Koroška

2392 Mežica

Čebelarska zbirka Mežica

cebelarska.zbirka@mezica.si http://www.czm.si (0)2 82 79 360 ali izven obratovalnega časa: (0)2 82 79 362/ 350 Sreda, petek in sobota: od 8. do 16. ure; ponedeljek, torek, četrtek in nedelja: zaprto.

Zgodovinsko podobo in turistično ponudbo Občine Mežica dopolnjuje stalna razstava, posvečena čebelarski dediščini Mežice in Koroške. V nekdanjem Gutenbergerjevem mlinu v centru Mežice je na ogled zbirka, s katero predstavljajo čebelarjenje v Mežici in njeni okolici. Ogledate si lahko bogato dediščino, ki so jo zapustili zavzeti čebelarji: panjske končnice, opremo, orodje in izčrpno arhivsko gradivo. Dobra ideja za družinski izlet po Mežici in spoznavanje čebelarjenja.

* Izven obratovalnega časa je ogled možen za skupine nad 5 oseb po predhodni najavi. 

Ocena:
2381 Podgorje pri Slovenj Gradcu

Čebelarstvo – kmetija Repas

- http://- 02 885 80 60, 041 330 188 po predhodni najavi

Kmetija Repas, ki leži na nadmorski višini 500 m, je prav gotovo zelo zanimiva za družinske izlete, ko si želite od blizu ogledati čebelnjak in spoznati čebelarsko opremo ter preživeti prijazen dan v sadovnjaku in spoznati postopke  predelave sadja. Gostitelji so znani po odličnem domačem medu in raznolikih vrstah žganj. V njihovi medeni zbirki boste tako odkrili cvetlični, gozdni, kostanjev in akacijev med, posebnost v ponudbi pa sta kremni med in med s suhim sadjem. Pestra ponudba žganj, med katerimi boste našli jabolčno, medeno in brinovo žganje ter medeni liker, navduši še tako zahtevnega ljubitelja in poznavalca. Če želite, se lahko pridružite degustaciji medu, žganja in mošta.
Kmetija je odlično izhodišče za vse ljubitelje pohodništva. Gostitelji priporočajo pohod po Plešivski gozdni poti, ki odpira vrata v čudoviti svet naravnih in turističnih zanimivosti.

Ocena:
2380 Slovenj Gradec

Dežela Škratov

dezela.skratov@gmail.com http://dezelaskratov.wix.com 041 644 749 (Florjana) najavite se

Dežela škratov leži v bližini Slovenj Gradca. Pot, ki poteka po gozdni učni poti do Rahtelovega vrha, kjer vstopite v deželo škratov, je dolga dva kilometra.​ Pri vhodu vas bo pričakal pravi škrat (ali škratica), ki vas bo popeljal na ogled bajeslovnih bitij v škratov gozd. Od žitnih škratov v kašči preko povodnega moža pri ribniku do ajdovske deklice in mimo rudnika do vil. Nazaj grede boste videli tudi škopnika, pri babici pa boste prisluhnili zgodbam iz starih časov. Ob koncu gozda vas bo pričakala pa še divja jaga z divjimi psi. Po ogledu gozda vas bo  škrat peljal še čez travnik do čarovnice Zofke, ki vam bo dala pokusiti tudi njen veleznani črvov sirup. Za konec vas bo škrat sprejel tudi v škratovo druščino.​ Dežela škratov je zanimiva za otroke do 3. razreda in tudi odrasle, saj je vodenje prilagojeno starosti. Privoščite si pravljični izlet!

Ocena:
Šmartno pri Slovenj Gradcu

Ekološko turistična kmetija Lešnik

irma.javornik@guest.arnes.si http://users.volja.net/tk-lesnik/index.htm 041 453 326, 02 88 53 601

Ekološko turistična kmetija Lešnik je idealen izbor za izlet družine z otroki. Ima krasen razgled, leži na samem in je 5 km oddaljena iz Slovenj Gradca (asfaltni dostop). Odlikuje jo zelo dobra ekološko pridelana hrana. Nudi nastantev v apartmaju in sobah ter hrano manjšim najavljenim skupinam. Posebnost je kmečki kamp – urejeno bivanje na kozolcu in možnost apiterapije.  Ima bogato naravno in kulturno dediščino, gojijo pa tudi ljudsko glasbo. 

Ocena:

Evropska pešpot E6

joze.prah@amis.net http://eupoti.com/index.html 041/ 657 560

Slovenska evropska pešpot E6

Je del poti Baltik – Jadran. Poteka s severa na jug Slovenije in se najvišje vzpne na Snežniku in sicer na 1796 m. Prečka Pohorje, Posavsko hribovje in samotna  hribovja slovenskega dinarskega sveta, dokler se prehodno ne konča na obali Jadranskega morja in se nadaljuje šele v Grčiji. Pot je dolga 350 km in jo je možno prehoditi v 14 dneh. Na poti je 39 nadzornih točk in žigov. Pot se v Sloveniji začne na mejnem prehodu Radelj in konča v Strunjanu. Imenuje se Ciglarjeva pot od Drave do Jadrana po Milanu Ciglarju (1923–1977), pohodniku z najdaljnosežnejšim korakom doslej, gozdarju in uredniku Gozdarskega vestnika. Slovenski del E6 je bil uradno odprt 24. 5. 1975 na Mašunu v okviru Tedna gozdov in proslave stoletnice prvega gozdarskega društva na Slovenskem. Slovenska E6 je del evropske pešpoti, ki poteka od Baltiškega morja (Finska) do Egejskega morja, Grčija, in je skupaj dolga 5.200 km. Pot je primerna za celo družino, saj jo je mogoče prehoditi po etapah, ali se ji pridružiti le za en dan. Lahko je enodnevni izlet v neznano ali pa 14 - dnevni dopust za celo družino. Evropske pešpoti so poti za odkrivanje krajev in lastne duše, pa tudi za odkrivanje prijateljstev in krepitev vezi med ljudmi. Evropske pešpoti povezujejo kraje in ljudi. 

Ocena:
Ravne na Koroškem

Grad Ravne

tic.ravne@siol.net http://www.tic-ravne.si 02 870 54 21 po predhodni najavi na telefon 02 82 21 219

Grad Ravne stoji na prodnati terasi nad mestnim jedrom in je star že okoli petsto let. Današnji grad razkazuje neobaročni videz, po zadnji predelavi iz 19. stoletja, sicer pa je stilno neenotna arhitektura rezultat številnih prezidav od pozne gotike do danes. V njem domuje Koroška osrednja knjižnica dr. Franca Sušnika. V grajskih prostorih je ohranjen izjemen fond slikarske dediščine - rezultat likovnih kolonij od leta 1969 dalje. Galerija prireja redne razstave umetniških del in predstavlja alternativne programe pod okriljem ravenskega muzeja, ki ima v njem stalne zbirke iz zgodovine kraja in Mežiške doline. V gradu je razstavljen tudi bogat fond male plastike. 

Ocena:
Mislinja

Huda luknja

speleos.siga@gmail.com; tic@slovenj-gradec.si http://www.speleos-siga.org/huda%20luknja/HUDA%20LUKNJA.htm 02 881 21 16 potrebno preveriti

Huda luknja je nedvomno ena večjih naravnih znamenitosti teh krajev, zato je prava izbira za družinski izlet. V njej neprestano potekajo jamarske raziskave, turistični ogledi jame, v zadnjih letih pa se tam v času božičnih praznikov odvija tudi prireditev Žive jaslice. Kje jo najdemo? Ko se po cesti Velenje-Slovenj Gradec odpravimo proti Mislinjski dolini, nas pot pelje skozi okno, enkratno sotesko Hudo luknjo. Soteska je stisnjena med strmimi pobočji Tisnika (786m) in Pečovnika (794m). V njej je prostora le za reko Pako in cesto; nekdanje železniško progo so morali speljati skozi predor. Njena največja zanimivost Hude luknje je istoimenska kraška jama, ki pa ni edina; nad njo sta še Špehovka in Pilanca ter več kot deset dostopnih kraških votlin.

Ocena:
2390 Ravne na Koroškem

Janeževa domačija

- http://- 02 822 01 07 Za obisk se je potrebno najaviti lastniku.
Obisk koroške vasi Strojna, ki povezuje samotne kmetije, je odličen družinski izlet. Nad jedrom s cerkvijo sv. Urha stoji velika Janeževa domačija, pravi zaselek različnih stavb. Starejši del domačije je bil postavljen v 17. in 18. stoletju na uravnavi pod cesto. Glavni objekti so bivalna hiša, marof, dve kašči in delavnica. Vse stavbe so lesene in krite s skodlami. Sedanjo hišo sestavljata dva starejša objekta: ob črni kuhinji in dveh bivalnih prostorih še dozidana nekdanja samostojna kašča. 
 
Ocena:
Kapla na Kozjaku

Partizanska bolnišnica Tevakin

marjan.kos@kpm.si http://www.kpm.si +386 2 62 12 522 (tajništvo muzeja) prost dostop

Na težko dostopni lokaciji v Drulekovem gozdu na območju Gradišča na Kozjaku je bila novembra 1944 zgrajena partizanska bolnišnica Tevakin. Na levo stran Drave oziroma območja Kozjaka je septembra 1944 prišla glavnina Lackovega odreda, ki se je že kmalu zapletla v hude spopade z okupatorjevo vojsko. Zaradi povečanega števila ranjenih in bolnih borcev obstoječa sanitetna oskrba ni zadostovala, zato so zgradili novo bolnišnico dimenzij 12 x 4 m. Polovica bolnišnice z dobro opremljeno kuhinjo in bivalnim prostorom je bila vgrajena v zemljo, nadzemni del pa skrbno prekrit z zemljo in drugim materialom. Po končani vojni je bolnišnica Tevakin propadla, vendar so glede na njeno pomembnost sklenili ponovno zgraditi. V polovični velikosti nekdanjega sanitetnega objekta je bila bolnišnica odprta za javnost 17. septembra 1988. Če želite obiskati bolnišnico, morate v Ožbaltu zapeljati na lokalno cesto proti Kapli. Po približno devetih kilometrih vožnje vas čaka še okoli 15 minut prijetne hoje po dveh dobro označenih poteh. Zanimiv in poučen izlet za vso družino.

Ocena:
Šmartno pri Slovenj Gradcu

Paučkove partizanske bolnišnice

marjan.linasi@kpm.si http://www.kpm.si +386 2 62 12 522 (tajništvo muzeja) prost dostop, za najavljene skupine organizirajo vodstvo

Paučkove partizanske bolnišnice so skupno ime za šest preprostih, skrivnih partizanskih bolnišničnih kompleksov, ki jih je na zahodnem Pohorju s pomočjo domačih aktivistov in sodelavcev OF ter partizanov iz enot, ki so bili dodeljeni partizanski saniteti, od aprila 1944 do konca vojne zgradil partizanski zdravnik dr. Ivan Kopač – Pauček (1916 – 1988). V njih se je zdravilo okrog 300 partizanskih ranjencev, med njimi so bili tudi pripadniki zavezniških formacij. Kljub močnim postojankam v dolini in navzlic številnim preiskavam terena okupacijskim silam bolnišnic nikoli ni uspelo odkriti. Ohranjena je bolnišnica s skrivnim imenom Trška gora na Legnu, deset kilometrov iz Slovenj Gradca, ki je kulturni spomenik državnega pomena.

Ocena:
2392 Mežica

Podzemlje Pece - turistični rudnik in muzej

podzemljepece@rscm-gm.si http://www.podzemljepece.com 02 870 01 80, +368 2 870 01 60 Muzej je odprt od torka do nedelje od 9. do 15. ure. Ogled rudnika : ob 11 uri, v soboto do konca avgusta tudi ob 15. uri

V rudniku so predstavljeni načini rudarjenja in rudarska oprema, ki so jo rudarji uporabljali v različnih zgodovinskih obdobjih, od začetkov pred 340. leti do zadnjih dni rudarjenja v preteklem stoletju. Pot v turistični rudnik se prične, ko se obiskovalci primerno opremljeni usedejo v avtentične jamske vozičke v katerih se odpeljejo po 3,5 km dolgem Glančnikovem rovu do revirja Moring. Na postajališču Moring obiskovalci izstopijo iz vlaka in se peš odpravijo po 1,5 km dolgi poti. Na tej poti so razstavljeni številni eksponati, prostori pa urejeni tako, kot bi jih pravkar zapustili rudarji. Muzej je urejen v zgradbi na Glančniku, ki so jo leta 1928 zgradili angleški lastniki rudnika. V pritličju in prvem nadstropju so se nahajali upravni prostori, v drugem nadstropju pa stanovanja za rudarske nadzornike. V enem izmed nekdanjih stanovanj so uredili muzejsko postavitev stanovanja rudarske družine. Ogled rudnika in muzeja je nepozaben izlet za vso družino. In še posebna atrakcija: po opuščenih in skrivnostnih rovih pod goro Peco lahko tudi kolesarite!

Ocena:
Podgorje pri Slovenj Gradcu

Posestvo Nabernik

e-mail: lasmdd.turizem@siol.net http://- 05 99 63 995, 040 218 141 po dogovoru

Posebnost posestva Nabernik, ki leži na Podgorju pri Slovenj Gradcu, so islandski konji, ki jih tudi sami vzrejajo. Nudijo turistično jahanje in možnost obiskovanja tečajev jahanja, tudi za najmlajše.

 

Ocena:
Prevalje

Povhov mlin

karla.oder@kpm.si http://www.kpm.si +386 2 82 33 258, 041 938 478 (Marija Naveršnik) po predhodni najavi

Povhov mlin je eden redkih ohranjenih objektov te vrste v občini Prevalje. Ob mlinu, ki stoji ob Šentanelski reki in ob poti od Štoparja v Zgornjo Jamnico, stojijo še stope in preužitkarska hiša, imenovana mumina hiša. Mlin je zidana stavba s šitlasto streho in tremi prostori v pritličju, kjer so mlin, mlinarjeva soba in delavnica. V zemljiškem katastru je prvič omenjen leta 1845, zadnjič so se mlinska kolesa vrtela leta 1976. Že v sedemdesetih letih 20. stoletja so ga ovrednotili kot izjemen kulturni spomenik. V zadnjih letih se je družina Navršnik odločila za temeljito prenovo, zato so poleg mlina obnovili tudi stope ter preužitkarsko hišo. Celoten mlinski kompleks je namenjen muzejsko turistični dejavnosti. Je zanimiv izlet za družine.

Ocena:
Prevalje

Pravljična vas Leše

info@pravljicna-vas.si http://www.pravljicna-vas.si/ 031 686 191 Vse dni v letu.

Vas kdaj zamika družinski izlet v kaj čarobnega in pravljičnega? Obisk pravljične vasi med dvema čarobnima gorama – Uršljo goro in Peco je prava izbira. Skrivna vasica med gozdovi in travniki zaživi, ko kraj obišče sedem rodov pravljičnih bitij: škrati, čarovnice, leškirji, žalžene, leški orli, pegasti konj in velikani ajdi. Dobrodošli majhni in veliki otroci! Obisk Pravljične vasi Leše je zmeraj nepozaben izlet za vso družino.

Ocena:
Dravograd

Ribiški muzej

marjan.kos@kpm.si http://www.kpm.si +386 2 62 12 522 (tajništvo muzeja) ogled možen po predhodni najavi

Ste bili že na družinskem izletu v ribiškem muzeju? V neposredni bližini Dravograda ob reki Dravi je v prostorih doma Koroške ribiške družine urejen ribiški muzej. V njem so predstavljeni zgodovina Koroške ribiške družine, vse tri koroške reke, Drava, Mislinja in Meža, zgodovina ribištva in ribogojstva. Poudarjena je tudi današnja vloga ribičev pri ohranjanju narave, predvsem obrežij rek in rečnih strug. Poleg raznovrstnih pripomočkov, ki so jih v preteklosti pri ribolovu uporabljali ribiči, je razstavljenih tudi petindvajset prepariranih ribjih vrst z ustreznimi opisi, ki predstavljajo skoraj večino sladkovodnih rib, ki živijo v koroških in tudi slovenskih tekočih vodah. Ribiški dom leži tik ob reki Dravi v neposredni bližini elektrarne Dravograd ter ostankov nekdanjega železniškega mostu, ki je bil zgrajen leta 1863.

Ocena:
Ribnica na Pohorju

Ribniško Pohorje

booking@ribnisko-pohorje.si http://www.ribnisko-pohorje.si (0)2 87 65 300 Smučišče: od sredine decembra do pozne pomladi oziroma odvisno od snežnih razmer

Ribniško Pohorje spomladi in poleti vabi na družinski izlet v naravi, kjer se je možno sprehoditi po več poteh (Ovčja pot, Gozdna učna pot Kapelvald, pot do koče na Pesniku, Pot na Kope idr.), pozimi pa se prelevi v smučarke proge za bolj in manj zahtevne smučarje. Na izbiro je višje smučišče Ribniška koča ali nižje smučišče Ribnica na Pohorju. Takrat so urejene tudi proge za tek na smučeh. 

Ocena:
2361 Ožbalt

Splavarski muzej

info@dravski-splavarji.com http://www.dravski-splavarji.com 041 570 028, 040 667 700 po predhodni najavi po telefonu, v ponedeljek zaprto

V turistični vasici Javnik je v avtentično ohranjeni splavarski hiši edinstven muzej v Sloveniji, ki predstavlja tipično življenje takratnih splavarjev in gozdarjev. Muzej je na domačiji nekoč enega najbolj znanih splavarjev na reki Dravi - imenovanega kralja dravskih splavarjev.Nahaja se v lenštatu / pristanu turistične vasice Javnik poleg samih splavov in gostilne Šarman. Idilično okolje Dravske doline Vam pričara v ambientu "domovine ta pravih flosarjev" tisto pravljico, ki so jo stoletja dolgo pisali naši predniki. Obisk muzeja je super ideja za družinski izlet v naravo, saj vam bo razkril utrinke iz zgodovine splavarjenja na reki Dravi. Ob zgodbah iz vsakdanjega življenja splavarjev boste spoznali tipične pripomočke in orodja, ki so jih splavarji uporabljali pri spravilu lesa, in listine, ki pričajo o živahnem trgovanju z lesom.
 

Ocena:
2394 Kotlje

Spominski muzej Prežihovega Voranca

koroskimuzej-rk@guest.arnes.si http://www.kpm.si 02 870 64 61, 031 441 429 od 1. maja do 15. oktobra, torek - sobota od 9.00 do 17.00, nedelja od 14.00 do 17.00

Prežihov Voranc je znan pod psevdonim znanega slovenskega pisatelja Lovra Kuharja. Obisk njegove domačije, ki je lahko zelo zanimiv družinski izlet, rakriva marsikatero tančico njegovega življenja. Severozahodno nad Kotljami se dviguje nizki Preški Vrh. Dobrih deset let so bili Prežihovi starši tam najemniki na gruntu. Po desetih letih je Prežihov oče prihranil toliko, da je kupil Prežihovo bajto, ki je sedaj preurejena v spominski muzej Prežihovega Voranca. Bajta je značilna koroška stavba, ki nas z urejeno notranjostjo spominja na značilno okolje Prežihove mladosti; o njegovem delu pričajo življenjepisne in leposlovne drobtinice v muzeju. Tik nad Prežihovo bajto je bronast Prežihov spomenik, ki ga je izdelal akademski kipar Stojan Batič. Prežihova bajta je tudi etnografsko zanimiva. Prislonjena je ob sončno reber Preškega vrha, od koder je lep razgled na Kotlje ter celo hotuljsko kotlino na vzhodni in na košato Uršljo goro na južni strani. Notranja razporeditev prostorov hiše in »štiblca« je značilna za tip hiš s črno kuhinjo.
 

Ocena:
2392 Mežica

Turistična kmetija Kajžar

kmecki.turizem.kajzar@hotmail.com http://www.turisticnekmetije.si/kajzar 02 823 52 85, 051 450 841 rezervirajte

Na obrobju Mežice, v deželi kralja Matjaža se nahaja na nadmorski višini 520 m izletniška kmetija. Gosta že ob prihodu navduši z lepim pogledom na mesto in goro Peco. Iz kuhinje  diši po jedeh, ki jih gospodinja pripravlja po tradicionalnih receptih: ajdovi žganci, štruklji, odojek iz krušne peči, suhomesnati izdelki ... . Med jedmi so tudi takšne, ki so primerne za vegetarijance. Otroci se lahko igrajo na otroškem igrišču ali spoznavajo domače živali: muco, psa ... Če želite, se lahko s kolesom ali vlakom popeljete skozi rudnik v Mežici. Pohodnike bodo navdušili vzponi na bližnje vršace: Peco, Olševo, Smrekovec, Raduho ... Seveda ne gre pozabiti na obisk kraljestva spečega kralja Matjaža.

Ocena:
2393 Črna na Koroškem

Votlina kralja Matjaža

info@parkkm.si http://www.crna.si +386 2 870 48 20 -

Ste že slišali za kralja Matjaža v dolgo brado? Seveda! Ste ga že srečali? Če ne, je obisk kralja Matjaža imenitna ideja za družinski izlet. Najdete ga seveda, kjer drugje pa, pod Peco. Peca (2126 m) sodi v severno verigo Vzhodnih Karavank in je najobsežnejša apnenčasta gora v Mežiški dolini. Ima obliko visoke planote, iz katere mole najvišji vrhovi; najvišja med njimi je Kordeževa glava (2126 m). Gora deli Podjuno od Mežiške doline; tod poteka meja z Avstrijo. Od leta 1928 je na Mali Peci planinski dom (1665 m), ob njem pa kapelica sv. Cirila in Metoda. V neposredni bližini planinskega doma je votlina kralja Matjaža. To je deloma tudi umetno izdolben rov z votlino, v kateri je kip legendarnega kralja Matjaža. Votlina je znamenita kulturno pričevalna znamenitost. Prepričajte se, če mu brada še raste!

Ocena: