovenskem je predstavljen s sedmimi zemljevidi iz različnih časovnih obdobij, ob katerih kot priče iz preteklosti stojijo stari železniški mejniki.Če ste ljubitelji tehnike, je to pravi izlet za vas.

Ocena:
Ljubljana

ZOO Ljubljana

info@zoo.si http://www.zoo.si 01 2442 188 jan, feb, nov, dec 9h-16h; mar, okt 9h-17h; apr-sep 9h-18h; maj, jun, jul, avg 9h-19h

V Živalskem vrtu Ljubljana si lahko ogledate domorodne in tujerodne živali v naravnem okolju krajinskega parka Tivoli - Rožnik - Šišenski hrib. V živalskem vrtu prevladujejo sesalci in ptiči, gojijo pa tudi plazilce, dvoživke in nekaj vrst žuželk, pajkov in polžev. Skupaj 500 osebkov + žuželke, ki jih uvrščamo v 119 vrst in 14 pasem.
V ZOO Ljubljana organizirajo pestro paleto "dogodivščin z živalmi", na katerih lahko nekatere živali pobožate, druge opazujete in izveste o njih marsikaj zanimivega. Ne zamudite hranjenja morskega leva, slona, medveda in drugih živali, ki jih hranijo po ustaljenem urniku. Na voljo pa so tudi različni programi, kot so praznovanje rojstnega dne, počitnice, nočno vodenje, taborjenje, oskrbnik za en dan, kuponi za hranjenje živali in srečanje z oskrbnikom idr.
To je zmeraj nepozabni družinski izlet.

Ocena:
Horjul

ZOO Park Rožman

zoo.park.rozmanec@gmail.com http://www.zoopark-rozman.si/ 041/234-719 Marec, oktober, november: 10:00 - 16:00;maj - avgust: 10:00 - 20:00; april, september: 10:00 - 18:00; dec.-feb.: ob vikendih

ZOO Park Rožman je manjši, prijazen in odprt park do vseh obiskovalcev. V parku omogočajo zelo neposreden stik ljudi in živali, s tem pa tudi mnogo boljše spoznavanje in predstavitev živali, kar pomeni zanimivo destinacijo za družinski izlet. Na željo obiskovalcev nudijo voden ogled z dodatnimi informacijami, saj ima vsaka žival svojo zgodbo.

Ocena: