Notranjska

Cerknica

Čebelarska učna pot na Cerkniškem jezeru

031 610 368 ali 041 657 297 po dogovoru

Čebelarska učna pot na Cerkniškem jezeru je speljana na otoku Goričiča sredi skrivnostnega in spreminjajočega se Cerkniškega jezera. Opremljena s tablami s poučno vsebino nudi osnovna znanja o čebelji družini, življenju čebel, hrani čebel, čebeljih pridelkih, boleznih čebel, zgodovini čebelarstva, medovitih rastlinah in kaj mora vedeti mlad čebelar. Čebel ne spoznavamo le z besedili in nalogami, ki jih dobimo na koncu učne poti, spoznamo in proučujemo jih v naravi pred čebelnjakom, na izletni deski pred žrelom panja v notranjosti na satovju v bivališču in zunaj njega.
Kržna pot je dolga 250 m in ima 13 vsebinskih točk. Potreben čas za ogled je 1,5 ure.    
Začetek poti: Pretržje (med Dolenjim Jezerom in Otokom) pri društvenem čebelnjaku Čebelarskega društva Cerknica

Ocena:
Cerknica

Cerkniško jezero

info@notranjska.eu http://www.notranjski-park.si

Presihajoče Cerkniško jezero je velika svetovna atrakcija in odlična izbira za družinski izlet. Kadar je jezero polno vode, ga zlahka najdete, saj meri do 29 km² in je največje v Sloveniji. Na svetu morda ni jezera, ki bi ponujalo toliko različnih vtisov kakor ravno Cerkniško jezero. Na njem lahko opazujete ptice, preizkušate svojo ribiško srečo, lovite ravnotežje na zamrznjenih ledenih ploskvah, zaužijete lepoto sončnega vzhoda in še bi lahko naštevali.
Vendar pa se rado tudi zgodi, da stojite na jezeru in ga ne vidite. Takrat se razkrijejo s pisanim cvetjem posejani mokrotni travniki in osupljivi požiralniki.

Ocena:
Pivka

Ekomuzej Pivških presihajočih jezer

pivskajezera@pivka.si http://pivskajezera.si 031 775 002 vse leto, potrebna najava

Ekomuzej Pivških presihajočih jezer pričara igro narave v besedi in sliki, tudi v času, ko jezera izginejo in ozelenijo. Prikaže lastnosti krasa, opiše vpliv vode na našo apnenčasto podlago ter življenje človeka s to pokrajino. V muzeju lahko spoznate prebivalce tega območja, tako v vodi, na mokrih in suhih travnikih ter v gozdovih Javornikov, ki so kot streha, katere žleb je na eno stran speljan v Pivško pokrajino, na drugo stran pa na Cerkniško polje s Cerkniškim jezerom. Ekomuzej odkriva podrobnosti o kraških pojavih, jezerih ter biotski pestrosti. Poleg tega je ekomuzej točka, od koder se lahko odpravite na izlet po gozdnih poteh, na pohodniške hribe v okolici, najbližja je Sv. Trojica, ali pa vam bo vodnik v ekomuzeju dal kak namig za ostale turistične točke in vas usmeril dalje po Zelenem krasu. Pot pod noge in na družinski izlet kraških znamenitosti.

Ocena:
Cerknica

Izletniška kmetija Kontrabantar

01 709 22 53, 031 360 773 vse leto – potrebna predhodna najava (med 10. in 20. avgustom zaprto)

Izletniška kimetija Kotrabantar leži v bližini Cerkniškega jezera, zato vas lahko gospodar z lojtrnikom, kočijo ali sanmi popelje do jezera ali okoli njega, v poletnem času pa si lahko privoščite tudi piknik pod kozolcem in prenočitev na seniku. Na voljo so tudi pohodi s konji. Po predhodnem dogovoru vam pripravijo tudi okusen domač obrok. Kaj še hočete več za odličen družinski izlet?

Ocena:
Pivka

Kamnoseška učna pot na Kalu pri Pivki

tomaz.avsec@gmail.com http://pivskajezera.si/zanimivosti/kultura 040 805 911 voden ogled po predhodni najavi

V vasi Kal je kamnoseštvo prisotno že več kot 300 let. Domačini so uredili Kamnoseško učno pot, ki zajema dva kamnoloma, apnenico, staro kamnoseško delavnico, cerkev sv. Jerneja, Jerčinovo in Šobčevo domačijo, okolje kapelice in znamenja ter štirno. Blizu vasi, pod Osojnico, se nahajata dva kamnoloma, Hrvatov in Avscov preht, od katerih je prvi opuščen, slednjega pa uporabljajo še danes. V preteklosti so ravno kamnolomi narekovali razvoj vasi. Enega vrhuncev kamnoseške dejavnosti preteklih časov predstavlja vodni zbiralnik iz druge polovice 19. stoletja, ki mu v vasi rečejo štirna. Skoraj pravilne krožne oblike, grajen iz klesanih kamnitih rezanih blokov v gornjem premeru meri kar 17 m, v globino pa 9 m, je edinstveni tovrstni primerek ljudske gradnje v Sloveniji. Sprehajalna pot, na kateri boste obiskali devet točk, traja dve uri in pol. Poučen družinski izlet v osrčju Krasa.

Ocena:
Cerknica

Kmetija odprtih vrat Levar

kmetija.levar@gmail.com 01 709 19 14, 041 504 375 Vse dni v letu.

Kmetija odprtih vrat Levar je le 300 metrov oddaljena od Cerkniškega jezera. Je nepozaben izlet za vso družino, saj vas gospodar okoli jezera popelje z lojtrnikom. kadar je jezero suho, pa vas popelje po njegovem dnu, ob vrtačah. Na kmetiji lahko zajezdite  konjička, si ogledate domače živalice, kot so jagenjčki, kokoške, zajčki, se igrate s prijaznim psičkom, ki ob harmoniki tudi zapoje, ter mucem Murijem. V poletnem času nudijo spanje na seniku ali v šotoru, poskusite pa lahko tudi okusne tradicionalne notranjske dobrote.

Ocena:
Grahovo

Kmetija z nastanitvijo Tekavča ograda

tekavca.ograda@gmail.com http://www.tekavca-ograda.com 01 709 21 91, 051 261 322 Vse dni v letu.

Kmetija  z nastanitvijo Tekavča ograda leži na samem na deželi, obdana je z veliko gozda, otroci in odrasli pa lahko pobliže spoznate številne domače živali, kot so krave, konja, psa, mačke, kokoši, občasno pa se kmetiji pridružijo tudi prašički. Ogledate si lahko razna kmečka opravila, pri nekaterih pa se lahko tudi sami preizkusite. Na voljo sta igrišči za nogomet in košarko, lahko se preizkusite v streljanju z lokom, najamete kolesa, si priredite piknik v naravi, veliko pa je kotičkov tudi za sprehajanje in še kaj se najde. Na družinskem izletu na kmetiji vam zagotovo ne bo dolgčas.

Ocena:
1384 Grahovo

Križna jama

krizna_jama@yahoo.com http://www.krizna-jama.si 041 632 153 Za obisk je potrebna rezervacija.

Križna jama na vzhodni strani Cerkniškega jezera slovi predvsem kot bogato najdišče kosti izumrlega jamskega medveda. Osem kilometrov dolgi rovi so polni kapniškega okrasja, tu pa je tudi 50 podzemnih jezer, skozi katera se preliva kristalno čista voda. Enourni ogled suhega dela in vožnja s čolnom po prvem jezeru je primerna za večje skupine, štiriurni ogled s čolnom čez 13 jezer pa za največ štiri osebe. Posebna atrakcija družinskega izleta: ogled kosti izumrlih jamskih medvedov, vožnja s čolnom po enem ali pa celo po trinajstih podzemnih jezerih.

Ocena:
1386 Stari trg pri Ložu

Lovska zbirka in Polharski muzej

- http://- 01 705 75 16, 031 288 470 od 27. aprila do 30. oktobra: nedelja in prazniki od 10.00 ure do 13.00 ure in od 15.00 ure do 18.00 ure.

Lovska zbirka in Polharski muzej  je na ogled v pristavi gradu Snežnik. Zbirka vsebuje trofeje avtohtone divjadi snežniško javorniškega masiva in Cerkniškega jezera. Polharski muzej je originalen prikaz načina življenja, lova na polhe in njegove uporabe v gospodarske in prehrambene namene nekoč in danes. V polharskem muzeju se lahko poučimo o tradicionalnem lovu na polhe, ki je na tem območju omenjen že v trinajstem stoletju in je še vedno aktualen in živ. Zanimiv izlet za družine.

Ocena:
6230 Postojna

Modrijanova domačija

sales@postojnska-jama.si http://www.postojnska-jama.eu 05 700 01 00 odprto od aprila do oktobra

Če se odpravljate na družinski izlet v okolico Postojne, je vredno obiskati Modrijanovo domačijo, ki leži malo pred ponorom reke Pivke pri vhodu v Postojnsko jamo. Na domačiji je na ogled vodni mlin, kakršnih je bilo še pred desetletji na Pivki veliko, Modrijanov mlin pa je zadnji v Pivški kotlini, ki je prenehal z mletjem leta 1972. Ob mlinu se nahajata tudi žaga, ki je obnovljena po vzoru starih notranjskih žag, in stanovanjsko poslopje. V mlinu je predstavljeno delo mlinarja, v pritličju stanovanjske hiše pa vam postrežejo z domačo malico, svežim domačim kruhom, slastnim pršutom, sirom, kozarcem vina in z domačim pecivom. V poletnih mesecih vam z dobrotami postrežejo tudi v senčnem vrtu Modrijanove domačije.

Ocena:
Cerknica

Muzej Cerkniškega jezera Kebe

jezerski.hram@siol.net http://jezerski-hram.si 01 7094 053, 041 561 870 vsaka sobota ob 15. uri (od 1. aprila do 31. oktobra), za skupine potrebna predhodna najava

Spoznavanje svetovne atrakcije - presihajočeva Cerkniškega jezera je lahko odličen družinski izlet. V muzeju je Cerkniško jezero predstavljeno z živo maketo, ki vas popelje po naravi v in ob jezeru. Ob strokovni razlagi natančno spoznate delovanje vodnega sistema jezera. Za še večje doživetje jezera je na ogled tudi multimedijska predstavitev v štirih letnih časih z naslovom »Jzeru je jzera nej«. V Etnološkem parku Cerkniško pa si lahko pogledate bogato kulturno dediščino območja Cerkniškega jezera.

Ocena:
Stari trg pri Ložu

Muzej grad Snežnik

info@nms.si http://www.nms.si info@nms.si april-september: vsak dan od 10. do 19. ure; oktober-marec: vsak dan, razen ob ponedeljkih, od 10. do 17. ure

Grad snežnik - beli grad, ki se tiho zrcali v izvirski vodi ribnika z racami mlakaricami, kleni in potočnimi postrvmi, je obdan z velikim parkom z drevoredi in jasami. Okolica je očarljiva v vseh letnih časih, tudi pozimi.  Mimo gradu sta speljani evropska pešpot E6 in pohodniška Krpanova pot. Pokrajina vabi h kolesarjenju in ježi, nedaleč je Križna jama. Sprehod skozi štiri grajske etaže nam pričara vzdušje izpred stotih in več let, saj so grajske sobe še vedno opremljene s pristnim pohištvom in drugo opremo iz druge polovice 19. stoletja. Posebnost muzejskega gradu Snežnik je soba v egipčanskem slogu iz začetka 20. stoletja. Družinski izlet, ki bo navdušil ljubitelje zgodovine in narave.

Ocena:
Postojna

Muzej Krasa

info@notranjski-muzej.si http://www.muzejkrasa.si/ 041 313 179 od torka do nedelje med 10. in 18. uro ter ob četrtkih do 20. ure

Muzej krasa je osrednja slovenska razstava, ki je popolnoma posvečena predstavitvi zgodovine in sedanjosti tega svetovnega fenomena. Obiskovalce vseh starosti čaka sodobno organizirana zbirka informacij, podob, predmetov in neposrednih izkustev.

Prvo nadstropje razstave je namenjeno dinamični predstavitvi krasa – od potovanja v preteklost in razkrivanja ključnih dejavnikov, ki so omogočili nastanek krasa, do kronološkega pregleda njegovega tisočletnega razvoja ter predstavitve ključnih kraških območij v Sloveniji in z njim povezanih pojavov.

Celotno drugo nadstropje razstave je namenjeno najbolj atraktivnemu kraškemu pojavu - kraški jami. Skrivnostna podzemna prostranstva so predstavljena kot pribežališče ledenodobnih živali, kot bivališča naših prednikov, kot skrivališča zakladov, pa tudi kot velik navdih sodobnega človeka na področju športnega in raziskovalnega jamarstva.

Ocena:
1382 Begunje pri Cerknici

Naravoslovna učna pot Menišija

- http://- Vodenje: 01 705 6279, g. Janko Košir, tel. 031 599 523 po dogovoru

Na naravoslovno pot Menišija se lahko podajo vsi, tudi družine z majhnimi otroki, saj je dolga le 3 km in poteka po blagem gričevnatem terenu, spelajna je krožno. Med devetimi znamenitostmi s poučnimi tablami (vsebinskih točk je skupaj 9) priporočamo ogled Gabrovške pozemne jame ter pitje zdravilne vode iz izvira Brejnica, po kateri menda postanete lačni. Od vseh znamenitosti pa je največ vreden sprehod po prostranih meniševskih gozdovih in drevoredih, ptičje petje in na tisoče zvezdic na nočnem nebu. Nepozaben družinski izlet v naravi!

Zapustite avtocesto na izstopni postaji Unec, se peljete skozi Rakek do Cerknice, nato levo proti Begunjam in nato še enkrat levo skozi vas Bezuljak do vasi Dobec. In že ste pri slikovitem vodnjaku s kapelico, na izhodišču menišijske naravoslovne poti.

Ocena:
1380 Cerknica

Naravoslovna učna pot Rakov Škocjan

h.rakovskocjan@gmail.com http://- 05 709 3461, 05 700 0610 prost dostop; vodenje po dogovoru

Naravoslovna pot je speljana po enkratni kraški dolini Rakov Škocjan in predstavlja naravne zanimivosti, kot so številni kraški izviri, dva naravna mostova, udornice, jame, pestro rastlinstvo in živalstvo ter kulturno dediščino ob Raku. Pot je opremljena s tablami s poučno vsebino - kar 16 vsebinskih točk. Dolžina poti je 3 km, za povratek potrebujete še dodatna 2,5 km. Začetek poti je Mali naravni most, konec pa ruševine cerkvice sv. Kancijana na Velikem naravnem mostu. Dostop je s ceste Postojna – Unec in iz Podskrajnika skozi Zelše. To je nepozaben izlet za vso družino!
Za vodenje pokličite.
 

Ocena:
6230 Postojna

Notranjski muzej Postojna

info@notranjski-muzej.si http://www.notranjski-muzej.si 05 721 10 90 Maj-september: vsak dan od 11. do 18. ure, oktober-april: petek, sobota, nedelja med 11. in 15. uro

V muzeju srečate mogočno okostje jamskega medveda, ki je izumrl pred približno 20.000 leti. Preparirani rjavi medved, še pred nedavnim prebivalec notranjskih gozdov, pa sodi med največje živeče evropske kopenske zveri. Lahko ju boste primerjali ter se seznanili z njunimi podrobnostmi in razlikami. Razstava "Živi svet podzemlja" nas popelje v temni in skrivnostni svet jamskih živalic. Na zanimivi predstavitvi se boste srečali s temi majhnimi prebivalci podzemlja, ki živijo brez svetlobe in z največjo med njimi – človeško ribico. Izlet v muzej si boste zapomnili še po marsikateri drugi zanimivosti. 

Ocena:
6250 Ilirska Bistrica

Novakova kmetija

natasa.dovgan@siol .net 05 714 59 87, 051 332 973 odprta po predhodni najavi

Novakova domačija je pomembna etnološka posebnost občine Ilirska Bistrica, saj predstavlja tradicijo mlinarstva na tem območju. Priča pa tudi o kulturi življenja ljudi v prejšnjih stoletjih, v notranjosti je namreč še ohranjeno staro ognjišče - črna kuhinja. Lastnik pa je obnovil tudi mlinsko kolo in notranjost mlina. Kmetija obsega 5 ha strnjenih obdelovalnih površin, od tega je 0,5 ha travniškega nasada, ostalo so njive in travniki. Imajo tudi urejene prostore za piknik, zato kar vabi na družinske izlete.

Ocena:
Postojna

Otoška jama

sales@postojnska-jama.si http://www.postojnska-jama.eu 05 700 01 00 po dogovoru od maja do oktobra

Otoška jama leži pri vasi Veliki Otok ob cesti Postojna – Predjama. Suha, vodoravna kapniška jama, je bila nekdaj eden od vhodov v postojnski jamski sistem. Veliki rovi Otoške jame so nadaljevanje Zgornjega Tartarja iz Postjnske jame, le da je povezava zaradi podorov prekinjena. Zaradi edinstvenih lepot je bila Otoška jama v preteklosti večkrat prizorišče snemanja filmov domačih in tujih filmskih mojstrov.Turistični del je dolg 600 metrov. Ogled traja 45 minut.

Ocena:
Pivka

Park vojaške zgodovine Pivka

tank.pivka@siol.net http://www.parkvojaskezgodovine.si 05 7212 180 , 031 775 002 maj: sob, ned, prazniki in v času šolskih počitnic 10:00-17:00; jun: vsak dan 10:00-17:00; jul: vsak dan 10:00-18:00

Park vojaške zgodovine Pivka je muzejsko doživljajsko središče, ki obiskovalcem ponuja edinstven vpogled v bogato vojaško-zgodovinsko dediščino strateško izjemno pomembnega območja današnje Slovenije. V Parku tako domuje ena največjih tankovsko-artilerijskih zbirk v tem delu Evrope. Poleg topov, tankov in številnih preostalih oklepnih vozil so razstavljeni tudi zanimivi eksponati iz časa slovenskega osamosvajanja, kot je na primer helikopter gazela TO-001 Velenje. Največ zanimanja pa med obiskovalci vsekakor vzbuja diverzantska podmornica P-913, ki si jo je moč ogledati tudi v notranjosti, ter tako spoznati in podoživeti skrivnostni svet podmorničarjev. Zelo poseben izlet za vso družino.

Ocena:
Postojna

Pivka jama in Črna jama

info@postojnska-jama.si http://www.postojnska-jama.si 05 700 01 00 Junij, september: po predhodnem dogovoru; julij, avgust: vsak dan ob 11.00 in 14.00

Črna in Pivka jama sta del postojnskega jamskega sveta in dobra izbira za atraktiven družinski izlet. Pivka jama ponuja enkraten vpogled v pod¬zemsko strugo reke Pivke in je edino mesto v celotnem jamskem sistemu, kjer je možen ogled vodnih rovov. Sprehod skozi jamo razkriva skrivnost nastanka podzemnih rovov in čudovit prikaz moči tekoče vode. Skozi umeten rov se obiskovalci podajo v Črno jamo, kjer na temnih kapnikih čudovito zažarijo tisoči drobnih kristalčkov, ki pogledu dodajo pridih čarobnosti. 

Ocena:
Postojna

Postojnska jama

vida.vodopivec@postojnska-jama.eu http://www.postojnska-jama.eu/ 05 700 01 00, 05 700 01 01

Svetovno znana Postojnska jama je atrakcija za celo družino in zmeraj nepozaben izlet. Nič manj kot po stalaktitih, stalagmitih, baldahinih in zavesah je jama znana po človeški ribici, okolica jame pa po Predjamskem gradu. Vožnja z vlakcem bo navdušila najmlajše!

Ocena:
6230 Postojna

Predjamski grad

sales@postojnska-jama.si http://www.postojnska-jama.eu 05 700 01 00 Januar- marec, november, december: 10.00–16.00; april, okt.: 10.00-17.00; maj, junij, sep.: 9.00–18.00, julij, av.: 9.00-19.00

Predjamski grad, le 10 km oddaljen od Postojnske jame, že več kot 700 let kraljuje v 123 m visoki skalni steni, mogočen, izzivalen in nepremagan.  Pravšnje domovanje drznega, svojeglavega in upornega viteza Erazma Predjamskega iz 15. stoletja. Med zanimivejšimi deli gradu so bivanjski prostori, kapela in ječa, pri opremi pa prednjačijo nekateri kosi orožja, oljne slike in Pietà iz leta 1420. Iz grajske stavbe vodi mostovž do zavetja v duplini, kjer je v skalni steni opazovalnica s prelepim razgledom na okolico. Tu lahko vidite še vodnjak in vhod v legendarni Erazmov rov. Od maja do oktobra pa lahko obiščete slikovito Jamo pod Predjamskim gradom, ki velja za drugo najdaljšo slovensko jamo. Nepozaben družinski izlet!

Ocena:
Postojna

Pustolovski park Postojna

info@pustolovski-park-postojna.si http://pustolovski-park-postojna.si 040 567 046 6.4.-29.6. in 2.9.-29.9.: sob, ned, prazniki 11.00-18.00; 30.6.-1.9.: vsak dan 10.00-20.00; 30.9.-27.10.: sob, ned 11.00-17.00

Tako kot očaki v živalskem svetu pokažejo mlajšim, kako se je treba boriti in preživeti, je v sodobnem času to priporočljivo narediti s svojimi najmlajšimi družinskimi člani. Seveda, še preden se odselijo in dobijo službe. Pustolovski park Postojna nudi imenitno lokacijo za super pustolovščino in zabavno preživljanje prostega časa. Zazibajte se kot opica na vrvi in splezajte na hlodove – Pustolovski park Postojna vabi na družinski izlet in zabavo!

Ocena:
Kočevje / Unec

Rdeča kapica - Uršulin dom

ursulindom@hotmail.com http://freeweb.siol.net/iste/501.html (01) 705 12 59, 041 981 865 od 10.00 do 15.00; po predhodni najavi

V Uršulinem domu vam za nekaj ur oživijo pravljično deželo. Otroke, seveda tudi odrasle, pričaka lovec. Popelje vas po poti od velikega naravnega mosta  do lovske koče. Na poti srečate Rdečo Kapico. Pri malem naravnem mostu izdelate svojo košarico in rožico za babico. Pot nadaljujete proti lovski koči. Tam vas čaka babica s sladkim presenečenjem. V zahvalo za njen trud, ji najdete izgubljeno skrinjico in kanglico za mleko. Ko se vrnete z orientacijskega pohoda, vas pri babici že čaka volk... Po kosilu si lahko ogledate lutkovno predstavo o Rdeči Kapici, ki jo igra Boštjan Sever. Po predstavi lahko sledita še dve delavnici - plesna in ustvarjalna. Celoten program je lahko celodnevni družinski izlet, nepozaben za otroke.

Ocena: