Gorenjska

Bled

Blejski otok

info@blejskiotok.si http://www.blejskiotok.si 04 5729380 -

Iznad gladine Blejskega jezera se dviga edini pravi otok v Sloveniji, ki vabi na enkraten družinski izlet.  Otok je imel verjetno že v prazgodovini poseben pomen, slovansko svetišče na njem pa je opeval sam Prešeren. Na otok je mogoče priti s pletno, posebnim čolnom s streho, ki so ga tradicionalno izdelujejo domačini. Ta čoln, ki ga upravlja en veslač z dvema vesloma, je znan le na Bledu. Na ploščadi na vrhu otoka je starejša, baročno preoblečena srednjeveška cerkev s posebej stoječim zvonikom z baročni kapo in nekaj pomožnih zgradb. Proštija je na otoku stala že v 17. stoletju, kaplanija sto let kasneje. Posebej znamenito je v baroku zasnovano kamnito stopnišče z 99 stopnicami na južni strani otoka. Cerkev je redno oskrbovana in odprta.

Ocena:
Bled

Blejsko jezero

tdbled@telemach.net http://www.td-bled.si/ 4 574 11 22 Prost dostop

6 km pot okoli Blejskega jezera je ravno prav dolga za lažjo rekreacijo, na primer sprehod ali vožnjo s kolesom. Pot vodi tudi do razglednih vzpetin – na Grajski grič in bližnje hribe, od koder je čudovit razgled. Odpočijte si na eni od klopc in uživajte v razgledu na jezero z otočkom in na Karavanke v daljavi ter opazujte igro račk in labodov na vodi. Zelo priljubljena aktivnost je veslanje, saj se Bled lahko pohvali z dolgo tradicijo veslaškega športa in gostitvijo mednarodnih veslaških tekmovanj. Poleti se lahko ohladite v vodi ali uživate na grajski plaži, ki vsako leto privablja množice turistov. V zelo nizkih zimskih temperaturah pa jezero tudi zaledeni. Blejsko jezero v vseh letnih časih ponuja atraktiven izlet za vso družino.

Ocena:
4265 Bohinjsko jezero

Bohinjsko jezero

info@bohinj-info.com http://www.bohinj-info.com 04 574 60 10 prost dostop

Bohinjsko jezero je odlična destinacija za družinski izlet, saj nudi raznolike aktivnosti po vseh okusih. Jezero je največje stalno in naravno jezero v Sloveniji s površino 3,3 km2. Dolgo je preko 4 km, široko kilometer in globoko do 44,5 m. Jezerska voda je v poletnih mesecih primerna za plavanje in veslanje. Na južni strani pod Voglom je ob jezeru speljana cesta, vse do hotela Zlatorog. Na severni strani je prijetna sprehajalna pot, ki jo malo pred Ukancem prekine mogočna hudourniška struga. Sprehod okoli jezera traja približno dve uri.  V Ribčevem Lazu, na vzhodnem bregu jezera, najdete cerkev sv. Janeza Krstnika in znameniti kamniti most. V tem delu si lahko v čolnarni izposodite čolne na vesla in na električni pogon ali se zapeljete z turistično ladjico okoli jezera. Prav tako imajo na voljo gorska kolesa, kanuje, kajake, organizirajo pa tudi rafting po Savi Bohinjki.

Ocena:
4240 Radovljica

Čebelarski muzej Radovljica

mro@siol.net http://www.muzeji-radovljica.si 04 532 05 20 jan., feb.: tor.-pet.: 8.00-15.00;marec, april, nov., dec.: tor., če., pe.: 8.00-15.00 sreda, sobota, nedelja: 10.-12.00, 15.00
Čebelarski muzej v prvem nadstropju Radovljiške graščine je nedvomno najbogatejši muzej, ki jo prikazuje večstoletno in svtovno znano tradicijo čebelarstva v Sloveniji. Privoščite si družinski izlet in odletite v svet kranjske sivke, spoznajte zgodovino čebelarjenja in občudujete raznovrstne panjske končnice. Zbirko Čebelarskega muzeja sestavljajo tri ključne teme, ki zaznamujejo naše čebelarjenje: zgodovina čebelarjenja na Slovenskem s svetovno znanimi čebelarji, poslikane panjske končnice in avtohtona rasa čebele, kranjska sivka. Obisk Čebelarskega muzeja lahko končate ob ogledu dokumentarnega filma o kranjski sivki oziroma kranjski čebeli, avtohtoni slovenski rasi čebele.
Ocena:
4207 Cerklje

Čebelarsko-kmečki muzej

franci.strupi@gmail.com http://www.tic-cerklje.si 031 663 001 po predhodnem dogovoru

V zasebnem čebelarsko-kmečkem muzeju vas bodo popeljali po zgodovini razvoja čebelarstva. Ogledate si lahko različne predmete, ki so jih nekoč uporabljali čebelarji za pridobivanje medu. Z razstavljenimi predmeti, kot so lončeno posodje in drugi uporabni predmeti ter čevljarski pripomočki, se predstavlja tudi tradicija življenja nekoč. Skozi sobe v obnovljeni stari hiši vas bo skozi čas vodila bogata zbirka čebelarstva in kmečkega orodja. Svoj izlet lahko zaključite z obiskom v lični prodajalni, kjer se kupijo različne vrste domačega medu, propolis, cvetni prah, medeno žganje in izdelki iz čebeljega voska.

Ocena:
4000 Kranj

Drsališče Ledena dvorana Zlato polje

05 907 21 72 sob.: 16.30 – 18.00; ned.: 10.00 – 11.30, med novoletnimi in februarskimi počitnicami od 10.00 – 12.00

Ledena dvorana Zlato polje vam na umetnem drsališču nudi šport, zabavo, sprostitev, družinsko zabavo in izlet - vse na enem mestu. Na drsališču si lahko proti plačilu izposodite tudi drsalke (3 evre). Za otroke do 10 let je vstop na drsališče brezplačen (za ostale od 2-3 evre).

Ocena:
4260 Bled

Drsališče Športna dvorana Bled

info@ibled.si http://www.ledena-dvorana.si 04/5780 534 vsak dan od 22. decembra do 4. januarja: 9:30–11:00 in 16:30–18:00

Športi na ledu imajo na Bledu dolgoletno tradicijo. Kegljanje, hokej in drsanje so športi, ki so svoje začetke imeli na zaledenelem jezeru. Sedaj pa za varno in zabavno drsanje poskrbijo v Športni dvorani Bled, kamor se lahko odpravite na drsalni družinski izlet. 

Med 20. decembrom in 4. januarjem bodo v času rekreacije poskrbeli za nepozabno doživetje vseh drsalcev. Rekreacijsko drsanje bodo namreč popestrili s svetlobnimi ter laser efekti, za animacijo pa bo poskrbel DJ, ki vas bo popeljal v čas, ko so se nočne ure preživljale v soju bleščečih krogel.

Vstop na drsališče je plačljiv (3,50-5 evrov), na drsališču pa si lahko izposodite tudi drsalke (4,50 evrov).

Ocena:
4270 Jesenice

Drsališče Športna dvorana Podmežakla

zsj.jesenice@siol.net http://www.zsport-jesenice.si (04) 5863 364, 040 666 933 sobote, nedelje, prazniki, v času šolskih počitnic

V Športni dvorani Podmežakla se lahko ob vikendih, praznikih in v času šolskih počitnic občani in drugi obiskovalci odpravijo na rekreacijsko drsanje, po urniku športne dvorane pa si lahko v mestu hokeja ogledajo tudi kakšno hokejsko tekmovanje. Prava izbira za kakšen viken družinski izlet.

Na drsališču si je možno izposoditi drsalke (3 evre), vstop v dvorano je plačljiv (1,5-3 evre).

Ocena:
4260 Bled

Garden Village Bled

info@gardenvillagebled.com http://www.gardenvillagebled.com +386 0838 99 220 Potrebna rezervacija.

Šest hišk v drevesnih krošnjah za družine in avanturiste - za 4 osebe, kjer se vam bodo izpolnile otroške sanje ali želja po avanturistični dogodivščini v naravi. Zunanjost hišk je preprosta, prvinska, notranjost pa je stilsko dovršena, namenjena udobju in sprostitvi. Poleg čajne kuhinje, dveh spalnih prostorov v dveh nivojih se v hiški znajde tudi mreža za majhne in velike, in sicer za plezanje, zibanje ali sproščanje. Doživeli boste lahko še užitek jutranje kave ali večerje ob soju lampijončkov na balkonu, čarobnih hišk na drevesih … Za čarobno preživljanje časa s svojimi najbližjimi v naravnem okolju.

Ocena:
Gorenja vas

Gostilna Lipan

info@gostilna-lipan-filipic.si http://www.gostilna-lipan-filipic.si 04 5181310 tor-čet 9.00-22.00, pet-sob 9.00-23.00, ned 10.00-21.00, ob ponedeljkih zaprto

Gostilna Lipan je družinam prijazna, saj ima igralni prostor za najmlajše, ne manjka niti stajica za najmlajše.

Ocena:
Kranj

Jezerca pri Bobovku

tic@tourism-kranj.si http://lytee.tourism-kranj.si/ZTK10_SI,,ogledi,naravne_znamenitosti,glinokopna_jezerca_v_bobolku.htm 4 2380 450 dostopno

V nekdanjih opuščenih glinokopih je nastalo več jezerc. Jezerca pri Bobovku obsegajo območje okrog treh jezer: Čukova jama, Krokodilnica in Ledvička. V poletnem času privabljajo številne kopalce, pozimi pa drsalce, možen je tudi ribolov. Močvirski kompleks okoli jezerc je edinstven naravni spomenik. Porasle vodne površine in obrežna tržišča z vrbami, kjer raste 236 različnih vrst rastlin, so postala pomembna kot biotop za gnezdilke, še bolj pomembna pa so kot vmesno počivališče na selitveni poti ptic in s tem eno najpomembnejših močvirij na Gorenjskem. Na jezercih in v bližnji okolici so opazovali več kot 150 vrst ptic. Za ljubitelje neokrnjene narave so Jezerca pri Bobovku nepozaben izlet.

Ocena:
4205 Preddvor

Jezero Črnava

info@hotelbor.si http://www.hotelbor.si/ (0)4 2559 200 prost dostop

Jezero Črnava v Preddvoru je idilično umetno jezero, ki kar vabi na družinski izlet. Okoli njega je urejena sprehajalna pot, ki je del male gozdne učne poti. Jezero leži v zavetju mogočnih gora in čudovite narave. Poleti lahko izbirate med čolnarnjem, ribolovom, plavanjem in igranjem tenisa, pozimi pa lahko na njem tudi drsate. 

Ocena:
Zgornje Jezersko

Jezersko

tic@jezersko.si http://www.jezersko.info 051 219 282, 04 2545 140

Jezersko je družinam prijazna destinacija z vrsto ponudbe, ki je prilagojena prav družinam z otroki!

Sprehodite se lahko po urejeni sprehajalno tematski poti v čudoviti dolini Ravenske Kočne, kot prvi so izdelali Otroški vodniček po Jezerskem, v katerem je s fotografijami in opisi opremljnih kar 13 lahkih izletniških poti. Dvakrat letno priredijo Pravljični vikend, ki je namenjen družinam z majnimi otroki, program je vsako leto deležen mnogih pohval (ambient, kvalitetna izvedba s profesionalno pravljičarko). Lepo urejen imajo tudi otroški vrt z gugalnicami, tobogani ter tudi športno igrišče, ki omogoča igranje nogometa, odbojke, košarke in tenisa. Vodeno jahanje in ogledi domačih živali na kmetijah tudi na Jezerskem postaja vedno bolj priljubljeno. Pozimi se vse vrti okrog sankanja na urejeni progi, drsališču ali tekaških stezah. Poleti zaživi Doživljajski park...Urejene kolesarske steze ter planinske poti vseh težavnosti bodo navdušile vse, ki imate radi aktiven oddih!

Več zanimivih informacij glede doživetij na Jezerskem si oglejte na povezavah:

www.jezersko.info (krovna spletna stran z objavljenimi vsemi dogodki)

www.ravenska-kocna.si (sprehajalna tematska pot)

www.feelgreen.si (ponudnik otroških aktivnosti na Jezerskem)

http://www.jezersko.info/nastanitve.html (nastanitve)

www.jezersko.si (koristne informacije in aktualne objave dogodkov)

Ocena:
Kranjska Gora

Kekčeva dežela

julijanaturizem@gmail.com http://www.julijana.info 051 623 701 ogled rezervirate po telefonu

Se spominjate skrivnega rova, skozi katerege je Brincelj hodil nabirat zdravilna zelišča? Prav tistega, ki ga je Bedanc iskal pol svojega življenja? V Kekčevi deželi vam bodo pokazali rov, ki pelje v Kekčevo deželo. Kekec vam bo postregel s pastirsko malico, teta Pehta vam bo povedala nekaj skrivnosti o zdravilnih zeliščih in  pokazala novo drčo z njene podstrehe. Z malce sreče boste srečali tudi Bedanca, ki je letos po pripovedovanju sodnika Vitranca postavil ducat novih izjemno nevarnih in prepovedanih pasti. Brincelj  vas komaj čaka, da vam pove, kako je ukanil besnega Bedanca.Kekec  ima nove prijateljice, Berto, Mišo, Nani, Buši in najmanjšo Rožco. Pridite jih pogledat in spoznali jih boste. Otroci bodo navdušeni, zato jim privoščite malo sanjskega sveta in nepozaben izlet.

Ocena:
Bled

Labirint Bled

info@labirint-bled.si http://www.labirint-bled.si 031 303 509 V letu 2014 bo labirint zaradi kolobarjenja zaprt, ponovno se odpre v začetku julija 2015.

Labirint Bled je zabavno poučni park, sestavljen iz POLJSKEGA, GOZDNEGA in TRAVNIŠKEGA LABIRINTA in je kot takšen edinstven na celem svetu.  Razprostira se na površini dveh hektarjev, le 100m od jezera Bled pod Blejskim gradom. V parku so informativne in interaktivne točke, ki vas pripravijo, da aktivno sodelujete pri spoznavanju narave, ki jo spoznate na zabaven in didaktičen način. Preko nekaterih interaktivnih točk spoznavate tudi sebe, saj izboljšujete orientacijo, kreativnost ali spoznavate izgled gozda v pogledu optične iluzije. Vsebine so namenjene tako otrokom kot odraslim obiskovalcem, zato je to nepozaben izlet za vso družino.

V letu 2014 bo labirint zaradi kolobarjenja zaprt, ponovno se odpre v začetku julija 2015.

Ocena:
Škofja Loka

Loški muzej, Škofja Loka

info@skofja-loka.com http://www.skofja-loka.com 04 517 06 00 torek - nedelja od 10.00 do 17.00; ponedeljek zaprto

Na Loškem gradu, prvič omenjenem že leta 1202, domuje muzej z zanimivimi zbirkami. Arheološka zbirka prikazuje poselitev v porečju obeh Sor od starejše kamene dobe do naselitve Slovanov. Zgodovinska zbirka predstavlja razvoj loškega zemljiškega gospostva (973-1803), gradove in vedute mesta ter dediščino cehov, ki jo dopolnjuje pregled šolstva, predstavitev vidnejših loških osebnosti in faksimile Brižinskih spomenikov, Škofjeloškega rokopisa ter Škofjeloškega pasijona. V prenovljeni zbirki Ivana Tavčarja je predstavljena pisateljeva dediščina z Visokega. Nova zbirka slikarja Ivana Groharja, kopije srednjeveških fresk, dražgoški oltarji in galerija loških likovnih umetnikov odlikujejo umetnostno zbirko.
Etnološka zbirka predstavlja življenje pred industrializacijo in elektrifikacijo, nekdanjo bivalno kulturo, kmetijstvo ter osem obrti: sitarstvo, klekljarstvo, glavnikarstvo, klobučarstvo, platnarstvo, barvarstvo, mali kruhek in umetno cvetje. Muzejsko postavitev na več kot 1.300 m² dopolnjujejo zbirka novejše zgodovine, prirodoslovna zbirka, rekonstruirani grajski dvižni most in arhitekturni ostanki, odkriti pri arheoloških izkopavanjih v kletnih prostorih SV grajskega stolpa. Na grajskem vrtu je muzej na prostem s Škoparjevo hišo z zasnovo iz 16. stoletja, mlinom, kozolcem in lapidarijem. Zanimiv družinski izlet.

Ocena:
Gozd Martuljek

Martuljški slapovi

- http://www.hribi.net/izlet/gozd_martuljek_zgornji_martuljkov_slap_ob_reki_in_mimo_koce/1/220/322 - -

Martuljkovi slapovi so pravi biser slovenskega alpskega sveta. Zaradi lepega in lahkega dostopa skozi slikovito sotesko so priljubljena izletniška točka. Izhodišče za obisk slapov je vasica Gozd Martuljek. Pod skalnimi stenami se zbira voda potoka Martuljek, se nato spušča v treh stopnjah čez 110 m visoko steno in tvori Zgornji Martuljkov slap. Pod njo teče potok skozi 500 m dolgo sotesko in ponovno pade čez 50 m visoko steno, kar imenujemo Spodnji Martuljkov slap, v nižjo, 400 m dolgo in ozko v apnenec izdolbeno Martuljkovo sotesko.

Ocena:
4000 Kranj

Mestno drsališče Kranj

04 238 04 50 pon.-pet.: od 15.00 do 21.00 ure, sob.: 10.00-21.00 ure, ned. in prazniki: 10.00-20.00 ure

Med zimskimi družinskimi izleti se lahko odpravite tudi v Kranj, kjer se na Mestnem drsališču, ki se nahaja pred Gimnazijo Kranj, lahko tudi zabavate ob drsanju. Drsališče je izredno popularno že vrsto let. Nudi rekreacijsko drsanje za vso družino. Ob drsališču je tudi okrepčevalnica, kjer vam nudijo razne prigrizke, hot dog, palačinke, čaj in še. Odprto je skozi ves teden.

Drsanje je brezplačno, možna je tudi izposoja drsalk (za 2 h po ceni 3 evre).

Ocena:
4240 Radovljica

Muzej lectarska delavnica v živo

info@lectar.com http://www.lectar.com 04 537 48 00 vsak dan razen torka med 12.00 in 22.00 uro.

V kleti gostilne Lectar v Radovljici vas bo očarala pristna delavnica lectovih srčkov in drugih izdelkov iz medenega kruha. Tamkajšnja lectarija je živi muzej, v katerem si lahko ogledate način izdelovanja teh tradicionalnih slovenskih darilc. Prva lectarska delavnica, medičarstvo in svečarstvo, je bila v hiši že leta 1766, leta 1822 so lastniki odprli še gostilno, ki je zaradi obrti dobila ime Pri Lectarju. Lectarstvo je pozneje v hiši zamrlo, ohranila pa se je gostilna in ime. V obokanih prostorih Lectarjeve kleti so lastniki gostilne leta 2006 ponovno uredili lectarsko delavnico, privoščite si prav poseben izlet in jo obiščite..
 

Ocena:
Kranjska Gora

Naravni rezervat Zelenci

Zelenci so naravni rezervat na meji treh držav. Njihova pomembnost je v pričevanju o dogajanju v geološki preteklosti. Predstavljajo pa tudi življenjski prostor zanimivih živali ter rastišče redkih in ogroženih rastlin. Neokrnjena narava Zelencev z okolico s številnimi izviri in smaragdno zelenim jezerom je našla svoje mesto na slikarskih platnih Ladislaua Benescha in v Davyjevih besedah. Sir Humphry Davy, sloviti naravoslovec, oznanjevalec krasot te gorske krajine, je namreč z vso iskrenostjo zapisal: Najbolj se mi je priljubila Savska dolina s svojimi slapovi in jezeri. Ne poznam v Evropi nič lepšega.

Ocena:
Bohinjsko jezero

Pac sports & Hostel pod Voglom

info@pac.si http://www.pac.si 04 572 34 61, 040 864 202 vsak dan 8.00 - 22.00 (junij – september), Vsak dan 8.00 – 20.00 (oktober in od 26.12.- 31.5. )

V idilični okolici Bohinja ponujajo številne adrenalinske in doživljajske aktivnosti v poletnem in zimskem času. Poletni park vključuje: adrenalinski park (namenjen odraslim in otrokom z vsaj 150 cm telesne višine), jadralno padalstvo, canyoning, mountain biking, hydrospeed, kajak & kanu, plezanje, rafting, treking pohodništvo. Zimski program vključuje: jadralno padalstvo, krpljanje, ledno plezanje, sankanje, snežni rafting, zinsko gorsko kolesarjenje. Toliko aktivnosti na eni destinacij - koliko nepozabnih izletov!

Ocena:
Radovljica

Paintball v Radovljici

info@jmb-sport.si http://www.radolca.si/paintball/ 041 22 77 98 vsak dan - po predhodni najavi; minimalno število udeležencev je 6

Ste  pripravljeni za izlet z zvrhano mero adrenalina? V okolici Radovljice je odličen poligon za popolno doživetje. Paintball je skupinska športna igra, ki se dogaja v naravi. Na eni strani združuje akcijo in avanturo polno adrenalina, na drugi strani pa ekipno delo in sposobnost hitrega in pravilnega odločanja. Za igro sta potrebni vsaj dve ekipi s tremi člani in ustrezna oprema. V ceno je vključena izposoja celotne opreme: marker, maska, obleka, zaščita za prsi, hrbet in vrat.  Brezplačna je dodatna zaščita za otroke in ženske.
 

Ocena:
4227 Selca

Park adrenalina Storž

info@storz.si http://www.storz.si 031 662 006 potrebna predhodna rezervacija, minimalno število oseb v skupini je 4

Adrenalinski park Storž se nahaja v bližini Škofje Loke. Naloge se nahajajo na višini od 8 do 24 metrov visoko, zaradi česar se park lahko pohvali z nazivom najvišji adrenalinski park v Sloveniji. Znotraj adrenalinskega parka so  na voljo tri težavnostne proge. Obisk parka je primeren za osebe, ki so z iztegnjenimi rokami velike vsaj 150 cm in so v spremstvu odrasle osebe. Največja atrakcija parka pa je najvišja orjaška gugalnica v Sloveniji, visoka kar 21 metrov, ki prav vsakemu požene adrenalin po žilah. Na voljo je tudi pokrit piknik prostor, ki  je primeren tudi za večje skupine (100 ljudi). Nepozabni izlet si lahko popestrite na gozdnem poligonu za paintball, ki postreže z razgibanim terenom in številnimi odličnimi strateškimi skrivališči. Za varnost  v parku skrbijo usposobljeni inštruktorji.

Ocena:
4000 Kranj

Park Brdo

hotel@brdo.si http://www.brdo.si/sl 04 260 10 00 odprto vsak dan; zaprto ob protokolarnih dogodkih

Očarljivo urejen park Brdo je zakladnica kranjske aristokratske zgodovine. Na sprehodu po njem lahko občudujete bogato floro in favno ter spoznate mnoge znamenitosti, kot so grad Brdo, nekdanja grajska pristava, stara oranžerija, dragocena kiparska zbirka, čebelnjak s panjskimi končnicami znanih slovenskih slikarjev, s slamo kriti kozolci toplarji ... Park Brdo lahko obiščete vse dni v letu, sami ali v spremstvu tamkajšnjega vodnika. Park Brdo si v zimskem času ob ustreznih snežnih razmerah lahko ogledate s sanmi, v preostalih mesecih pa ob lepem vremenu s kočijo. Zelo barvit družinski izlet!

Ocena:
Begunje

Pastirska pot Begunje

info@begunje.si http://www.begunje.si - -
Begunjska pastirska pot je odlična izbira za vztrajnejše planince, ki iščejo očarljive razglede. Pot lahko kronate z vzponom na Veliki vrh Begunjščice. Krožna pot se začne v dolini Drage, od koder vodi do planine Preval in naprej po razglednem pobočju mimo izvira potoka Roža do Roblekovega doma. Od tu se pot spusti v dolino preko Poljške planine in planine Planinca ter zaključi v dolini Draga. Na vrh Begunjščice se lahko povzpnete po strmi poti s planine Preval ali po nekoliko lažji poti z Roblekovega doma. Okrepčilo in osvežitev je planincem na voljo na vseh planinah in v Roblekovem domu.
Začetna in končna točka: parkirišče na koncu doline Draga (46.3951N, 14.2183E)
Dolžina poti: 10,2 km
Predviden čas hoje: 5–6 ur
Zahtevnost: zahtevna pohodniška pot
Višinska razlika: 960 m
Označenost: smerokazi in informativne table 
Ocena:
Brezje

Pizzerija in pub Moby Dick

info@mobydick.si http://www.mobydick.si 04 530 95 95 pon-čet 11.00-22.00, pet 11.00-23.00, sob 10.00-23.00, ned 10.00-23.00

Nudijo vrhunske pizze in solate, za najmlajše pa imajo raznovrstna igrala. Obisk pizzerije je zelo primeren postanek na družinskem izletu.

Ocena:
4265 Bohinjsko jezero

Planšarski muzej

info@gorenjski-muzej.si http://www.gorenjski-muzej.si 04 572 30 95 Od 26.12. do 30.6 in od 1.9. do 25.10: - vsak dan, razen pon., 10. - 12. uro, 16. - 18. uro; 1.7. - 31.8.: tor.-ned. 11. in 19

Če se odpravljate na izlet v okolico Bohinjskega jezera, velja obiskati Planšarski muzej. Urejen je v opuščeni vaški sirarni, v kateri so še pred nekaj desetletji izdelovali sir. Ohranjena je originalna oprema. Dokumentarno gradivo pripoveduje o življenju planšarjev, sirarnah in sirarskem delu v planinah, transportu v dolino, značilnih bohinjskih planšarskih naseljih in planšarskih zgradbah. Ena slednjih, lesen planšarski stan s planine Zajamniki iz leta 1849, je postavljena tudi v muzeju.

Ocena:
Jezersko

Planšarsko jezero

tic@jezersko.si http://www.jezersko.info/plansarsko-jezero.html 04 25 45 140 prost dostop

Jezerce, ki ima obliko srca, so zajezili domačini v spomin na veliko ledeniško jezero, po katerem je kraj dobil ime. Prav gotovo je najbolj privlačna točka v kraju in nekakšen njegov simbol. Okoli jezera je speljana razgibana sprehajalna pot. Na družinski izlet se lahko odpravite v vsakem letnem času. Poleti lahko čolnarite, kolesarite ali plezate po manjši umetni steni. Pozimi je okolica privlačna za tek na smučeh, smučanje za otroke na bližnjem smučišču ter drsanje na zamrznjenem jezeru ali umetni ploskvi. Gostišče ob jezeru nudi dobro domačo hrano.

Ocena:
Mojstrana

Pocarjeva domačija

- http://triglavski-narodni-park@tnp.gov.si 04 / 578 02 00 od 28.6. do 31. 8. ob sobotah in nedeljah in praznikih od 11. do 18. ure; za napovedane skupine tudi ostale dneve.

Pocarjeva domačija, muzejsko urejena hiša, velja za eno najstarejših domačij v Triglavskem narodnem parku. S svojim videzom, bogato zbirko razstavljenih predmetov in zgodbo kustosa o Pocarjih pričara obiskovalcu sliko življenja v krajih pod Triglavom od daljnih stoletij do danes.  V poletnih mesecih je skedenj domačije prireditveni prostor za predstavitve kulturnega ustvarjanja ljudi v parku in njihovih prijateljev. Do Pocarjeve domačije vodi  kolesarska pot Radovna  (od Krnice pri Zgornjih Gorjah). Atraktiven izlet za vso družino.

Ocena:
Cerklje na Gorenjskem

Poletni park Krvavec

info@rtc-krvavec.si http://www.rtc-krvavec.si 04 25 25 911, 04 25 25 930 Od četrtka do nedelje ter ob praznikih od 10. do 17.30, v avgustu vsak dan, od 2.9.2013 dalje med vikendi.

Poletni park Krvavec nudi 10 aktivnosti za ceno ene karte! Namenjen je družinam z otroki, individualnim rekreativcem in zaključenim skupinam. Sestavlja ga plezalno pustolovski park, plezalni stolp, trampolin, slackline poligon, spust z gorskimi go-karti, gorskimi skiroji in tubami, frizbi golf, lokostrelstvo ter kolesarski park.

15-% popust za družine se obračuna ob hkratnem nakupu minimalno ene odrasle in ene otroške karte in velja na skupni znesek vseh izbranih družinskih kart. Vstopnica Poletni park omogoča uporabo vseh produktov znotraj Poletnega parka Krvavec, najem opreme, enkratni dostop in sestop s kabinsko žičnico, v času obratovanja Poletnega parka pa neomejeno število voženj s 4-sedežnico Tiha dolina, brez dodatnih doplačil. Kabinska žičnica vozi vse dni v tednu od 8.00 do 18.00 (vsako polno uro), od 2. 9. dalje pa ob vikendih.

Družine, dobrodošle na Krvavcu!

Ocena:
4000 Kranj

Prešernova hiša

info@gorenjski-muzej.si http://www.gorenjski-muzej.si/ 04 201 39 83 od torka do nedelje med 10. in 18. uro, ponedeljek zaprto, 1.1., 1.5. in 1.11. zaprto.

V Prešernovi hiši v Kranju, kjer je od jeseni leta 1846 pa do smrti 8. februarja 1849 prebival najpomembnejši slovenski pesnik dr. France Prešeren, je urejen spominski muzej s pesnikovimi originalnimi deli, dragocenimi zgodnjimi tiski in sobo, opremljeno z originalnim pohištvom. V tej sobi je sodobno postavljena stalna razstava, ki prikazuje pesnikovo življenje. Prešernov spominski muzej je vreden ogleda in zanimiv izlet za vso družino. Hiša je bila v muzej preurejena leta 1964 po načrtih arhitekta Toneta Bitenca. Na pročelju je spominska plošča, odkrita ob stoti obletnici pesnikovega rojstva. Hiša je sestavljena iz dveh delov, ki sta bila že v 17. stoletju združena najprej z lesenim in pozneje z zidanim arkadnim hodnikom. V pritličju so po zadnjih obnovitvenih delih ob dvestoletnici pesnikovega rojstva (leta 2000) odkrili poslikavo iz 19. stoletja. Tu prirejajo likovne razstave in manjše kulturne prireditve.

Ocena:
Bled

Pustolovski park Bled

info@pustolovski-park-bled.si http://pustolovski-park-bled.si 031 761 661, 031 513 645 6.4.-29.6. in 2.9.-29.9.: sob, ned, prazniki 11.00-18.00; 30.6.-1.9.: vsak dan 10.00-20.00; 30.9.-27.10.: sob, ned 11.00-17.00

Koncept pustolovskega parka temelji na doživljajskem popotovanju po plezalnem poligonu, ki je zgrajen med krošnjami dreves tako, da si obiskovalci sami izberete sebi primerno težavnostno stopnjo. Sestavlja ga 5 različnih poti z 81 plezalnimi pustolovščinami. Na adrenalinski izlet ste vabljeni vsi, višji od 120 cm, in ste dopolnili vsaj 4 leta. Pustolovski park Bled je več kot samo zabava, je druženje v naravi in spoznavanje prijateljev, skratka je varno in urejeno igrišče, kjer vas pričakajo prijazni inštruktorji in animatorji. Praznujte rojstni dan v družbi orangutanov!

Ocena:
4274 Žirovnica

Rojstna hiša pisatelja Frana Saleškega Finžgarja

obcina@zirovnica.si http://www.zirovnica.si 04 580 91 01 po najavi

Muzej na prostem v Žirovnici predstavlja zaokroženo celoto etnološke in kulturne dediščine: Dolenčevo kajžo, muzej življenja gorenjskega kajžarja in rojstno hišo pisatelja  Frana S. Finžgarja (1871 -1962) skupaj  s kozolcem in skednjem . V hiši je razstavni prostor s prikazom življenja in dela Frana S. Finžgarja. Zanimiv izlet za družino.

Ocena:
Kranj

Rovi pod starim Kranjem

4 2380 450 http://lytee.tourism-kranj.si tic@tourism-kranj.si vsak torek in petek ob 17h ter vsako soboto in nedeljo ob 10h

Rovi pod starim Kranjem so ena največjih turističnih zanimivosti Kranj. Mesto Kranj skriva številne umetne podzemeljske objekte, med drugim tudi staro mestno zaklonišče. V 1300 metrov dolgih rovih lahko občudujete čisto prave kapnike in zanimive jamske živali. Najpogostejši vrsti sta jamska kobilica in pajek jamska meta. Zanimivi, čeprav redki prebivalci pa so tudi netopirji. V rovih si lahko ogledate tudi razstavo, ki podrobneje predstavlja kranjsko podzemlje in rove pod starim Kranjem. Na ogled je razstava mineralov in fosilov, rekonstruirano zaklonišče iz 2. sv. vojne in  simulacijo letalskega napada. Celo leto pa se v rovih odvijajo različni dogodki (Vinska pot v rovih pod starim Kranjem, razstava adventnih venčkov, Dežela škrata Krančka, literarni in filmski večeri). Vabljeni na družinski izlet.

Ocena:
Kranjska Gora

Sankališče gozd Martuljek in Krnica

julijanaturizem@gmail.com http://www.julijana.info/zima/sl/aktivnosti/106/ 051 623 701 13.decembra 2013 ob 17.00- po dogovoru

Zabava za stare in mlade, po gozdnih poteh in cestah v okolici Kranjske Gore. Izbirate lahko med dnevnim sankanjem s pogledom na zasnežene gorske vrhove in nočnim sankanjem, ko se ob soju bakel ali po cesti spustite v dolino.

Ocena:
Tržič

Sankališče Ljubelj

info@koren-sports.si http:// http://www.koren-sports.si/KOREN_SI,,programi,programi_za_individualce,zimski_programi,sankanje_ljubelj.htm 031 513 645 december - konec marca

Sprejme do 50 oseb, in je odprt od decembra do konca marca. V dodatni ponudbi navajajo  organiziranje zabav in najem sani. Ljubelj je urejena proga za sankanje s starega mednarodnega mejnega prehoda. Na voljo vam je tako dnevno kot nočno sankanje.

Ocena:

Sankališče Stari vrh

info@misouh.si http://www.misouh.si 04 512 84 49 zimska sezona (december- marec)

Stari vrh ponuja prav tako dnevno in nočno sankališče. Na sam start je organiziran prevoz. V eni uri je možno opraviti do 4 spuste. Na voljo so ena, dve in tri urne vozovnice. Za varnost je poskrbljeno s strani organizatorja.

Ocena:
Cerklje na Gorenjskem

Sankanje na Krvavcu

info@rtc-krvavec.si http://www.rtc-krvavec.si/si/zima/zimska-dozivetja/nocno-sankanje/ 04 25 25 930 petki in sobote od 16.30 do 19.00

Krvavec ponuja nočno sankanje, ki poteka na delno osvetljeni progi ob petkih in sobotah zvečer in vsak dan v času božično-novoletnih praznikov ter zimskih šolskih počitnic. Za ta namen 4-sedežnica Tiha dolina obratuje od 16.30 do 19.00 ure, kabinska žičnica za povratek v dolino do 20. ure. Veselo vzdušje v času nočnega sankanja je zagotovljeno tudi pri vseh gostinskih objektih na smučišču. Program izvajamo v sodelovanju z agencijo LABEL. V ceni je vključen dostop in sestop s kabinsko žičnico, neomejeno število voženj s 4-sedežnico Tiha dolina.

Ocena:
Bled

Sava Hoteli Bled

info@hotelibled.com http://www.sava-hotels-resorts.com/sl/bled/ 04 579 16 00, 04 579 16 40 Vse dni v letu.

Aktivna doživetja v alpski klimi, odlična ponudba wellnessa in vodnih radosti ter bogat animacijski program v Sava Hotelih Bled, sestavljajo popolni počitniški mozaik za vso družino.

Alpska svežina podnevi, pestra paleta dogodkov zvečer:

Ribolov na blejskem jezeru ter na reki Savi Bohinjki
Rafting na Savi Dolinki
Kolesarjenje in pohodništvo v Triglavske narodnem parku
Glasbeni in plesni večeri, poletni koncerti
Sprehodi z baklami ob jezeru
Zakladnica otroških doživetij pri labodku Zakiju (vsak dan v Hotelu Savica)

Ocena:
Tržič

Šentanski rudnik

informacije@trzic.si http://www.trzic.si 04 597 15 36 po dogovoru

Šentanski rudnik leži v zaselku Lajb v Podljubeljski dolini. V njem so nekdaj kopali živosrebrovo rudo, imenovano cinabarit. Prve vesti o rudarjenju so iz leta 1557, ko je bil kameralna last dunajskega dvora, z njim pa so upravljali različni zakupniki. L. 1875 so bili zgrajeni rudarski in metalurški objekti in začela se je proizvodnja. Konec 19. stoletja je bila v rudnik, istočasno z Idrijo prvič uvedena elektrika. Dokončno je rudnik prenehal z obratovanjem l. 1902, ko je bil v lasti barona Borna. V letih obratovanja so pridobili 180 ton živega srebra, za kar je bilo potrebno izkopati 60.000 ton rude. Danes je eden izmed 7 rovov, Antonov rov, odprt za obiskovalce, zato vabi na raziskovalni izlet. V rudniku je mogoče opazovati zanimive živalske vrste in kraške pojave. Za voden ogled Šentaskega rudnika se lahko domenite v Turistično promocijskem in informacijskem centru Tržič.

Ocena:
Bohinjsko jezero

Slap Savica

info@bohinj-info.com http://www.slovenia.info/si/vintgar/Slap-Savica.htm?vintgar=1733&lng=1 04-574-60-10 vedno

Slap Savica je najpomembnejši pritok Bohinjskega jezera, ki obiskovalca očara s svojo nepojmljivo lepoto. Savica je navdihnila Prešerna, da je napisal Krst pri Savici. Prav to danes privlači turiste in obiskovalce. Ogled slapa se prične pri Domu Savica, kjer pot nadaljujete po stopnicah. Je dobra ideja za družinski izlet in za tiste, ki si želite malo oddiha v naravi ob prijetni družbi. Pri Domu Savica poskrbljeno za lačne, žejne in utrujene.

Ocena:
Cerknica

Slivnica

http://www.hribi.net/izlet/cerknica_slivnica_/26/227/867

Če se odločite obiskati goro Slivnico je to odlična priložnost za družinski izlet, saj se vam po vzponu odpre pogled na Cerkniško jezero, ki je že stoletja pred nami burilo duhove domačinom. Domačini so namreč verjeli, da tam prebivajo čarovnice. To potrjuje tako imenovana Coprniška jama, ki jo je opisal že Valvasor. Predlagamo še obisk bližnjega Cerkniškega jezera in Muzej Cerkniškega jezera Kebe. Na Slivnico se lahko odpravite peš ali s kolesom, saj pot ni prezahtevna in boste uživali tudi tisti z manj kondicije in otroci. Pohod do doma na Slivnici je lep tako pozimi kot tudi spomladi, ko raste čemaž. Družine z otroki bodo uživale v naravi in gostinski postrežbi v Domu na Slivnici. 

Ocena:
4281 Mojstrana

Slovenski planinski muzej

info@planinskimuzej.si http://www.planinskimuzej.si 08 380 67 30 po predhodni najavi vsaj dva dneva prej

Slovenski planinski muzej  s svojo zgodovinsko pripovedjo o delovanju Slovencev v domačih in tujih gorah ter prikazom lepot in vrednot gorskega sveta ohranja pomen planinske tradicije slovenskega naroda. Mlade rodove skozi vzgojno-izobraževalne vsebine vzgaja v planinskem duhu in v spoštovanju narave. Zbirke novega Slovenskega planinskega muzeja so plod dolgoletnega zbiranja ter prizadevanj posameznikov in društev za ohranitev spomina in ljubezni do gorskega sveta in vseh dejavnosti, povezanih z njim. Temelj Slovenskega planinskega muzeja je nekdanja Triglavska muzejska zbirka, pa tudi predmetno in dokumentarno gradivo, ki je zbrano po celotnem slovenskem ozemlju. Če ste ljubitelji planin in gora, je izlet v muzej prava odločitev.

Ocena:
5282 Cerkno

Smučišče Cerkno

info@hotel-cerkno.si http://www.ski-cerkno.com/ 05 37 43 400

Smučarski center Cerkno obsega 70 hektarov urejenih smučarskih površin, primernih tako za začetnike kot za izkušene smučarje. Ob pomanjkanju naravnega snega lahko delavci s snežnimi topovi zasnežijo celotno smučišče. Za smučarje tekače je urejenih 5 km tekaških prog. Smučarski center Cerkno je najsodobnejše družinsko smučišče v državi, saj ima edini v Sloveniji dve preklopljivi 6-sedežnici, dve 4-sedežnici, dve 2-sedežnici, dve vlečnici ter pomične trakove v sklopu smučarske šole in vrtca. Smučarski tereni so primerni za smučarje domala vseh kategorij, od začetnikov do najzahtevnejših smučarjev. Dodaten čar pa smučišču prinaša tudi snežni park, kjer lahko deskarji na snegu in smučarji uganjajo vragolije brez skrbi, da s tem motijo oz. ovirajo ostale obiskovalce smučišča. Smučišče Cerkno vabi na nepozabni enodnevni izlet ali večdnevno smučanje! 

Ocena:
4280 Kranjska Gora

Smučišče Kranjska Gora

info@kr-gora.si http://www.kr-gora.si/ (0) 4 5809 400 Čas obratovanja naprav je od 9:00 - 16:00 ure

Glavni adut Kranjske Gore, ki si zasluži več kot le enodneven izlet,  so zagotovo smučišča. Le – ta se raztezajo po pobočju Vitranca, mimo Podkorena  vse do Planice. Prepletena so s trinajstimi vlečnicami in šestimi sedežnicami, od katerih so štiri štirisedežnice. Večji del prog, kar 80ha, tudi umetno zasnežujejo. Na njih boste našli tako začetnike kot že izkušene smučarje. Slednji se bodo najbolje počutili v Podkorenu, kjer je tekmovalni poligon, na katerem se vsako leto odvija tekma za Svetovni pokal v  alpskem smučanju. Vsi začetniki in mlajši obiskovalci pa lahko izbirajo med vlečnicami, ki so poimenovane po Vandotovih junakih – Kekec, Mojca, Rožle, Tinkara, Pehta, Bedanec. V Kranjski Gori je tako poskrbljeno za celo družino, še posebej za otroke. Smučišče ponuja tudi nočno smuko. Za vse tiste, ki se s smučmi in palicami šele spoznavajo,  je velika ponudbo smučarskih šol. Obvladajo vse: alpsko smučanje, smučarski tek, deskanje na snegu in še marsikaj. V kraju je poskrbljeno tudi za izposojo vsega, kar za smučanje potrebujete. Smuči, palice, čelade,... dobite v kar  petih  izposojevalnicah, ki se nahajajo na samem smučišču. Da pa ne boste lačni in žejni, je na smučišču poskrbljeno s pestro gostinsko ponudbo. 

Ocena:
4207 Cerklje na Gorenjskem

Smučišče Krvavec

booking@rtc-krvavec.si http://www.rtc-krvavec.si/ (0)4 25 25 911 kabinska žičnica: 8:00 - 17.00h, 4-sedežnica Tiha dolina: 8:15 - 16.00h

Rekreacijsko turistični center Krvavec  se nahaja v občini Cerklje na Gorenjskem in je od glavnega mesta, Ljubljane, oddaljen le 25 km, od Kranja 17 km in od Bleda le 35 km.  Je primerna točka tako za enodnevni izlet kot za daljše počitnikovanje. Skupaj s hoteli, apartmaji na smučišču in v dolini ter bližnji okolici so za obiskovalce, ki si želijo večdnevnega smučanja na Krvavcu, pripravljeni zanimivi paketi nastanitve in smučanja. Smučišče Krvavec nudi 30 km odlično urejenih smučarskih prog, na nadmorski višini od 1450m – 1971m. Ta nadmorska višina omogoča čudovite pogoje za smučanje na naravnem in kompaktnem snegu. Smučišče jamči 100 smučarskih dni v vsaki sezoni. Proge so razgibane in primerne za smučarje rekreativce in tekmovalce. Bogata dodatna ponudba šole smučanja, izposoje in servisa smučarske opreme, proge z elektronskim merjenjem časa, poligona varne vožnje, poligona za začetnike z igrali, Mannerjevega otroškega parka, otroškega traka in vrtiljaka privabijo tudi številne smučarje začetnike.

Ocena:
Cerkno

Turistična kmetija Grapar

info@kmetija-grapar.com http://www.turisticnekmetije.si/grapar 051 336 762 vsak dan

Turistična kmetija Grapar v vasi Planina pri Cerknem deluje že vrsto let. Gostitelji vam bodo postregli z doma pridelano in pripravljeno hrano, okušali boste hišne dobrote iz kmečke kuhinje, zelenjava, suhomesnati izdelki, štruklji, sladice, marmelade, sokovi, čaji, žganje in likerji iz domačega kotla pa so le potrditev za vašo pravo odločitev. Če se odpravljate na počitnice ali samo kratek izlet z družino se je vredno ustaviti pri njih in si privoščiti kmečke dobrote. Zanimiv je obisk arheološkega najdišča Divje babe, kjer so našli najstarejše glasbilo Neandertalčevo piščal.

Ocena:
Žiri

Utrdbe Rupnikove linije

turisticno.drustvo@obcina.ziri.si 031 532 798

Rupnikova linija je sistem utrdb, ki jih je začela graditi Kraljevina Jugoslavija na ozemlju zahodne Slovenije pred drugo svetovno vojno kot obrambo pred italijanskim napadom. Ime je dobila po jugoslovanskemu generalu slovenskega rodu Leonu Rupniku. Obrambna črta nikoli ni služila svojemu namenu, saj je bila zapuščena še pred italijanskim napadom na Jugoslavijo v aprilski vojni. Na Vrhu sv. Treh Kraljev, Golem vrhu in Žirovskem vrhu si je možno ogledati podzemne in nadzemne utrdbe Rupnikove linije. V spremstvu lokalnega vodiča (predlog: Turistično družtvo Žiri) se odpeljete na Vrh sv. treh kraljev, izvrstno razgledno točko, ki naj bi bila po načrtih starojugoslovanske vojske tudi osrednja opazovalna točka Rupnikove linije. Vstopite v notranjost hriba in se sprehodite po rovih, ki so bili izkopani, vendar nikoli dokončani. Nadaljujete vožnjo proti Golemu vrhu, kjer se nahaja največji ohranjeni sistem podzemnih utrdb na Slovenskem. Vanj vstopite skozi strelno lino in se po stopnicah spustite cca 40 m globoko. Prehodite podzemne hodnike ... Za vstop v podzemne utrdbe je potrebna ustrezna telesna pripravljenost, primerna obutev in obleka (športna, pohodniška), obvezne so baterijske svetilke. Če je družina adrenalinska, je to pravi izbira za celodnevni izlet.

Ocena:
4264 Bohinjska Bistrica

Vodni park Bohinj

http://www.vodni-park-bohinj.si/ 08 200 4080 9.00- 21.00

Vodni park Bohinj, na robu Triglavskega narodnega parka v Bohinjski Bistrici, ponuja pester program za razvajanje cele družin in veliko zabave za otroke. Otroci se lahko zabavajo v bazenih in na toboganih, lahko obiščejo Glasbeno votlino sli se spustijo po divji reki. Osvežujoč izlet bogatijo welness ponudba, savne, fitness, poleg tega pa še edinstveno kulinarično doživetje v lokalu Na Skali.

Ocena:
4265 Bohinjsko Jezero

Vogel

info@vogel.si http://www.vogel.si Informacije: 04 572 97 12, blagajna: 04 572 97 21 Nihalka vozi vsak dan: 7.00-19.00 uro; sedežnica Orlove Glave obratuje vsak dan: 07.30-16.00 uro. Ob slabem vremenu ne obratuje.

Vogel vam omogoča kakovostno preživljanje časa z vašo družino v vseh letnih časih. Izlet na Vogel je dobrodošla dopolnitev aktivnega dopusta v Bohinju tudi v času zelene sezone. Najmlajšim bo v užitek že sama vožnja z gondolo na Vogel, razkažete jim lahko prelestne razglede (tudi skozi binokular), jih popeljete s štirisedežnico Orlove glave, se z njimi odpravite na krajše in daljše pohode po Voglu, dodate doživetju tudi izobraževalno noto (mravljišča, arheološka pot, pragozd Lopata ...), jih odpeljete na pravo visokogorsko planino (Planina Zadnji Vogel) ter jih seznanite s tipično bohinjsko kulinariko. Za konec (ali začetek) pa se lahko preizkusijo tudi na manjši plezalni steni ob okrepčevalnici Viharnik na Zgornji postaji nihalke.

Vogel je primeren kraj za družinski izlet tudi pozimi. Doživite ga lahko na vrsto zanimivih načinov - od vznemirljivih aktivnosti do umirjenih sprehodov po okolici. Odpravite se lahko na doživljajski nočni sprehod z baklami, romantični sprehod ob sončnem zahodu, lahko se preiskusite v adrenalinskih doživetjih v obliki zimskih poletov z jadralnim padalom, turne smuke, snežnega raftinga in airboardinga, lahko si privoščite nočno vožnjo z gondolo, sončni zimski dnevi pa za poležavanje na snežni plaži. Ljubitelji smučanja pa se lahko smučate na številnih smučiščih, v otroškem parku pa je poskrbljeno tudi za najmlajše. Urejene so tudi manjše površine za tek na smučeh.

Veliko idej za družinske poletne in zimske izlete po Sloveniji.

Ocena: